 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

Gezonde voeding.
De actieve voedingsdriehoek
Materie, energie en leven
Samenstelling van voedsel
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Een handleiding voor deleerkracht
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding bij tieners
VOEDING EN REUMA.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding en bewegen!.
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
Goedenavond Welkom bij
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
De invloed van voeding op sportprestaties
Een doorsnee gezonde dag Rotary Naarden Bussum 24 maart 2014.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Voortgezette assimilatie =
De voedsel en kracht quiz
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Energiemanagement Hans Spanjers
Voetbal & Voeding Angela Schokker, (sport)diëtist 15 december 2015.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Afvallen was nog nooit zo makkelijk, als met het populaire eiwit dieet! Ten gevolge van een veranderd leefpatroon is overgewicht vandaag de dag bijzonder.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Gewoonten rondom voedsel Wat kom je tegen?. Pak ‘m beet..  100 jaar geleden at je in Nederland aardappelen, groenten en als je ‘t rijk had soms een stukje.
Voeding in de pedicurepraktijk
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Leefstijl bij kanker Anika Adriaans en José Breedveld
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Thema 2 Voeding en vertering
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum vs de voedselzandloper

 Geneeskunde aan de universiteit van Antwerpen  Neurowetenschappen  Metabolisme  Biogerontologie  Schrijver - Schitterend! - Fantastisch! - De voedselzandloper

De voedselzandloper is gebaseerd op:  De wetenschap van het metabolisme  (geheel van processen van omzettingen van je voedsel in de cellen van je lichaam)  De wetenschap van veroudering  De preventieve geneeskunde  Evolutionaire voorgeschiedenis.

1. Over geneeskunde diëten en voeding 2. Driehoeken, cirkels en zandlopers 3. De drie basisprincipes 4. De voedselzandloper 5. Enkele inzichten betreffende onze gezondheid Conclusie Menu’s en recepten

 Principe 1: suikers (koolhydraten) zijn niet ongezond: ze zijn zeer ongezond  Principe 2: Kijk uit met proteïne (en proteïne rijke diëten)  Principe 3: Vetten zijn gezonder dan gedacht

 Versnelde veroudering  glucose maakt verbinding met eiwitten kleven en plakken -> stijve en rimpelige weefsels  Glucose zorgt voor groei snelle groei -> sneller verouderd  Verhoogde kans op kanker  glucose laat cellen sneller groeien ook kankercellen!

 Eiwitten zorgen voor meer groei  Eiwitten klonteren samen rond onze cellen  Vlees bevat belangrijke stoffen, zoals zink en ijzer  Een tekort aan eiwitten is ook slecht

 Zeer ongezonde vetten: Transvetten  Ongezondere vetten: verzadigde vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren/omega-6 (zonnebloem olie)  Gezonde vetten: enkelvoudig onverzadigde vetten, meervoudig onverzadigde vetten/omega-3 (vette vis)  Vetvrij dieet is ongezond

 Groene thee: - Risico op verschillende kankers verminderd - Risico op beroerte verlaagd - De huid gezond houdt - Gewichtsverlies promoot door het metabolisme te versnellen  Witte thee verminderd rimpelvorming  Gemberthee onderdrukt ontstekingen in lichaam  Rode wijn  Plantaardige melk

 Koffie wel en niet gezond  Voordelen: beschermend effect verouderingsziektes  Bijdragen aan kanker (long, maag, prostaat)  Nadelen hart en vaatziekten  Vruchtensappen veel suiker  Melk en yoghurt niet goed te verteren

 Producten met lage glycemische index  Havermoutpap als ontbijt  Groenten, peulvruchten en paddenstoelen ipv rijst, aardappelen en pasta  2 warme of koude maaltijden met gevogelte of vis  Groenten vormen de basis (minimaal 300 gram per dag)

 Plantaardige proteïne ivp dierlijke proteïne  Dagelijks (vette) vis  Wit vlees ipv rood vlees  Eieren  Kaas

 Stoppen met zoetigheden geeft ontwenningsverschijnselen  Zwarte chocolade of noten  Sojapap of sojayoghurt met toegevoegde vezels

 Gezonde oliën: olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie, koolzaad-canola-olie, perillaolie (goede verhouding omega-6/ omega-3)  Ongezonde oliën: maïsolie en zonnebloemolie (veel omega-6)  Ongezonde suikervervanger: aspartaam  Gezonde suikervervanger: stevia, tagatose, agavennectar

 Slimme voedingssupplementen: - Spelen vooral in op het metabolisme - Activeren het lichaamseigen antioxidantensysteem - Vullen veel voorkomende suboptimale tekorten aan  Veel geneesmiddelen genezen niet maar onderdrukken de symptomen  Bijwerkingen worden onderschat

 Sporten om af te vallen werkt niet als niet eerst de voeding wordt aangepakt

 Geen concrete aanbevelingen over hoeveel je precies zou moeten eten van bepaalde voedingsmiddelen.  Producten niet gelijkwaardig. Brood, aardappels, pasta en rijst worden vervangen door groenten en fruit.  Foute interpretaties van feiten

 Schijf van vijf alleen energie-arme dranken  Rode wijn staat niet in de schijf van vijf  Vruchtensappen ipv fruit

 Leveren niet dezelfde voedingsstoffen als aardappelen en graanproducten  Koolhydraatarm dieet, maar suikers wel belangrijk vinden

 Elke dag vis is te veel. (vervuiling vette vis)

 Onbeperkt noten?  Extra vezels is niet nodig  Chocolade bevat veel verzadigd vet

 Voedselzandloper gericht op oliën rijk aan omega-3  Suiker helemaal vermijden is niet nodig

 Bij gevarieerd eten zijn voedingssupplementen niet nodig

 _voedelzandloper_is_lariekoek/

 Verschillende reacties op het boek in de Volkskrant  Maak een samenvatting van de drie artikelen en geef hierna je eigen mening over de voedselzandloper