Zelfdoding, Werkloosheid en Crisis Renske Gilissen Senior onderzoeker 113Online & GGD Haaglanden.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Demografische veranderingen: Mijn dorp over 10 jaar
Advertisements

Kleurende steden. Uitgeverij Vanden Broele, Stationslaan Brugge - -
Eeklo aan het werk: verslag van een inhaalrace Werkloosheidscijfers Eeklo Gregory Cremmerye.
Opleidingsadviseur Fundeon
Hier de titel van de presentatie
Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Allochtone jongeren en criminaliteit, demografische aspecten
Anti-cyclisch begrotingsbeleid en John Maynard Keynes
De arbeidsmarkt in Zuid-Limburg (in de techniek)
10 jaar moord en doodslag in Nederland
Paragraaf 1 – Mondiale patronen: welvaart en welzijn
Branche analyse drogisterijen Onderzoek online marketing activiteiten
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
17.3 t/m 17.5 Sociale zekerheid, herverdeling, sociale verzekeringen en sociale voorzieningen.
Vitamine D bij volwassen niet-westerse Nederlanders
Prof. dr Jouke van Dijk Hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Allochtonen in het hoger onderwijs
Strategie Social Media.  Waarom iets met Social Media gaan doen?  Waarom is het belangrijk eerst een strategie te ontwikkelen?  Schakel een deskundige.
Multi-etnische samenleving: consequenties voor de gezondheidszorg
Inleiding arbeidsmarkt
Jong geleerd, fout gedaan?
Opvoeden binnen een eenoudergezin
“Let’s talk about you & me”
Wie zorgt voor onderwijskwaliteit?
Participatie Groningen, 4 december Inhoud Meedoen Arbeidsparticipatie Maatschappelijke participatie Gemeenten.
Gemeenschapsdienst en recidive een vergelijking met de traditionele jeugdbeschermingsmaatregelen (Tijdschrift voor Criminologie : Geudens Hilde) Vanoverbeke.
Kwetsbare ouderen zonder thuiszorg
Trends en discussies op de woningmarkt
Kwetsbaren op weg naar werk: hoe ver moeten we gaan? SER-UWV conferentie Den Haag, 26 november 2009.
Betaalbaarheid en toekomst van de Belgische gezondheidszorg
Participatie en empowerment in gezondheidsbevorder ing Charlotte De Baets.
JGZ-richtlijn Begeleiding gezin bij overlijden kind
Echtscheiding en sociaal kapitaal in Vlaanderen Belinda Wijckmans, Maaike Jappens & Jan Van Bavel Interface Demography Vlaanderen Gepeild 2009 Brussel,
De AW is een samenwerking tussen gem/GGD en UM/azM
Personen van buitenlandse herkomst op de arbeidsmarkt.
Kinkhoest…… bij volwassenen
Armoede en Vrouwen 10 December December December Stichting Samen voor Gezondheid van Vrouwen.
Moeders in Detentie Richting aan Re-integratie Amersfoort, 12 november 2014.
Hoofdstuk 5 Bevolking en ruimte in Duitsland en Nederland.
Hagenaars en sport Onderzoek sportdeelname december 2015 Versie.
Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie Bron: Boussé, D. & Herrmans, W. (2010). Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie. OVER.WERK.
JEUGDBENDES Junger-Tas, J., Steketee, M. & Moll, M. (2008). Achtergronden van jeugddelinquentie en middelengebruik. Utrecht: Verwey-Jonker Instituut Stefanie.
Hoe persoonlijk is leven zonder werk? Gijselinck Jolien 1BaTPB3 R Academiejaar Bron: Peelman, K. & Valkeneers, G. (2010). Hoe persoonlijk.
Sterfte van daklozen in Rotterdam Wilma Nusselder, Marcel Slockers, Ed van Beeck Erasmus MC, instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg CEPHIR seminar.
,, Stand van zaken van (ook) uw sociale dienst Raadsbijeenkomst Gemeente Dordrecht 17 november 2009.
1 Is overgewicht een juiste indicatie voor het meten van de bloeddruk bij kleuters? Gerre Vermeulen Marlou de Kroon GGD Gooi & Vechtstreek Opleiding.
1 Suïcidepreventiebeleid VWS: Landelijke agenda suïcidepreventie Gonne Kelder, senior beleidsmedewerker Ministerie VWS 10 september 2014.
SER Symposium 6 oktober 2010 Hoe houden we langdurige zorg betaalbaar? Paul Besseling Programmaleider zorg Centraal Planbureau.
Marokkaanse Nederlanders Hun positie in 10 onderwerpen Achterstand en vooruitgang Hoe de integratie te bevorderen?
Oorzaken en statistieken van chronische nierinsufficiëntie in het dialyse centrum Suriname F.Chhangur Algemeen arts, dialyse centrum Suriname Oorzaken.
De ultieme flexicurity tool? Deeltijd-WW Dimitris Pavlopoulos (VU) Katja Chkalova (CBS en UvA)
Suïcidepreventie Een workshop over het herkennen en bespreekbaar maken van suïcidale gedachtes en de wanhoop die daaraan ten grondslag ligt. Marije Blauen.
Marija Bočkarjova Jan Rouwendal Johan J. Polder
studiedag Ongekwalificeerde Uitstroom door actiegroep
Persoonsgerichte zorg
Welkom Havo 5..
Wijkscan Bevelanden, Schouwen- Duiveland, Walcheren
Participatie en empowerment in gezondheidsbevordering
Workshop basisonderwijs
Land van vooruitgang Wie zijn de winnaars en wie de verliezers?
Flexibiliteit in Nederland
Terugblik op 2015, vooruitblik naar 2016
Disclosure belangen NHG spreker
VHV 35 jaar – 35 jaar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Uitkomsten vorige keer, life events
Hoe veilig vinden de bewoners Maasniel?
Eindevaluatie Participatiewet: deelonderzoek
OMGEVINGSANALYSE 2018 LOP Oudenaarde Basis
Transcript van de presentatie:

Zelfdoding, Werkloosheid en Crisis Renske Gilissen Senior onderzoeker 113Online & GGD Haaglanden

Aanleiding Toenemend aantal zelfdodingen in NL Preventie van zelfdoding hoort tot de prioriteiten van het ministerie van VWS die de ambitie had om het aantal zelfdodingen terug te dringen. Sinds 2007 stijgt het aantal zelfdodingen in Nederland, van in 2007 naar in /2/20162

Toename door de economische crisis? 1.Trends in aantal zelfdodingen beroepsbevolking vs rest. 2.(Economisch gerelateerde) risicofactoren: Bij wie komt zelfdoding meer (of minder) voor? 3.Komt de toename door de stijging in werkloosheid? Bij wie is het gestegen? 6/2/20163

Deel 1: Trends CBS 2013: 6/2/20164 Van alle Nederlandse ingezetenen van 15 jaar en ouder die in aan zelfdoding zijn overleden: Jaar van overlijden Geslacht Leeftijdsklasse (5-jaars) (Woongemeente (G4))

Incidentie NL

10-jaar trends

Deel 2: Bij wie komt het meer voor? CBS 2013: 6/2/20168 Van alle Nederlandse ingezetenen van 15 jaar en ouder die in aan zelfdoding zijn overleden: (N=15.178) Jaar van overlijdenLand van herkomst Wijze van zelfdodingBurgerlijke staat GeslachtSamenlevingsvorm Leeftijd(Aard) uitkering WoongemeenteHuishoudinkomen

6/2/ Man Wonend alleen / in instituut Ongehuwd / Gescheiden / Verweduwd Uitkering Stel met Kinderen Hoger inkomen Marokkaans / Turks

Meest opmerkelijk Zelfdoding komt relatief veel voor onder mensen met een bijstands- en arbeidsongeschiktheidsuitkering Richting en aard verband is onbekend en zal van persoon tot persoon verschillen Voor signalering niet noodzakelijk Uitkeringverstrekkers zien relatief veel mensen met suicidale gedachten  Medewerkers bij uitkeringverstrekkers (sociale dienst) + artsen die arbeidsongeschiktheidskeuringen doen trainen op signaleren en verwijzen.

Potentie van een interventie op uitkeringontvangers In potentie is 29% te voorkomen ≈500

Conclusies deel 1 en 2 Na de jarenlange dalende zelfdodingstrend in Nederland, is het aantal zelfdodingen de afgelopen jaren substantieel gestegen; een trendbreuk sinds De stijging van de laatste jaren alleen in de beroepsbevolking. Zelfdoding komt relatief veel voor onder mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering en onder (langdurig) werklozen met een bijstandsuitkering.

Deel 3: Relatie werkloosheid CBS 2013: 6/2/ Van de beroepsbevolking (15-64 jaar) die in aan zelfdoding is overleden: (N=12.344) Jaar van overlijden Geslacht Leeftijd (Aard) uitkering WW Bijstand AO Geen uitkering (leeft van inkomen) Corresponderende populatie aantallen Werklozen

Deel 3: Relatie werkloosheid 6/2/ Op populatie niveau NL vergelijkbaar met Stuckler, e.a.; The Lancet, 2011

Wordt de stijging verklaard door de toename in werkloosheid? Poisson Regressie gecontroleerd voor leeftijd en geslacht: Sinds 2007 stijgt het aantal zelfdodingen in NL met 5,4% per jaar. Analyse met controle voor werkloosheid verandert niets  De stijging in het aantal zelfdodingen sinds 2007 wordt NIET verklaard door een toename in het aantal werklozen.

Bij wie is het aantal zelfdodingen toegenomen? %95%CI WW 1.4 ns (-7.4, 10.9) Bijstand 0.5 ns (-5.0, 6.2) AO 6.8(3.2, 10.6) Geen uitkering (leeft van inkomen) 5.3(2.9, 7.8)

Conclusies deel 3 Populatie niveau suggereert dat de stijging wordt verklaard door toename werkloosheid Individueel niveau blijkt de stijging in het aantal zelfdodingen niet verklaard te worden door de toename in werkloosheid… Het aantal zelfdodingen is sinds 2007 niet gestegen onder werklozen, wel onder arbeidsongeschikten en mensen die leven van een inkomen.

DISCUSSIE Is de crisis de oorzaak van de stijging in het aantal zelfdodingen?

KENMERKEN VAN PERSONEN OVERLEDEN DOOR ZELFDODING Renske Gilissen, Kim de Bruin, Irene Burger, Bert van Hemert Epidemiologisch Bulletin, 4 december 2013 UNEMPLOYMENT AND SUICIDE IN THE NETHERLANDS Renske Gilissen, Jan Hoogenboezem, Ad Kerkhof, Kim de Bruin, Bert van Hemert Under review BJP

Conclusies deel 1,2 en 3 Na de jarenlange dalende zelfdodingstrend in Nederland, is het aantal zelfdodingen de afgelopen jaren substantieel gestegen. De stijging zien we alleen in de beroepsbevolking. Zelfdoding komt relatief veel voor onder (langdurig) werklozen en onder mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Op populatie niveau correleert werkloosheid met zelfdodingscijfers. Op individueel niveau blijkt er geen causale rol van de toename in werkloosheid. Het aantal zelfdodingen is sinds 2007 niet gestegen onder werklozen, wel onder arbeidsongeschikten en mensen die leven van een inkomen.

6/2/201621

Combinaties van kenmerken 6/2/ SMR 8x 16x verhoogd

Wijze van uitvoering 23 47% 31% 26%

Wijze van uitvoering per stad 6/2/201624

Leeftijd en geslacht 25

Leeftijd per jaar 6/2/201626