Brief aan de Galaten -27- slavernij – relatie met Paulus – Paulus’ relatie met hen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Genezing op sjabbat Johannes 5:1-18
Advertisements

Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Discipelschap.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Paulus en Israël Romeinen 9-11.
God en ons.
Paulus en Israël Romeinen steen des aanstoots, rots van ergernis Rom.9:33.
Genade en veroordeling
Paulus en Israël Romeinen Want met het hart gelooft men tot gerechtigheid.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
hebben jullie heilige Geest ontvangen?
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
Romeinen 16:21-27 groeten – de alleen wijze God. U groeten Timotheüs, mijn medearbeider, en Lucius en Jason en Socipater, mijn familieleden Romeinen 16:21.
Romeinen 15:23-28 Plannen van Paulus.
Deel II verzoening.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
29 sept Zoetermeer. de vorige keer: twee ontmoetingen tussen Paulus en Jakobus beschreven in de Galaten-brief: 1)drie jaar na zijn roeping (1:19)
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
‘voor de kinderen’.
Matteüs 6:33 Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. 2.
Romeinen 3:25b (NBV) Hij (de Vader) wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Christelijke Vrijheid
Paulus’ bediening.
Hoe luister je naar de wet van God?
Leven zoals past bij God
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
De gekruisigde Christus 1 Corinthiërs 1: :10 Maar ik spreek jullie aan, broeders, door de naam van onze Heer Jezus Christus, opdat jullie allen.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
13 december 2012, Bodegraven bijbelstudie nr. 1 Vanaf hoofdstuk 1:1.
Welkom in de kerk Zondag 8 HC Franeker 7 maart 2010 Thema: De Drie- enige, de God van je doop.
15 sept Rotterdam. Romeinen 10 9 Want indien gij met uw mond belijdt, dat Jezus Heer is, en met uw hart gelooft, dat God Hem uit de doden heeft.
VASTEN.
1Korinthe OM NIET 18 Wat is dan mijn loon? Dit: door mijn evangelieprediking HET EVANGELIE OM NIET te mogen brengen, en zo van mijn bevoegdheid.
OverGave(n) Onze gift aan Jezus….
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Een voorbeeld dat navolging verdient
9 juli 2015 Rotterdam. voorgaande keren het Evangelie van 1."het Evangelie van het Koninkrijk" het Evangelie van 2."het Evangelie van mij" het Evangelie.
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
Samen met de Heer 1 Thessalonicenzen 5:4-11. En tot die de duiven verkopen zei Hij: "Neemt deze weg van hier, maakt van het huis van Mijn Vader geen handelshuis!“
Romeinen 8: 12 Welnu, broeders, wij zijn aan het vlees niet verplicht om naar het vlees te leven. 13 Want als u naar het vlees leeft, zult u sterven.
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Christus Jezus’ voorbestaan Studiedag 14 november 2015.
30 januari 2016 Urk Jozef bij Potifar (Genesis 39)
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Wandelen (bewegen) in Gods genade.. Genade Identiteit Gevoel LIEFDE Verstand Heiliging Schuld.
Teleurgesteld in mensen Teleurgesteld in God Teleurgesteld in zichzelf  
Brief aan de Galaten -26- zonen – lotgenieters - vrijheid.
Brief aan de Galaten -48- de vrucht van de geest: geloof/trouw.
Brief aan de Galaten -24- geloof - zonen - eenheid.
Brief aan de Galaten -28- Zwakheid van het vlees – geluk- niet uitstekend ijveren.
Brief aan de Galaten -15- Het apostelschap van Paulus (Paulus versus Petrus 1:10-2:21)
Brief aan de Galaten -8- Paulus en de anderen. Damascus – (na roeping) Arabië - tijd onbekend Damascus – 3 jaar Jeruzalem - 15 dagen Syrië en Cilicië.
Brief aan de Galaten -6- Hoe ging het?. Vervolgens….na 3 jaar in Jeruzalem Kefas verslag doen, 15 dagen daar. Handelingen 9:26-28 Galaten 1:18.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Brief aan de Galaten -51- de grondbeginselen van de nieuwe schepping.
Brief aan de Galaten -21- geloof – zegen- belofte-verbond.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
Brief aan de Galaten -25- lotgenieters – onmondigen – vrije zonen.
Brief aan de Galaten -17- Evangelie van genade. wij leven in/uit de genade van God!
Brief aan de Galaten -32- Vrijheid in genade. Wij hebben in Christus Jezus eonisch leven: Hoe?
Brief aan de Galaten -23- belofte – geloof - zonen.
CHRISTELIJK LEVEN Les 13 voor 30 december, 2017.
De dwaasheid van het kruis
Brief aan de Galaten -16- Paulus versus Petrus.
Transcript van de presentatie:

Brief aan de Galaten -27- slavernij – relatie met Paulus – Paulus’ relatie met hen

9. ec Maar nu jullie God | kennen, meer* ec nog, do door God | gekend zijn 1. Galaten hebben God leren kennen ‘de tijden van onwetendheid zijn voorbij’ – Handelingen 17:30 -

9. ec Maar nu jullie God | kennen, meer* ec nog, do door God | gekend zijn 1. Galaten hebben God leren kennen 2. Zij kennen Hem nu in Zijn liefde ‘de tijden van onwetendheid zijn voorbij’ – Handelingen 17:30 -

9. ec Maar nu jullie God | kennen, meer* ec nog, do door God | gekend zijn 1. Galaten hebben God leren kennen 2. Zij kennen Hem nu in Zijn liefde 3. Zij kennen Hem doordat Hij Christus opwekte ‘de tijden van onwetendheid zijn voorbij’ – Handelingen 17:30 -

9. ec Maar nu jullie God | kennen, meer* ec nog, do door God | gekend zijn 1. Galaten hebben God leren kennen 2. Zij kennen Hem nu in Zijn liefde 3. Zij kennen Hem doordat Hij Christus opwekte 4. Zij kennen ook Zijn gerechtigheid – Rom.3:22; 1 Tim.4:10 ‘de tijden van onwetendheid zijn voorbij’ – Handelingen 17:30 -

9. ec Maar nu jullie God | kennen, meer* ec nog, do door God | gekend zijn 1. Galaten hebben God leren kennen 2. Zij kennen Hem nu in Zijn liefde 3. Zij kennen Hem doordat Hij Christus opwekte 4. Zij kennen ook Zijn gerechtigheid – Rom.3:22; 1 Tim.4:10 5. Zij weten dat God hén kent – 2 Tim.1:9; Rom.8:29 ‘de tijden van onwetendheid zijn voorbij’ – Handelingen 17:30 -

9. ……hoe kunnen jullie je weer | omkeren f opo tot de zwakke zv en arme zv grondbeginselen,* we waarvoor jullie weer van voren* af aan | willen ‑ slaven zv ? zwakke en arme grondbeginselen? “Want de terzijdestelling van het voorgaande gebod vindt plaats vanwege zijn zwakheid en nutteloosheid. De wet heeft namelijk niets tot volmaaktheid gebracht” Hebreeën 7:18,19a

3. Zo waren + ook wíj, toen wij onmondigen mf waren, on onder de grondbeginselen* van de wereld tot slaaf °gemaakt ๏ f. Kol.2:8 Galaten 4:3 de grondbeginselen van de wereld = wetten, rituelen, voorschriften over het doen en laten van mensen (cultuur!) Alle religies hebben: wetten/regels die het leven reguleren, gebondenheid/slavernij – geen vrijheid.

Wat moet ik met al jullie offers? – zegt Ieue…… Houd op met die zinloze offergaven. Ik heb een afschuw van jullie wierook; jullie feesten, nieuwe maan en sabbat, ik duld ze niet naast al dat wangedrag. Jullie nieuwe maan, ál jullie feesten haat Mijn ziel, ze hinderen mij, ik ben moe om ze te verdragen. Jesaja 1:11-14 Tijdens de Thora van Mozes al!

Het offer voor God is een gebroken geest; een gebroken en verbrijzeld hart zult u, God, niet verachten. Psalm 51:19

maar dat gij ook zelf medegaat in de onderhouding van de wet - NBG ‘51 maar dat u zo wandelt dat u ook zelf de wet in acht neemt - hSV Neem die bij u, reinig u samen met hen en betaal voor hen de kosten, zodat zij zich het hoofd kunnen laten scheren en allen kunnen weten dat er niets is van wat hun over u verteld is, - Handelingen 21:24

maar dat gij alzo wandelt, dat gij ook zelve de wet onderhoudt. SV - Jongbloed maar dat ook jij de wet trouw onderhoudt. - Willibrord Neem die bij u, reinig u samen met hen en betaal voor hen de kosten, zodat zij zich het hoofd kunnen laten scheren en allen kunnen weten dat er niets is van wat hun over u verteld is, - Handelingen 21:24 maar ook jullie nemen de grondbeginselen in acht, en jullie houden zelf de wet. (pCV)

9. hoe kunnen jullie je weer | omkeren f opo tot de zwakke zv en arme zv grondbeginselen,* we waarvoor jullie weer van voren* af aan | willen ‑ slaven zv ? Galaten keerden om: Joden en Israëlieten – terug onder de wet (Thora) Anderen uit de natiën – keerden ook terug, maar kwamen nu onder de wet (Thora)

10. Jullie | houden nauwgezet dagen en maanden en era’s en jaren. Rom.14:5 * sabbat * pasen * pinksteren * kerstfeest * kerkelijk jaar * vasten * carnaval * loofhuttenfeest * purimfeest aspecten van de grondregels

11. Ik | vrees ๏ voor jullie, dat* ik mij wellicht* tevergeefs* nb voor jullie heb °ingespannen. Kol.2:16 Paulus’ verdriet, na zijn verbazing (1:6), zijn verontwaardiging (2:11-14), zijn ontsteltenis (3:1).

16. Laat dan wi niemand jullie | richten i inzake voedsel* of i drank* of i details* van een feest of van een nieuwe maan of van sabbatten, 17. we die een schaduw f zijn van ≡ hetgeen op het punt | staat te komen. Het lichaam f echter is van de Christus. Kolossenzen 2

12. | Wordt ๏ zoals ik, omdat + ook ik ben zoals jullie, broeders, ik | smeek ๏ het jullie. In niets ‑ deden jullie mij onrecht aan. Wordt zoals ik : vrij van de grondbeginselen van de wereld Paulus was dat door het kruis: Dit weten wij, dat onze oude mens gezamenlijk gekruisigd is, opdat het lichaam van de zonde tenietgedaan zou worden en wij niet meer als slaaf de zonde dienen. Romeinen 6:6; 7:4-6

12. | Wordt ๏ zoals ik, omdat + ook ik ben zoals jullie, broeders, ik | smeek ๏ het jullie. In niets ‑ deden jullie mij onrecht aan. omdat ook ik ben zoals jullie, broeders zij waren vrij van de afgoden geworden! Zij hadden het evangelie gehoord en er blij van geworden: Toen nu de natiën hoorden, verheugden zij en verheerlijkten het Woord van de Heer, en er geloofden er zovelen als er bestemd waren voor het eonische leven.