De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

vaataandoening ARTHERIOSCLEROSE – kalkstapeling

Verwante presentaties


Presentatie over: "vaataandoening ARTHERIOSCLEROSE – kalkstapeling"— Transcript van de presentatie:

1 vaataandoening ARTHERIOSCLEROSE – kalkstapeling
ARTHEROSCLEROSE – stapeling van vetten Verzamelnaam = aderverkalking

2 Atheriosclerose (Slag)Aderverkalking
Binnenkant van slagader worden ruw, hard en nauw Langzaam erger wordende achteruitgang van de kwaliteit van de slagader.

3 Wat is artheriosclerose?
Arteriosclerose is het voornaamste verouderingsverschijnsel van de slagaders. Het is een verkalking van de slagaders en zou eigenlijk slagaderverkalking moeten heten. Ruim de helft van alle mensen sterft aan een ziekte die het gevolg is van arteriosclerose

4 Hoe ontstaat artheriosclerose?
Achteruitgang van kwaliteit van slagader Binnenkant ophoping (Plaque) van bindweefsel, vet en kalk Resultaat: vernauwing.

5

6 De gevolgen: Het bloedvat wordt langzamerhand steeds nauwer
Het lichaam maakt nu natuurlijke omleidingen of een ander bloedvat neemt de functie over (collateralen) Gaat de verkalking te snel dan ontstaan er klachten Ook kan er een trombus op zo’n aangetaste plek ontstaan

7

8 Problemen die ontstaan door het dichtslibben van de arteriën
Zuurstof te kort in het erachter liggend weefsel (ischemie) Bij een volledige afsluiting ontstaat er weefselafsterving(necrose): infarct(diverse organen) of gangreen(benen) Een afgebroken deeltje van een trombus noemt men een embolus Verkalkte slagaders scheuren gemakkelijk, er ontstaat een bloeding

9 Ontstane aandoeningen hierdoor:
Hersenen: TIA (transiënt ischaemic attack) CVA(cerebro vasculair accident) Hart: Angina pectoris Hartinfarct Been: claudicatio intermittens (etalagebenen)

10 Opmerking De arteriosclerotische aandoeningen in het been worden Perifeer arteriële vaataandoeningen (PAV) genoemd

11 Risicofactoren Leeftijd, want het is een verouderingsziekte
Mannelijk geslacht Erfelijke aanleg Verhoogd cholesterolgehalte in het bloed Hoge bloeddruk (hypertensie) Roken Overgewicht (adipositas, obesitas)

12 Vervolg risicofactoren
Te weinig lichaamsbeweging Suikerziekte (diabetes mellitus Stress Alcoholmisbruik Combinatie van genoemde factoren “anticonceptiepil”

13 Voorkomen/Ontstaan vertragen
Leefregels Niet roken Matig met alcohol (mannen 2 en vrouwen 1 alcoholische inname) Beweging( min half uur per dag) “vetarm” eten Gezond gewicht (18 <BMI < 25)

14 Film: -4 minuten

15


Download ppt "vaataandoening ARTHERIOSCLEROSE – kalkstapeling"

Verwante presentaties


Ads door Google