Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wat is een goede warme maaltijd?
Advertisements

Voorlichtingsavond De Granaet.
De actieve voedingsdriehoek
Stofwisseling.
Materie, energie en leven
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
Voeding met een gezonde “plus”
De voedingsdriehoek bestaat uit 9 verschillende delen
Hoe ziet een voeding voor lopers eruit?
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
Voedsel Voedingsdriehoek Evenwichtige voeding Voedingsdriehoek
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Ron van Diepen, Edwin Ooijevaar, Anko Top TLG,02 februari 2008
Het gebruik van gezonde vetten in de praktijk
TOEPASSING VAN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK IN DE DIABETESVOEDING
De actieve voedingsdriehoek
Goedenavond Welkom bij
Bewust, gezond en lekker!
Thema 2: Voeding en Vertering
De Actieve Voedingsdriehoek
Met een goede voeding op naar de Slachte!
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
(Sport)voeding Hoe belangrijk?.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie,
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Op weg naar een gezonde levensstijl
Wat voedt jou deel 1..
VETTEN.
BLOK 2 Voeding is energie Mijn lijfstijl, mijn keuze.
Informatiebijeenkomst
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Voeding en zwangerschap
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Vitaal Burgerschap burgerschap.
Koolhydraten
Wat te doen vandaag Theorie Vetten Presentaties vitamine/mineraal
Introductie sportvoeding
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Pieken en dalen,… de rol van voeding Esther Pekel diëtist diabetesteam 1.
Datumcopyrightauteurversie Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Gezonde Voeding en Leefstijl.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
 Wie is Kris Verburgh?  Hoofdstukken  Drie basisprincipes  Treden van de voedselzandloper  De schijf van vijf vs de voedselzandloper  Voedingscentrum.
+ Workshop kennis maken met de experts! Connie Hoek, diëtist.
De noodzaak van eten bij kanker , Oncologiedag: Kanker meer dan een diagnose Ewine Armbrust & Bernadette van Meerkerk, diëtisten.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Visieontwikkeling.
VETTEN.
Gezonde voeding.
Alles over voeding Thema: Gezonde Voeding Geschreven door: MBO Diensten i.s.m. Voedingscentrum Aanpassing Schijf van Vijf november 2017.
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Voedingsstoffen.
Schijf van vijf.
Ecsplore is onderdeel van PIW Groep
Leverancier van de Schijf van Vijf
Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek
Gezonde voeding Gezond leven betekent dat je voldoende beweegt, gezond eet en je goed voelt.
Energiebehoefte.
Koolhydraten.
Even voorstellen Ivanka Beerepoot diëtist bij Esdégé-Reigersdaal
De actieve voedingsdriehoek
Gezonde voeding.
Spijsvertering, les 1 D17vab.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Lezing Stichting Kind en Voeding
Schijf van Vijf.
Het koolhydraatbeperkte dieet Deel II
Transcript van de presentatie:

datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten

datumcopyrightauteurversie Functie:- celwanden- vitamine D - hormonen- gal Soorten: - HDL - LDL - Totaal cholesterol = HDL + LDL Cholesterol

datumcopyrightauteurversie Bloedvat LDL stapelt het cholesterol en vet op in de bloedvaten. HDL haalt het vet en cholesterol weg uit de bloedvaten.

datumcopyrightauteurversie + Totaal cholesterollager dan 5,0 mmol/l + HDL-manhoger dan 1,0 mmol/l -vrouwhoger dan 1,2 mmol/l + LDLlager dan 2,5 mmol/l + Verhouding totaal cholesterol en HDL lager dan 5,0 mmol/l + Trigliceridenlager dan 1,7 mmol/l Cholesterol normaalwaarden

datumcopyrightauteurversie Vetten Verzadigd vet Onverzadigd vet Enkelvoudig onverzadigde vetzuren Meervoudig onverzadigde vetzuren Omega 3 Omega 6 Omega 9 Linolzuur Alfa-linoleenzuur EPA Transvet DHA ONTZETTEND VERWARREND

datumcopyrightauteurversie Soort vet Minder verzadigd vet Meer onverzadigd vet Cholesterolverlagende producten Beïnvloeden van cholesterol

datumcopyrightauteurversie Aandacht voor voedingsvezels en variatie

datumcopyrightauteurversie havervlokken havermout tarwekiemen sojabonen quinoa Bonen (nieuwe schijf van vijf adviseert 1 keer in de week peulvruchten) noten en zaden (eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag) lijnzaad Plantaardige voeding, vezelrijk, verlaagd het LDL

datumcopyrightauteurversie Waar zit verzadigd vet in? Producten met dierlijke vetten zoals: Boter, volvette (48+) kaas, volle melk, slagroom, vet vlees En ook: chocolade, cake, snacks, koek, gebak.

datumcopyrightauteurversie Waar zit o nverzadigd vet in? Producten met (vloeibare) plantaardige vetten of visvetten. Olie, vloeibare margarine, Noten, sojaprodukten,vette vis

datumcopyrightauteurversie –Ei max. 2-3 per week –Orgaanvlees, garnalen, paling, mosselen 1 x per 2 weken. –Roomboter, slagroom Stijging van het cholesterol, met name het LDL

datumcopyrightauteurversie Stelling: Als ik deze producten gebruik doe ik voldoende om mijn cholesterol te verlagen. Er zijn speciale producten (‘functional foods’) op de markt die het cholesterolgehalte in het bloed met 10-15% kunnen verlagen.

datumcopyrightauteurversie Broodsmeersels en zuivelproducten Plantensterolen / plantenstanolen Verlaagt LDL door verminderde opname van cholesterol in de darmen. Bij gebruik van cholesterolverlagende medicatie eerst arts raadplegen. Cholesterolverlagende producten

datumcopyrightauteurversie Onverzadigde vetzuren in de voeding Bij producten met vet kiezen voor de soorten die weinig verzadigd vet bevatten, het grootste deel van het vet is dan automatisch onverzadigd. HDL verhogend

datumcopyrightauteurversie Verzadigd = Verkeerd Onverzadigd = Oké

datumcopyrightauteurversie Smeren en bakken Smeren:  Margarine  ± 80% vet  Halvarine  ± 40% vet  Dieet  Gunstige verhouding onverzadigde vetten t.o.v. verzadigde vetten. Bakken:  Bak- en braadvet/ olijfolie  90 – 100% vet  Vloeibaar

datumcopyrightauteurversie Dieetmargarine is minder vet dan roomboter. Stelling

datumcopyrightauteurversie Etiket lezen: Welke te kiezen? Voedings- waarde per 100 gram Energie Eiwitten Koolhydraten -waarvan suiker Vet -waarvan verzadigd -trans -enkelvoudig onverzadigd -meervoudig onverzadigd 720 Kcal -g 80g 15g <1g 17g 48g Energie Eiwitten Koolhydraten -waarvan suiker Vet -waarvan verzadigd -trans -enkelvoudig onverzadigd -meervoudig onverzadigd 720 kcal -g 80g 25g 2g 19g 34g DieetmargarineMargarine

datumcopyrightauteurversie Wel menu bevat veel vet? 5 Boterhammen Margarine Kaas Koffie met koffiemelk Gebakken aardappelen Gehaktbal Groente met boter Jus Roomvla 5 Boterhammen Halvarine Rookvlees Koffie met h.v. koffiemelk Gekookte aardappelen Kipfilet Groente zonder boter Rode saus Magere vruchtenyoghurt

datumcopyrightauteurversie Vet dagmenuMager dagmenu 5 Boterhammen Margarine 20g kaas 20g Koffie met koffiemelk 12g Gebakken aardappelen 12g Gehaktbal 13g Groente met boter 3g Jus 16g Roomvla 5g 101g 5 Boterhammen Halvarine 10g Rookvlees 5g Koffie met h.v. koffiemelk 6g Gekookte aardappelen - g Kipfilet 3g Groente zonder boter - g Rode saus 8g Magere vruchten yoghurt 1g 32g

datumcopyrightauteurversie - Lichaamsbeweging Beïnvloeden van cholesterol

datumcopyrightauteurversie Wat gebruikt u zelf op brood of om in te bakken? Zou u momenteel kiezen voor een ander smeersel voor op brood of voor een ander bereidingsvet?

datumcopyrightauteurversie Websites