Eten ontdekken met al je zintuigen!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Nederlandse Rode Kruis
Advertisements

Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Gezonde leefstijl DOiT programma DOiT op school Ouders en DOiT Inhoud presentatie.
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl
Voorlichting over overgewicht voor leerlingen van het VJM College
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Gezonde voeding.
<Datum> <Naam school> <Naam presentator>
Hulp in de aanpak bij CyberPesten.
<Naam spreker en school/ gemeente
Bijeenkomst 3 Hoe bouw je een les op en hoe houd je hierbij rekening met het leren van leerlingen?
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator.
De overstap naar het voorgezet onderwijs!
Datum Naam school Naam presentator Organisatie presentator
Wij nemen je mee naar de Basisschool in het centrum van Turnhout.
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Het Nibud Geldexamen voor alle basisscholen in Amsterdam
Ik eet het beter ABC, maart 2010.
Voeding en bewegen!.
Integrale opdrachten-component voeding
Beweging en gezonde voeding voor kinderen
Datum Naam school Naam presentator
Lespakket Relaties & Seksualiteit
De gezonde school en genotmiddelen
1 Cultureel zelfportret
Luca Knegtering 3dd. Luca Knegtering 3dd Proefjes: Door de proefjes die we hebben gedaan in crosslab ben ik meer te weten gekomen over hoe je zintuigen.
Gonnie Staaks tel
Het begint bij het jonge kind
Lifestyle Voeding.
Wereldoriënterende vakken in de onderbouw.. Aanleiding tot ons onderzoek Er is vraag naar lesmateriaal voor wereldoriënterende vakken in de groepen 1.
Scroll naar beneden voor de vragen en antwoorden
Voedingsbeleid [naam school]
Improving Mental Health by Sharing Knowledge Themacertificaat Welbevinden en Sociale Veiligheid Marjolein Keij, Jeroen Lammers 21 oktober, 2015.
Waarnemen en Regeling  Expert groepen opdracht..
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Werkgroep Communicatie/BioPassie Willemien van den Broek, WB.. Stylist Food Henk Gerben, consument Evelyn Muller, Estafette/Odin Daniëlle Schols, projectmanager.
Hoofdstuk 2 Sportvoeding voor betere prestaties.  10:45 Terug blik vorige week  10:50 Opdracht schijf van vijf vergelijken met de voedselpiramide 
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Kies voor respect | Presentatie Eerbied voor God, respect voor elkaar.
26 januari 2015 Gezonde Scholen in Drenthe! Jan Faber.
KERNgezond. “Kinderen kunnen gezond eten leren afkijken” (Telegraaf, 7 nov 2013) “15 Procent van de leerlingen op de basisschool ontbijt niet of niet.
Kinderen en Gezondheid bij Albert Heijn september 2009.
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
Internationalisering 2-talig onderwijs Inleiding 4 e leerjaar thavo
TERUGBLIK De koppeling naar de praktijk. Flipping the classroom.
SCOOLSPORT Zeeuws project “Sport en bewegen in en rond de school” De Moolhoek, KapelleDon Boscoschool, ‘s-HeerenhoekDe Tweemaster, Goes SportZeeland CIOS.
Alle kinderen voedselvaardig Steunpunt Smaaklessen, Wageningen UR.
Opdracht: voeding Koen en Michiel mensen bewust maken om milieuvriendelijker te eten.
Introductieworkshop Rinelle van den Top. Een opwarmer!
Groep 8 University Microben
Educatiecentrum in een krottenwijk in Bangladesh
Doelen realiseren met media
Groen op je bord.
Voedingsbeleid [naam school]
Mediawijsheid competentie:
Wat eet je wel, Wat eet je niet?
Factsheet Voedingscentrum
Lesweek 3 Voedingscentrum app Theorie pagina 182 t/m 194
IBS 2 de verpakking Lesweek 2..
Digi(bord)boek project <titel project>
Lifestyle Voeding.
Annick, Amber, Ilsa en Melanie
De knop om!!!!!.
Wat is Biologie? Basisstof 5: Groei
Presentatie Rode Bosbes
PAR-dag, , De Sensatie van een Goed Leven Workshop ‘Zonder gelijkwaardigheid geen communicatie’
Workshop Eetplezier & Beweegkriebels
Werken met plezier en goed presteren
Toedienen meststoffen
DOCENTENWORKSHOP Wat je kunt verwachten van…
Transcript van de presentatie:

Eten ontdekken met al je zintuigen! Smaaklessen Eten ontdekken met al je zintuigen!

Een opwarmer!

Waarom Smaaklessen? Weten waar je eten vandaan komt helpt bewuste, gezonde keuzes te maken Ongezonde gewoontes: 75% eet onvoldoende fruit, 98% onvoldoende groente 14% van de kinderen is te zwaar Jong geleerd is oud gedaan Zien eten doet eten: sociale invloed in de klas

Wat is Smaaklessen? Lesprogramma over eten en smaak voor groep 1-8 van de basisschool Het beleven van voedsel staat centraal Proeven! Ruiken! Horen! Voelen! Kijken! Positieve en speelse benadering: géén nadruk op overgewicht

Doel van Smaaklessen Interesse opwekken en bewust maken Kinderen willen meer weten over hun eten gezonde en duurzame voedselkeuze

Pijlers Smaaklessen

1. Smaak Wat is smaak? Waarmee proef je? Welke zintuigen heb je? Nieuwe producten proeven Culturele aspecten Voorbeeldproef: Twee bakjes yoghurt. In één bakje is de yoghurt rood gekleurd. Welke smaakt zoeter? De meeste kinderen zullen de rode yoghurt zoeter vinden smaken, hoewel deze precies hetzelfde smaakt. Dit komt omdat wat je ziet je smaak beïnvloedt.

2. Gezond eten Waarom heb je eten en drinken nodig? Wat heb je nodig om gezond te leven? Hoeveel heb je nodig per dag? Schijf van Vijf Verhouding eten en beweging

3. Voedselproductie Welke weg heeft je eten afgelegd voor het op je bord terecht kwam? (herkomst) Hoe zit het met duurzaamheid? Wat is dierenwelzijn? Fairtrade Voorbeeldproef: ontdekken hoe van aardbeien jam wordt gemaakt, door zelf jam te maken.

4. Consumentenvaardigheden Wat kun je in de winkel kopen? Wat staat er op een etiket? Hoe zorg je dat eten goed blijft? Hoe voorkom je dat je eten verspilt?

5. Voedselbereiding Hoe maak ik een goede, lekkere lunch? Hoe lees ik een recept? Hoe maak ik een goede en leuke traktatie? Sociale kant van samen eten

Samenhang lessen Cyclische opbouw 5 pijlers komen bij alle groepen terug Alle groepen sluiten af met een actieve (kook)les Opbouwende diepgang

Inhoud lessen Basis van de didactische lijn: Doorlopende leerlijn over gezond en duurzaam eten van het Voedingscentrum Kerndoelen primair onderwijs: 34: Zorgdragen voor lichamelijk en psychische gezondheid van henzelf en anderen 35: Redzaam gedragen in sociaal opzicht als verkeersdeelnemer en als consument 37: leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen 39: De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu 40: leerlingen leren om veel voorkomende planten en dieren te onderscheiden 41: Leren over de bouw van planten, dieren, mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen

De Smaakleskist Verzamelmap met lerarenhandleiding per groep Houdbare- en moeilijk verkrijgbare producten Posters

Lesmateriaal Inleidend katern Lerarenhandleiding Digibordopdracht Inspiratieboek

Lerarenhandleiding + kopieerbladen Per groep 1 boekje 5 lessen per leerjaar (groep 1-2, 9 lessen) Gemiddeld 45- 60 minuten per les 5de les = afsluitende kookles Kopieerbladen achterin handleiding

Digibord wordt gebruikt Lerarenhandleiding Voorberei-dingstijd Lesduur Digibord-symbool Combi-natietip Inspiratie-boek Digibord wordt gebruikt Achterin handleiding

Digibord: www.smaaklessen.nl/digibord Digibord: bij elke les een opdracht op het digibord (spel, filmpje, afbeelding, woordweb, etc.) Ook de les en kopieerbladen in de digibordmodule

www.smaaklessen.nl/inspiratieboek Inspiratieboek: extra optie Bij elke les aanvullende lessuggesties

Structurele inzet Smaaklessen Smaaklessen jaarlijks inzetten belangrijk voor blijvend effect Smaaklessen koppelen aan reguliere methoden, zoals wereldoriëntie of gymlessen Of op vrijdag in het creatieve uur

Omgeving betrekken Betrokkenheid omgeving Smaakplezier op de BSO Ouders Bedrijven Boerderij ... Smaakplezier op de BSO

Smaaklessen onderdeel gezonde schoolbeleid Smaaklessen opnemen in gezonde schoolbeleid Groente en fruit eten in de ochtendpauze Gezonde traktatie Aandacht voor gezonde voeding bij overblijven Aandacht voor gezonde voeding bij evenementen ... Mogelijkheid tot behalen Vignet Gezonde School  Deelvignet voeding

Website: www.smaaklessen.nl

Contact Annelou Vernooij Steunpunt Smaaklessen, Wageningen 0317-85966 smaaklessen@wur.nl Kijk ook op www.smaaklessen.nl Like Smaaklessen op Facebook of volg @Smaaklessen op Twitter

Aan de slag!