Verhoogd risico, hoe leg je dat uit? Communicatie over cardio-metabool risico Dr. Liesbeth Claassen (i.s.m. Dr. Olga Damman)

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Voeding Ons dagelijks eten is een van de belangrijkste energie bronnen van het lichaam, Maar ook een van de belangrijkste bronnen van ziekte.
Advertisements

Diabetes mellitus Helscha Sabel, Diëtiste EHBO thema avond
Natuur en natuur beleving in de BSO 1
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Mijn spreekbeurt: Wat is diabetes?
Wie is DVN Oost-Nederland & Diabetes op school
Wijchen Gezond Café (h)eerlijke voeding 15 maart 2014.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Nierfunctie.
Obesitas Een teveel aan lichaamsvet en daarmee een (ernstige mate van) overgewicht.
Angststoornis.
Marieke Bossuyt en Barber Declerck
VMBO in Beweging Brandenberg een gezonde school!!! Alle leerlingen actief!!!
Datum Naam school Naam presentator
In ál onze praktijken werken we vanuit de ziekteclassificatie
Gezondheid, basis voor jouw toekomst!
Gedragsverandering door middel van dansen i.p.v. worstelen
Workshop ondersteunen eigen regie van de patiënt: Jeroen Havers Angela de Rooij 4 december 2014.
Welkom Bij het programma om uw gewicht te beheersen.
Hoorcollege 3 Overgewicht Diabetes Jelle Wijma
Beweegprogramma voor mensen met DIABETES MELLITUS TYPE II
Maren Oosthuizen, diëtist
Voeding en kinderen.
Wat voedt jou deel 1..
Presenteren en communiceren
Presentatie Leefstijltraining.
Sociale marketing Diëtist 2.0, inspiratie voor een marktgerichte aanpak Nederlands Vereniging van Diëtisten, 1 nov 2011 Jacqueline Vink, Evelyne Meynen,Yardeen.
Culturele problemen? Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van Diabetes Mellitus bij Indiase mensen? Inleiding India wordt tegenwoordig ook wel.
RCT naar het effect van een online decision aid voor zelftesten Martine Ickenroth, Janaica Grispen, Gaby Ronda, Geert-Jan Dinant, Nanne de Vries, Trudy.
Camille Coussée 1 BaTP B2 DEPRESSIE PREVENTIE.  Betekenis: voorkomen van een ziekte  Doel:  meer kwaliteit van leven  mensen minder/korter ziek 
Meneer de H. 61 jaar Medische anamnese: Normaal gewicht (BMI: 23,1 kg/m 2 ) Diabetes mellitus Hartkloppingen sinds 2008 ( met medicatie onder controle.
Leeswijzer bij de bijlagen   In deze bijlagen bij het NVZ-strategiedocument Zorg voor 2020 zijn de belangrijkste grafieken en brondocumenten voor u geselecteerd.
Rianne v. Heertum Diëtist
Informatie over gezondheidsrisico’s Hebben mensen hier iets aan? Ja Begrip van huidige gezondheid en verwachte gezondheidsproblemenBegrip van huidige.
Wat is ( jeugd ) reuma ?? Daphne Veldman 4BA
 Wie is Amber Alberda?  Hashimoto  Haar oude levensstijl  Nieuwe ervaringen  Je bent je eigen bouwpakket  Food IQ.
Effectiviteit van gedeelde besluitvorming in de huisartspraktijk bij diabetes type 2: OPTIMAAL studie Dr. R.C. (Rimke) Vos, Julius Centrum UMC Utrecht.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Thema Leven Les 5 Metabolisme.
Bron: raadpleging
NIERFUNCTIE.
Overgewicht, complexe materie!
Diabetes.
Voeding in de pedicurepraktijk
Anatomie en Fysiologie
Risicofactoren bij gezondheid en ziekte
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Is er een probleem? Landelijke cijfers en waar hebben we het over?
vaataandoening ARTHERIOSCLEROSE – kalkstapeling
Dynamische kantoren doorbreken sedentair gedrag
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Schizofrenie Jenniviëne Gosepa Ailnairis Belefanti Trejani Emerencia.
Hoofdstuk Transport VMBO-tl 2
Meten van de bloeddruk.
Overgewicht, diabetes en gezonde voeding
Welvaartziekten Obesitas
De knop om!!!!!.
Welvaartziekten Hart en vaatziekten
‘Suikerziekte’ Gezondheidskunde Symposium Sport & Bewegen Enschede.
Bloeddruk Systolische bloeddruk – bovendruk Diastolische bloeddruk - onderdruk 120 mm Hg 80 mm Hg Het moment dat de druk het hoogst is Het moment dat de.
Aandoeningen van hart en vaten
JULLIE WETEN DAT IK HET HEB, MAAR WAT IS HET?
Diabetes.
Mijn Positieve Gezondheid
Disclosure belangen (Potentiële) belangenverstrengeling Geen
Cholesterol en triclyceriden
Medische kennis Arteriosclerose D17vab.

Comorbiditeit Meerdere (chronische) aandoeningen tegelijkertijd hebben
Medische kennis Arteriosclerose D18.
Transcript van de presentatie:

Verhoogd risico, hoe leg je dat uit? Communicatie over cardio-metabool risico Dr. Liesbeth Claassen (i.s.m. Dr. Olga Damman)

Overzicht Achtergrond risicocommunicatie De ‘mental models approach’ Resultaten studie: Lekker Lang Leven Discussie

Voorbeelden

Barrières voor risicocommunicatie Mensen begrijpen de boodschap niet Moeilijk om gedrag te veranderen Onthoud: mensen hebben weinig tijd en voelen zich snel overladen door informatie Selectie van informatie noodzakelijk!

Belangrijkste doelen:  Informeren:  Laten begrijpen dat iemand een verhoogd risico op ziekte heeft  Laten inzien dat deze informatie relevant is voor iemand  Handelingsmogelijkheden duidelijk maken  Helpen bij beslissingen  Screening en controle  Behandelingen  Gedragsaanpassingen  Motiveren tot gedragsverandering Communicatie van ziekte risico’s

Méér dan het getal alleen Format voor het getal=> Voorlichtingsinformatie Communicatie van ziekte risico’s:

“handleiding” voor het ontwikkelen van beter voorlichtingsmateriaal Uitgangspunten: –Communiceer die dingen die mensen moeten weten, maar niet al lang weten -Sluit aan bij bestaande ideeën van leken: -Neem lekenkennis serieus -Vul kennisleemtes aan -Corrigeer misvattingen (Morgan et al., 2002) ‘Mental Models Approach’

Aanpak: 1.Ontwikkelen van expert model: literatuur en interviews met experts 2.Ontwikkeling leken model: Kwalitatief: diepte-interviews met leken Vaststellen discrepanties met expert model Kwantitatief: toetsende vragenlijst 3.Resultaten gebruiken voor aanpassing communicatiemateriaal en evaluatie Mental models approach

Voorbeeld: risico op diabetes Oorzaken en risicofactoren leefstijl, erfelijkheid verhoogde glucosewaarden Diabetes Hart- en vaatziekten Nierfalen Gevolgen vaataandoeningen Amputatie, oogproblemen Risicoreductie Minder vet eten Tijdspad verhoogd risico

Goede lekenkennis -Oorzaken en risicoreductie (vooral HVZ) -Stress wordt vaak genoemd als risicofactor Vette voeding: 97% correct (HVZ) Roken: 96% correct (HVZ) Stress: 94% correct (HVZ) Overgewicht: 90% correct (diabetes)

Misconcepties Weinig opzienbarende misconcepties, redelijke lekenkennis Weinig water drinken : 68% zegt waar (risicofactor nierfalen) Veel suiker eten: 59% zegt waar (risicofactor diabetes)

Verschillen gewichten leken en experts Stress Amputaties Dialyse Hoge bloeddruk Hoog cholesterol Etalagebenen Weinig beweging Armoede Roken Veroudering Familie- geschiedenis Schommelende bloedsuikerwaar den

Kennishiaten Specifieke kennis over voeding als risicofactor: Te weinig volkoren producten en vezels eten: 17% (diabetes) Weing groente en fruit eten: 46% (diabetes) Te weinig beweging: 54% (diabetes)

Kennishiaten Hoge bloeddruk: 41% (nierfalen) Over rol van hoge bloeddruk

Kennishiaten Over fysiologische processen Dichtslibbende aderen: 16% correct (diabetes) Verstoorde stofwisseling: 62% correct (diabetes)

Oppervlakkige kennis Nee. Roken is eigenlijk ook niet goed voor nieren en maag, eigenlijk voor het hele lichaam niet. Nee, dan diabetes denk ik niet. Maar met hart wel. Weet je ook of het van invloed is op diabetes of HVZ? Heb je daar verder nog een beeld bij? Eigenlijk, roken heeft ook een beetje te maken met ziekte. Ja, roken is niet iets gezonds of zo. Nee, eigenlijk niet.

Multifactoriële invloed ? Weinig kennis van de wisselwerking tussen: genetische aanleg, veroudering en leefstijl

Verhoogd risico Een verhoogd risico betekent: schaal 1 ‘onwaar’ - 5 ‘waar’ Gemiddelde score (SD) 1Dat je bepaalde klachten hebt2.06 (1.43) 2Dat je een bovengemiddelde kans hebt op ziekte4.80 (0.54) 3Dat er nog niet veel aan de hand2.91 (1.45) 4Dat je ziek bent1.67 (1.09) 5Dat je al lichamelijke schade hebt2.28 (1.36) Dat je waarschijnlijk je bewustzijn kunt verliezen omdat je te hoge bloedsuikerwaarden hebt. Wat komt er in u op als ik het heb over een verhoogd risico?

Relatie aandoeningen Ik weet het niet, ik twijfel eigenlijk of ze wel met elkaar te maken hebben.” Ik zie ze als afzonderlijke ziektes. Hoe zouden ze met elkaar te maken kunnen hebben?

Relatie aandoeningen Percentage correct 1HVZ is mogelijk gevolg van diabetes39.9% 2Nierfalen is mogelijk gevolg van diabetes35.9% 3Nierfalen is mogelijk gevolg van HVZ22.2% 4HVZ is mogelijk gevolg van nierfalen24.6% schaal 1 ‘onwaar’ - 5 ‘waar Gemiddelde score (SD) 1De 3 ziektes hebben met elkaar te maken3.22 (1.30) 2De 3 ziektes zijn van eenzelfde soort2.16 (1.14) 3De 3 ziektes hebben verschillende oorzaken4.15 (0.94)

Discussie Tips voor verbeteringen:  Presenteer een coherent totaalplaatje van het risico (vanwege de versnipperde ideeën)  Geef uitleg over de gezamenlijke risicofactoren van de ziekten en hoe deze juist in samenhang bijdragen aan het risico  Geef de concepten die leken belangrijk vinden een plaats in de communicatie  Test of dit beter werkt: Begrip Persoonlijke relevantie Motivatie Voorlichting gebaseerd op het expert model sluit niet goed aan bij de denkbeelden van leken => werkt slecht