Voeding & Vertering.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voorlichtingsavond De Granaet.
Advertisements

De actieve voedingsdriehoek
Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Samenstelling van voedsel
Basisstof 7. Het gebit.
Thema 2: Voeding en Vertering
Verkleining van voedingsmiddelen
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Thema 2. Voeding en vertering.
Spijsvertering.
Thema 2: Voeding en Vertering
Voortgezette assimilatie =
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voortgezette assimilatie =
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Voedingsmiddelen & voedingsstoffen
Voeding en vertering 5 Havo.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.5.
Koolhydraten
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Tandheelkunde Bouw en functie gebit
Het verteringsstelsel
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Thema 5 Voeding en vertering
Voeren en Verzorgen Les 2.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Op je gezondheid.
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Quiz: de voedingsstoffen
Spijsvertering.
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Biologie Algemeen.
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Gezonde voeding.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voeding Konijn.
Het gebit.
Smul gezond.
Thema 4 Voeding en vertering En van mond tot kont
koolstofdioxide + water glucose + zuurstofgas
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Biologie voor jou; Thema 2.
§7 Het gebit Thema 2 Voeding en vertering
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Koolhydraten.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Spijsvertering Bijgewerkt
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Transcript van de presentatie:

Voeding & Vertering

Voedsel Voedingsmiddelen & voedingsstoffen Gezonde voeding Het verteringsstelsel Het gebit De organen voor vertering Vertering bij zoogdieren

Voedsel Voedsel langer houdbaar maken = conserveren Bacteriën Schimmels kaas Wijn yoghurt Bier zuurkool brood Voedsel langer houdbaar maken = conserveren Manieren om voedsel te conserveren: Drogen Inblikken Invriezen Steriliseren Vacuüm verpakken Conserveermiddel toevoegen zoals: zuur, suiker of zout.

Voedingsmiddelen & voedingsstoffen Bouwstoffen: voor groei, ontwikkeling en herstel van cellen Brandstoffen: energie leveren Reservestoffen: opslag Beschermende stoffen: tegen ziektes Lees meer via http://biologiepagina.nl/34mavo/Voeding/samenvat.htm#BZ7RIUoTpXbVxjOJ.99 Bouwstoffen: voor groei, ontwikkeling en herstel van cellen Brandstoffen: energie leveren Reservestoffen: opslag Beschermende stoffen: tegen ziektes Lees meer via http://biologiepagina.nl/34mavo/Voeding/samenvat.htm#BZ7RIUoTpXbVxjOJ.99 Bouwstoffen: voor groei, ontwikkeling en herstel van cellen Brandstoffen: energie leveren Reservestoffen: opslag Beschermende stoffen: tegen ziektes Lees meer via http://biologiepagina.nl/34mavo/Voeding/samenvat.htm#BZ7RIUoTpXbVxjOJ.99 Voedingsmiddelen & voedingsstoffen Voedingsmiddelen = Alles wat je eet of drinkt Voedingsstoffen = bruikbare bestandsdelen van voedingsmiddelen Voedingsvezels = alle onverteerbare stoffen in plantaardig voedsel Bouwstoffen: voor groei, ontwikkeling en herstel van cellen Brandstoffen: energie leveren Reservestoffen: opslag Beschermende stoffen: tegen ziektes

Eiwitten Bouwstof + brandstof Koolhydraten Brandstof, bouwstof of reservestof Vetten Water Bouwstof (rol bij vervoer stoffen in je lijf) Mineralen (zouten) Bouwstof (bijv. kalk in bot) of beschermende stof Vitamines Bouwstof of beschermende stof

Gezonde voeding 1. Groente en fruit -Vitamine C -Voedingsvezels 2. Brood, aardappelen, rijst en pasta -Zetmeel (koolhydraat) -Plantaardige eiwitten -Vitamines -Mineralen 3. Zuivel, ei, vlees en vis -Eiwitten 4. Boter en olie -Vetten 5. Vocht -Water

1kcal= 1000 calorieën Energiebehoefte per dag hangt af van: Geslacht (jongens hebben meer nodig) Leeftijd Lichaamsgrootte Lichamelijke inspanning

Het verteringsstelsel lever galblaas maag alvleesklier 12vingerigedarm Dunne darm Dikke darm Endeldarm Anus

Het gebit Wortel: Bevestigd tand/kies in de kaak Kroon: Deel van tand/kies dat boven de kaak uitsteekt Tandbeen: Belangrijkste bestandsdeel van de tand Glazuur: Zeer harde beschermlaag bovenop het tandbeen Cement: Bedekking van het tandbeen in de wortel Tandholte: Ruimte in het tandbeen gevuld met zenuwen en bloedvaten Wortelvlies: Vlies om de wortel dat de tand/kies in de kaak bevestigd

Tanden: snijtanden en hoektanden (grijpen prooi bij roofdier) Kiezen: knobbelige bovenkant om voedsel te vermalen 8 snijtanden 4 hoektanden Kiezen tellen Tandplak = laagje aanslag op tanden met bacteriën, etensresten en speeksel Tandplak tast glazuur aan, doordat bacteriën suikers omzetten in zuur > te grote aantasting glazuur > ook tandbeen aangetast = gaatje Tandvleesontsteking > rood en bloederig tandvlees, tandvlees trekt zich terug > hierdoor kan wortelvlies en cement ontsteken > tand gaat los zitten of valt er uit Tandsteen = tandplak dat verkalkt

Plantaardig voedsel moeilijk verteerbaar door celwanden die bestaan uit cellulose -Planteneter = herbivoor Lang darmkanaal Plooikiezen, zodat je goed kunt malen Vaak geen hoektanden -Vleeseter = carnivoor Relatief kort darmkanaal Hebben knipkiezen Bovenkaak is breder dan onderkaak Grote scherpe hoektanden vaak -Alleseter = omnivoor Middellang darmkanaal Knobbelkiezen Meestal hoektanden