Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
België Onze geschiedenis.
Advertisements

Rembrandt.
Beelden storm.
Bedrijfsbezoek Hakvoort Gemaakt door Tim, Enar, Tijn, Mitchell, Ike en Jimi.
De tijd van de wereldoorlogen
Strijden of sporten Paragraaf 2.5.
COLUMBUS.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Een nieuw geloof Grieken en Romeinen
Voor hen die nog een moeder hebben is dit heel mooi.
Anne frank Anne Frank die is geboren in 1921
Vrij en onvrij Grieken en Romeinen Vroegmoderne tijd Moderne tijd
Paragraaf 4.4 De vrouwenbeweging.
De Bataafse Revolutie Paragraaf 2.5.
Hoofdstuk 3.
Nederland tijdens de bezetting
Interbellum en Vrede van Versailles.
De opkomst van het christendom
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
Vaders & ouwe jongens Moeders & ouwe taarten.
Geen vrouwen in de politiek
Hoofdstuk 2.
Het bestuur van de stadstaat
11 Feminisme.
Agressieve politiek van Hitler.
De onsterfelijke Alexander de Grote 3 Alexander de Mythe Morphing Alexander by Erwin Olaf.
Slavernij in de VS.
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
“Beleef de canon” Een vertelproject voor groep 5 t/m 8
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Hoofdstuk 3 De Romeinen.
Hoofdstuk 4 Paragraaf 1.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Kerst © wilma. Kerst © wilma Heel lang geleden in een land dat we nu Israël noemen Maar dat vroeger Palestina genoemd werd, waar Koning Herodes, koning.
Hoofdstuk 2. Recht op een stem
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe heten de matten die in Japanse huizen op de vloer liggen? A – Tatami-matten B – Dadami-matten.
Strijden of sporten Paragraaf 3.4.
Geisha en samoerai Quiz
Hoofdstuk 3.
Zoetermeer. Romeinen 5 20 Maar de wet is er bijgekomen, zodat de overtreding toenam; waar evenwel de zonde toenam, is de genade meer dan overvloedig.
Nederland neutraal en België betrokken
Paragraaf 1: Kolonies inpikken.
Het bestuur van de stadstaat
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Hoe eet men in Japan? A – Met hun handen B – Met stokjes C – Met mes en vork.
Herinneringskamp Westerbork
De Republiek der zeven verenigde nederlanden
Geisha en samoerai Quiz Japanmuseum SieboldHuis. Vraag 1 Waarom had Siebold schilder Kawahara Keiga in dienst? A – Voor de gezelligheid B – Om voor Siebold.
Even voorstellen God Abr(ah)am Lot Sara(i) Hagar Ismaël Isaak.
Stage: Basisschool de Klingerberg
Een Christelijke samenleving
Opkomst van machtige vorsten 1.4. Vorsten brengen een scheiding aan tussen Kerk en Staat Tot de dertiende eeuw dachten de meeste Europeanen dat God maar.
UITSTAP GENT HET KINDERRECHTENPLEIN Klik op de foto a.u.b.
H2 Pruiken en revoluties§2.3 Revolutie in Frankrijk Welke groepen in Frankrijk waren ontevreden in de 18 de eeuw en waarom waren zij ontevreden? Waarom.
5 jaar geleden is ze gestorven Enkel mooie herinneringen zijn er nog je kracht en je glimlach Voor altijd in ons hart.
Les 9 voor 27 februari Veel veldslagen van de Grote Strijd vonden plaats gedurende de geboorte van de Christelijke Kerk. De eerste Christenen moesten.
Stad in Storm Een kijkje achter de schermen. Het verhaal Het verhaal speelt zich af tussen 1672 en 1674 in Utrecht. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën.
Wat weet jij van hoeden en pruiken? De grote Quizzzz.
De Verenigde Staten. §1. Dertien Staten vormen één land. In 1607 stichtten de Engelsen dertien kolonies aan de oostkust van Noord- Amerika.
5.1 Leenheren en leenmannen Tijd van monniken en ridders Middeleeuwen
Evolutie van de democratie in Nederland Met de Acte van Verlating van 1581 werd de onafhankelijkheid van de Republiek uitgeroepen, die na afloop.
Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch.
Hoe gingen kinderen 100 jaar geleden naar school? Test je kennis! De grote Quizzzz.
Workshop 'Beelden van tijd en beeldende geschiedenis': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch tijdsbesef.
Workshop 'Beelden van tijd en beeldende geschiedenis': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch tijdsbesef in.
Bij de Tijd Hoofdstuk 2 Romeinen bij de Rijn.
Europa in 1914.
Ontstaan van het conflict
Cursus 5.2 : Monniken en Ridders 1 KB Lesweek 1
Transcript van de presentatie:

Workshop 'Anachronisme: historische zonde of handig didactisch instrument?': rapportering plenum Moeten wij die datum vanbuiten leren? Chronologie en historisch tijdsbesef in het geschiedenisonderwijs Studiedag 6 maart 2012

Al wel/nog niet constructies De twee meest aanvaardbare uitspraken: In de negentiende eeuw moest een kind van dertien jaar al gaan werken. De Romeinen maakten al gebruik van centrale verwarming. Er was toen nog geen elektriciteit, dus moest je wel kaarsen gebruiken. Tractoren bestonden toen nog niet dus moesten de boeren wel paarden en ossen gebruiken. Romeinen waren eigenlijk heel gewone mensen, ze hadden alleen nog geen auto's. In het oude Griekenland was er al democratie. Vrouwen zorgden vroeger voor het huishouden, toen gingen ze nog niet naar de universiteit.

Al wel/nog niet constructies De twee meest aanvaardbare uitspraken: De Romeinen vochten nog met zwaarden man tegen man want toen hadden ze nog geen geweren. Wanneer de Europeanen emigreerden naar Amerika deden ze dat per schip, toen hadden ze nog geen vliegtuigen. Copernicus wist toen al dat de aarde rond de zon draait. In de 19e eeuw hadden arbeidersgezinnen veel kinderen want toen hadden ze nog geen anticonceptiemiddelen. De oude Egyptenaren hadden al anticonceptiemiddelen. Pythagoras had al het idee dat de aarde rond is.

Al wel/nog niet constructies De twee minst aanvaardbare uitspraken: In de negentiende eeuw moest een kind van dertien jaar al gaan werken. De Romeinen maakten al gebruik van centrale verwarming. Er was toen nog geen elektriciteit, dus moest je wel kaarsen gebruiken. Tractoren bestonden toen nog niet dus moesten de boeren wel paarden en ossen gebruiken. Romeinen waren eigenlijk heel gewone mensen, ze hadden alleen nog geen auto's. In het oude Griekenland was er al democratie. Vrouwen zorgden vroeger voor het huishouden, toen gingen ze nog niet naar de universiteit.

Al wel/nog niet constructies De twee minst aanvaardbare uitspraken: De Romeinen vochten nog met zwaarden man tegen man want toen hadden ze nog geen geweren. Wanneer de Europeanen emigreerden naar Amerika deden ze dat per schip, toen hadden ze nog geen vliegtuigen. Copernicus wist toen al dat de aarde rond de zon draait. In de 19e eeuw hadden arbeidersgezinnen veel kinderen want toen hadden ze nog geen anticonceptiemiddelen. De oude Egyptenaren hadden al anticonceptiemiddelen. Pythagoras had al het idee dat de aarde rond is.

Wij-constructies De twee meest aanvaardbare uitspraken: Wij waren toen in oorlog met de Romeinen. Vanaf de Belgische revolutie zijn wij onafhankelijk geworden van de Noordelijke Nederlanden. De val van Antwerpen bewerkstelligde onze afscheiding van de Noordelijke Nederlanden. We probeerden ook een stuk van de taart te bemachtigen toen we Kongo koloniseerden. Wij hebben toen gewonnen tegen de Fransen in de Guldensporenslag. Wij, Vlamingen, voeren nu strijd via de politiek maar na de eerste Wereldoorlog kwamen we hiervoor op straat. Met Rubens hadden wij in de 17e eeuw een groot schilder in ons land.

Wij-constructies De twee meest aanvaardbare uitspraken: Tijdens WOII probeerde Hitler ons in te lijven in zijn Germaanse Rijk. In de vroege middeleeuwen werden we bekeerd tot het christendom. We mochten ons toen nog niet verenigen in drukkingsgroepen. Wij hadden de oorlog gewonnen en vonden dat we er voor beloond mochten worden. Wij hebben Antwerpse Joden uitgeleverd aan de Duitsers. Wij zochten ons geluk in de Verenigde Staten.

Wij-constructies De twee minst aanvaardbare uitspraken: Wij waren toen in oorlog met de Romeinen. Vanaf de Belgische revolutie zijn wij onafhankelijk geworden van de Noordelijke Nederlanden. De val van Antwerpen bewerkstelligde onze afscheiding van de Noordelijke Nederlanden. We probeerden ook een stuk van de taart te bemachtigen toen we Kongo koloniseerden. Wij hebben toen gewonnen tegen de Fransen in de Guldensporenslag. Wij, Vlamingen, voeren nu strijd via de politiek maar na de eerste Wereldoorlog kwamen we hiervoor op straat. Met Rubens hadden wij in de 17e eeuw een groot schilder in ons land.

Wij-constructies De twee minst aanvaardbare uitspraken: Tijdens WOII probeerde Hitler ons in te lijven in zijn Germaanse Rijk. In de vroege middeleeuwen werden we bekeerd tot het christendom. We mochten ons toen nog niet verenigen in drukkingsgroepen. Wij hadden de oorlog gewonnen en vonden dat we er voor beloond mochten worden. Wij hebben Antwerpse Joden uitgeleverd aan de Duitsers. Wij zochten ons geluk in de Verenigde Staten.

Algemene stellingen Door het gebruik van wij/zij probeer ik mijn leerlingen meer te betrekken bij de geschiedenisles. Ik gebruik nog niet/al wel om een verschil tussen het heden en het verleden te benadrukken.

Wij-constructies De twee meest aanvaardbare uitspraken: Vanaf de Belgische revolutie zijn wij onafhankelijk geworden van de Noordelijke Nederlanden In de vroege middeleeuwen werden we bekeerd tot het christendom. De twee minst aanvaardbare uitspraken: Wij hebben Antwerpse Joden uitgeleverd aan de Duitsers. Wij, Vlamingen, voeren nu strijd via de politiek maar na de eerste Wereldoorlog kwamen we hiervoor op straat.

Al wel/nog niet constructies De twee meest aanvaardbare uitspraken: Copernicus wist toen al dat de aarde rond de zon draait. De twee minst aanvaardbare uitspraken: Romeinen waren eigenlijk heel gewone mensen, ze hadden alleen nog geen auto's. De Romeinen vochten nog met zwaarden man tegen man want toen hadden ze nog geen geweren.

Argumenten Meest aanvaardbare uitspraken: Didactisch: leerlingen zoveel mogelijk betrekken Positieve identificatie: "als we winnen" Afstand in de tijd ~> verre = meer vrijblijvend Verband met actualiteit Didactisch: voor leerlingen begrijpelijk maken, om leerlingen te betrekken Nationale trots Betrokkenheid

Argumenten Minst aanvaardbare uitspraken: Niemand voor het hoofd stoten ~> algemene uitspraken Afhankelijk van de samenstelling van de klas, klasgroep Negatieve identificatie Afhankelijk van de leeftijd

Conclusies Didactische redenen Sterk afhankelijk van leeftijd In functie van concretiseringen Bewustwording