Stand van zaken project enmediation Een stichtelijk woord over mediation met de overheid als Pinkstergedachte prof. dr. Ad Kil.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Groeiboek: Wat staat er in en wat kan je ermee?
Advertisements

Zoektocht nieuw bestuur
Wie zijn we en wat drijft ons? Cameleon, cultuur die je beleeft.
Facility Management & Ideamanagement A PERFECT MATCH René Blok
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
NVP bijeenkomst Willen is Kunnen Friesland Bank.
Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
Gewoon opvoeden? Verbeter de wereld! en begin bij de opvoeding.... De Vreedzame Wijk.
Klantgerichte ICT organisatie
Masterjaar Startbijeenkomst dr. Harry Daemen prof.dr. Paul Frissen
ZELFEVALUATIE van EUROPESE PROJECTEN
Programma Stappenplan ZMO Individueel Zorgplan. In tien stappen naar een strategie voor zelfmanagementondersteuning Jeanny Engels 6 juni 2010.
© L.A.F.M. Kerklaan HCG 1 16 november 2001Juridisch bibliothecarissen Het managen van de juridische bibliotheek Het kwaliteitshandboek als praktisch instrument.
workshop Veranderen: een noodzaak!? Verandering en vernieuwing leveren winst op.
Goal Attainment Scaling (GAS)
A WAY OF LIFE René Blok. Ideamanagement is een middel om alle medewerkers op een creatieve manier te laten meedenken met het bedrijf.
Implementatie arbocatalogi bij de EMCO-groep Probleem of uitdaging?
Instap en integratie van laaggeschoolde en langdurig werklozen in het reguliere arbeidscircuit de Dip-methode als instrument voor detectie van knelpunten.
Persoonlijke voornaamwoorden
 vertaal:  Ik ga elke dag naar de universiteit  Ik ga naar de universiteit in London.
Brede School Update AV 8 juni Brede school – Waar gaat het over ? Doel: –nieuwe school –maatschappelijk engagement, integratie Middelen –PPS-structuur:
Producten & Werkprocessen
Nieuwe Wat? Van idee naar uitvoering – HNW in de praktijk II hoorn.nl.
Bronvermelding Alle schriftgedeelten zijn – tenzij anders vermeld - uit de NBG Bijbelvertaling Alle citaten - tenzij anders vermeld – die worden.
Project Proceshuis Road show
ROC dag Alfa College Taco Groenhuis.
Opleiding Social Work MWD en SPH= SW Ria Jaspers
Merry Christmas from Canada Vrolijke Kerstmis van Canada.
Nothing Is As It Seems Lesson 7 What’s the Story?.
Tienerdienst 29 mei 2005 GOAL !!! Thema:.
Better Practices Theater Trends, Cases en Onderzoek Welkom in het Better Practices Theater Doe mee aan het Nationaal Benchmark- en Trendonderzoek Klantinteractie.
Specialisme Samenwerken is samen werken
Interne communicatie (IC) binnen ANB is een aandachtspunt. Er was al een degelijke basis aanwezig. Die wordt nu verder geoptimaliseerd en spoort samen.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Dienstverlening is van ons allemaal! Praktijkmiddag Dienstverlening Hoogeveen 10 september 2015.
Kom, ga met ons mee Come, go with us. ‘Wij vertrekken nu naar het land dat de Heer ons beloofd heeft. Ga met ons mee! Je zult het goed hebben bij ons.
The Future Hoe spreek je over toekomstige activiteiten in het Engels?
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Future met will Gebruik je om te zeggen dat iets in de toekomst zal gaan gebeuren. Je gebruikt will als je voorspellingen doet zonder dat je daar bewijs.
Naar een duurzaam HRM beleid
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken Informatie bekomen uit de bevraging van de externe diensten voor preventie en bescherming.
Werk maken van Diversiteit in Rotterdam Woonstad Rotterdam.
Werkplaats Communicatie Optimaal communiceren: Hoe doe je dat ? Uitwerking aspect “communicatie rondom burgerinitiatieven” Presentatie werkplaats communicatie.
Platform 31 Conferentie Ruimte voor Ondernemerschap Workshop Aanbesteden 28 november 2014 MKB-vriendelijk aanbesteden en Social Return Petra Oden, Lector.
Het “Nieuwe Werken” Ties Arts Oude wijn in nieuwe zakken? Of onontkoombaar……..
Sterke Veenkoloniën door innovatie in de agrarische sector Eo Wijers-prijsvraag
 Informatie over mezelf  Enkele interessante levensvragen volgens mij.
Zang Inzingen – Neuriën Tekst uit je hoofd leren Toonladders en Oefeningen Repertoir Omvang / bereik van je stem Jezelf begeleiden op een instrument.
JCI VLAANDEREN #EXCHANGE. INLEIDING JCI bestaat enkel en alleen door de toewijding, de ideeën, de passie en de inzet van de individuele leden.
Het BSc Honours Programme
Het BSc Honours Programme
AANBOD STARTERSLABO FASE 4
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Financiële rechtmatigheid
De Wever Zorg Innovatie Centra
Het BSc Honours Programme
Loopbaan in eigen handen? We werken er aan!
Het BSc Honours Programme
Kennisdeling en het valoriseren van leerpunten: conclusies
Stichting van de Arbeid
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
PAR-dag, , De Sensatie van een Goed Leven Workshop ‘Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie’
Consumenten-gedrag Online consument
Stressbeleid in de Belgische ondernemingen – stand van zaken
Apreciando lo nuestro: waardeer wat je hebt!
Ipse Idee is ok Rene Albert Blok Oscar van Lingen
Visie en inhoud ‘Maken en meemaken’
Doelen, verlangens, behoeftes en drijfveren
Leiderschapsontwikkeling
Transcript van de presentatie:

Stand van zaken project enmediation Een stichtelijk woord over mediation met de overheid als Pinkstergedachte prof. dr. Ad Kil

Het idee samen werken om een stevige basis te leggen om conflictoplossingen, in het bijzonder mediation, in de overheid te verankeren niet enkel in de structurele- maar ook organisatiecultuur aspecten leren met de andere pionier-organisaties, met behulp van externe experts kennis maken, kennis bewerken, kennis verspreiden en kennis gebruiken enthousiasme, innovatie en voorbeeld uitdragen prof. dr. Ad Kil

Resultaten en verwachtingen Onderzoek naar: Effecten van het huidige wetsvoorstel op overheden Situatie en condities om mediation te kunnen inpassen en toepassen Situatie, condities en methoden om mediation te kunnen inpassen en toepassen in decentralisaties en communicatie met de inwoners Structuur- en cultuurelementen als succes- of faalfaktoren Evaluatie van cases Produkten en diensten: Begeleiding bij structuur en cultuur aanpassingen (individueel, teams, netwerken) Kennisplatform Opleiding of training van betrokkenen (vaardigheden, juridische kennis) Eindrapportage met inzichten en concrete voorstellen voor verdere plannen, processen en producten prof. dr. Ad Kil

Projectplanning prof. dr. Ad Kil

Vervolgacties  Inventarisatie voor start implementatie  PvA implementatie/verfijning per pionier  Eventueel terugkomdagen over generieke implementatie vraagstukken  Nieuw Platform in september operationeel  Maandelijkse nieuwsbrief  Individueel bezoek per pionier over specifieke, lokale implementatie vraagstukken  Per pionier voorlichtingssessies voor interne belanghebbenden over conflictbemiddeling, mediation en de implementatie daarvan  Per pionier sessie met/over rekenkamer-onderzoek over conflicthantering  Workshop Kennismaken met de mediationmethode en -vaardigheden voor intern belanghebbenden per pionier (zoveel als nodig geacht door de pionier) prof. dr. Ad Kil

Succesfactor enmediation persoonlijk en stichtelijk woord net voor Pinksteren Introductie van mediation liep – zeker achteraf gezien – relatief eenvoudig in sectoren als Arbeids- en ontslag zaken Echtscheiding Bouwgeschillen IT-conflicten Maatschapsconflicten ….. prof. dr. Ad Kil

Succesfactor enmediation persoonlijk en stichtelijk woord net voor Pinksteren Introductie van mediation bij de overheid (wellicht met uitzondering van de belastingdienst) loopt zeer moeizaam; ontwikkeling van allerhande instrumenten van ‘keukentafel’ tot wetgeving, van protocollen tot verenigingen Een drukte van jewelste maar … Is die drukte nu onderdeel van het probleem of onderdeel van de oplossing? Wat verbergt deze drukte, dit gedoe, wat maskeert het? In deze zaal was het voor de meeste aanwezigen al jaren geleden ‘Mediation Pinksteren’ prof. dr. Ad Kil

Succesfactor enmediation persoonlijk en stichtelijk woord net voor Pinksteren Midden in het natuurbos hebben we een geasfalteerde parkeerplaats gemaakt met parkeerverlichting, met een leuk hotel en boetiek erbij: een nieuwe, swingende hot spot Ze hebben alle bomen uit het natuurbos omgezaagd en ze in het nieuwe ‘bomenmuseum’ gezet En nu vragen ze entreegeld om de bomen te mogen zien … They paved paradise And put up a parking lot With a pink hotel, a boutique And a swinging hot spot Don't it always seem to go That you don't know what you've got Till it's gone They paved paradise And put up a parking lot They took all the trees Put 'em in a tree museum And they charged the people A dollar and a half just to see 'em 1969 Big Yellow Taxi prof. dr. Ad Kil

Succesfactor enmediation persoonlijk en stichtelijk woord net voor Pinksteren De enige bepalende succesfactor voor het slagen van mediation met de overheid het opheffen door de overheid van haar grootste taboe het taboe is deze eenvoudige zin uit te spreken: wij hebben een conflict terug naar het oerbos, weg met de door de overheid aangelegde asfaltpaden, weg met de door de overheid gemaakte leuke dingen voor de mensen, weg entreegeld voor iets dat er altijd al was dat gaat over morele moed en morele verantwoordelijkheid en dat gaan wij samen oplossen en de rest is faciliterend: enmediation is geen doel maar een middel morele moed is de bepalende succesfactor niet onze Hop on Hop of tour door ons conflictoplossingsmuseum: wij weten wat leuk voor u is, en kijkt u vooral naar rechts …. prof. dr. Ad Kil