Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het verhaal van de twee keien.
Advertisements

Hoe werkt een balans.
Hoe werkt een balans?.
Groot Composiet II Houtkoolschets Europa investeert in uw toekomst uit het Europese fonds voor regionale ontwikkeling II.
Hoe werkt een balans?.
De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Financiering van HIC Tessa de Bruin Michiel van Hees
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Opvattingen en initiatieven t.a.v. schoon, heel en veilig
H 44: Investeringsselectie
Hypotheekvormen Er zijn diverse hypotheekvormen mogelijk. Elke vorm met z'n eigen kenmerken en z'n eigen voordelen. Het hangt dus van uw omstandigheden.
1 Starterslening gemeente Veenendaal. 2  Verkoop van grote projecten steeds lastiger  Perfecte woning en goede balans in aantallen  Van start tot 70%
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Bedrijfsadministratie EcoMo 3.1 De Balans Havo 3.
Waar een kleine gemeente groot in kan zijn Schaal van een kleine gemeente vraagt samenwerking: -Inhoud -geografisch Kleinere teams Minder formatie plaatsen.
ENKELE ONTWIKKELINGEN IN DE ZORG. INLEIDING Belangrijkste ontwikkelingen Vergrijzing Ontwikkeling huishoudens Ontwikkelingen in de zorg 2 IBA Studiemiddag.
Samen maak je de vereniging ROHDA-Raalte Presentatie leden 2 november 2011.
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
De transformatie van het sociaal domein in financieel perspectief VNG-congres gemeentefinanciën 18 november 2013.
Stichting Jeugdwerk Pottenberg.
Afkijken, nadoen, EGEMwijs E-government Hoeksche Waard november2004.
Noodzaak tot fuseren ?. Procentuele verdeling bijdragers (809) kerkbalans 2010.
Kees Goudswaard WRR conferentie wonen zorg en pensioenen Den Haag, 28 september 2012 Faculteit der Rechtsgeleerdheid Afdeling Economie Solidariteit tussen.
Public design – Concept 1 Pascal Burggraaf Pim Donkerlo Joris van Laernhoven Binnenhofje.
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
Organisatieontwikkeling NPO (1)
Administratieve Trainingen Balans Opstellen
Zinkt het schip of blijft het nog wel een tijdje drijven? Dr. Marten van der Meulen.
Wat moet je doen voor je pensioen? 29 oktober 2014.
1. Decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor: - jeugdzorg, - werk en inkomen en - zorg aan langdurig.
Budgetteren Filiaalmanager
Communiceren met Marloes
De VNG Vrijwilligerspolis
Parkstad Limburg BMC Parkstadbestuur 2 oktober 2013.
Thema 2: Hoe geld verdienen?
© Copyright 2015 Nicodem & Company – Flexibiliteit van organisaties blijft achter op de markt- en technologische ontwikkelingen / sheet 1 Flexibiliteit.
Wolters Noorhoff Hoger Onderwijs Financiële overzichten
HOOFDSTUK 7 ONZE KOSTEN & BATEN
SADAN-opdracht, gemaakt door Fien Degroote
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Alle kinderen mogen meedoen!. “Maar liefst 1 op de 9 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor kinderen kan dit betekenen dat er onvoldoende geld.
Keuze voor één prestatie-elftal senioren. Het voorgenomen besluit Overwegingen en onderbouwing. De overwegingen: twee eerste seniorenelftallen financieel.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
Nationaal Plan TBC (NPT ) Ton van Dijk, Wnd. directeur Publieke Gezondheid GGD Haaglanden Portefeuillehouder TBC, GGD-GHOR Nederland.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
WAAROM GOED NIET GOED GENOEG IS. Een niet tijdrovende werkwijze brengt kwaliteitszorg dichterbij.
Streekgemeente samen geloofsgemeenschap zijn. Uit de Kerkorde, Ordinantie 2 Artikel 17 Streekgemeenten Een streekgemeente is een gemeente bestaande uit.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
SER Symposium 6 oktober 2010 Hoe houden we langdurige zorg betaalbaar? Paul Besseling Programmaleider zorg Centraal Planbureau.
Van Arbeid en gezondheid naar duurzame inzetbaarheid? Werkgevers op de barricaden!! Resultaten uit TNO/SEO onderzoek Irene Houtman.
INSPELEN OP VERANDERINGEN IN BINNENSTEDEN Tegengaan van leegstand Stadswerkcafé.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Vraaggerichte dienstverlening Nuth Wat hebben we gedaan: Ambtelijk op MT-niveau intentie uitgesproken: “we gaan voor de beschreven doelstellingen in de.
GRP VI ( ) Gemeentelijk Rioleringsplan. Gemeentelijke zorgplicht watertaken: Zorgen voor een doelmatige inzameling en een doelmatig transport.
Masterclass Digitaal Toetsen Juni 2016 Michiel van Geloven.
Welkom Presentatie inzake verkenning herfinanciering. 09 mei 2016.
Algemene Ledenvergadering
Streekgemeente samen geloofsgemeenschap zijn
Workshop COC met een missie! Begeleiders Marian Mourits, gynaecoloog
Dialoog aan tafel [logo organisatie].
Hoofdstuk 25.1 Permanentie: Kosten & Uitgaven
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Beste ath 4..
OPENINGSCASE: HSBC Malaysia: meester in veranderingsmanagement
Vakgroep rioleringen en bestratingen
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Transcript van de presentatie:

Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’

Inkomsten kerkbalans

Activa (kerken in Groningen, Friesland en Drenthe)

Passiva (kerken in Groningen, Friesland en Drenthe)

Baten (2011)

Lasten (2011)

Stelling 1 Er is op dit moment per saldo geld genoeg. Er is echter het risico van een negatieve spiraal. Minder rendement en dalende ledenaantallen (juist van degenen die gewend zijn te betalen). De toekomst maakt dus somber. We zullen moeten investeren in nieuwe manieren om aan geld te komen.

Stelling 2 Gemeentes maken nu nog veel te veel gebruik van traditionele instrumenten van geldwerving. Men zal moeten inzetten op moderne en digitale middelen.

Stelling 3 De organisatie van de kerk moet eenvoudiger. De huidige inrichting geeft op veel plaatsen een te grote druk op mensen en middelen en die druk zal bij afnemende ledenaantallen en afnemende geldmiddelen alleen maar groter worden.

Stelling 4 Bij dalende inkomsten en in ieder geval geen of onvoldoende snel dalende uitgaven zal er een veel groter beroep moeten worden gedaan op de inzet van vrijwilligers. Hier zullen kerkrentmeesters hun rol moeten pakken.

Stelling 5 Veel gemeenten worstelen met een goede bemensing van de colleges. Kerkrentmeesters zijn soms lastig te vinden en als ze er al zijn blijven ze ook minder lang. Er zal dus een groter beroep gedaan moeten worden op (centrale of regionale) ondersteuning. Dat zal wel kosten met zich meebrengen. Het heeft wel als grote voordeel dat de onderlinge vergelijkbaarheid van gegevens sterk zal verbeteren.

Stelling 6 Er is op dit moment per saldo geld genoeg. Het is alleen slecht verdeeld. Als er niets gebeurt, zal in de komende 3 jaar tenminste 10% van de gemeentes verdwijnen. Dit vraagt om de bereidheid om intensiever te gaan samen werken.

Stelling 7 Gemeentes die van plan zijn nieuwe investeringen te doen, zullen eraan moeten werken om de hele gemeente te doordringen van nut en noodzaak daarvan.

Stelling 8 Gezien het belang van rente en dividend over het belegd vermogen van de plaatselijke gemeentes is het belangrijk om instrumenten te ontwikkelen zodat het vermogen meer rendeert dan op dit moment gezien de zeer lage rentestanden het geval is.

Bronvermelding Krimpende middelen en toch vitaal (rapportage over de financiële situatie van protestantse kerken in Drenthe, Friesland en Groningen). Door: Dr. Marten van der Meulen Groningen, Oktober 2015