KNOWMADS VS ARCHIKNOWMADS START 9 DECEMBER 2015 BIJ HET KOPLOPERSOVERLEG IN HET UTRECHTS ARCHIEF.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Professional in Beeld Henk Meijer Ontwikkel het jonge talent in het Westland Docenten professionaliseren en leerlingen plukken de vruchten.
Advertisements

Het Techniek- en MotivatieKompas Leerlingen in hun kracht brengen.
Visie, missie en kernwaarden
Kringloop Organisatie Tynaarlo een jonge maatschappelijke organisatie ontstaan door de belangstelling van inwoners van de gemeente Tynaarlo. 112 januari.
De tijd van de wereldoorlogen
Workshop creatief brainstormen
Ontwerpprojecten In de praktijk
Moet je nog boontjes Een introductie tot ixtor Mens & Werk. Met kennis, passie , lef en nieuwsgierigheid werken wij keihard voor U.
Een startersgids voor innovatie
Oproep Ondernemerschap “Startersinitiatieven”. Achtergrond Invulling van uitdagingen in ViA en het actieplan ondernemerschap - ‘meer en betere starters’
Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VZW Waarom streekproducten op de kaart zetten? Jo Van Caenegem 22 oktober 2007 Sint-Genesius-Rode.
Zonder Interface heeft de computer geen gezicht
Hoofdstuk 1 van EGKS tot EU.
Vlaams Minister Joke Schauvliege
Innovatieve werkvormen voor landschap en cultuurhistorie
Ouders en kinderen. Gewone mensen “Zwakheden en gebreken” “Zwakheden en gebreken” 2 e rijtje geboden: omgaan met elkaar 2 e rijtje geboden: omgaan met.
Opschalen succesvolle innovaties in de zorg
1.Hoe heet ons bedrijf 2. voorwoord 3. wat was de opdracht 4.de vliegtabel met kosten van de vliegreis Londen naar New York 5.de vliegroute op wereldkaart.
WP1: Gebruikersnoden Deeltaak 1: Open en dynamisch archief 16 januari 2009.
Leren: wat houdt ons soms tegen...?
MENSELIJKE ONTWIKKELING OUDER-KIND RELATIE 0 – 3 JAAR
Een eerste opzet met mogelijkheden
Moet ‘t misschien anders..?. Wat vraagt deze tijd van een school?
Minor Digital Marketing Wat gaan we doen? Inleiding Tio Leren en ervaren hoe de online technologie bijdraagt aan een succesvolle bedrijfsvoering. Vorm:
Online leergang LOB stimulans voor LOB-ontwikkeling
Hoofdstuk 1 Management accounting: informatie die waarde creëert.
De kubus van CSPE succesfactoren!
Challenge the future Martijn Wisse Associate Professor Co-founder: Kansen Robotica.
Extra coaching niveau 2 studenten ‘Hoe lastige klanten hun weg vinden op school.’ 29 januari 2015.
Kwaliteitszorg in archieven
Experimenteren op Afstand SURF/DU dag – 7 oktober 2004 Gaming, Simulaties, Cases: Authentic Learning Leendert van Gastel Universiteit van Amsterdam.
Scala en Drenthe Woensdag 17 december Kader ‘Oude wereld, nieuwe mindset’ Richten op kerntaken: meer rol als verbinder en ontwikkelaar. Regionale.
NVAO Integriteitsoverleg ÖU, LW, SAD Oktober 2014.
Kom, ga met ons mee Come, go with us. ‘Wij vertrekken nu naar het land dat de Heer ons beloofd heeft. Ga met ons mee! Je zult het goed hebben bij ons.
Knowledge broker netwerk CVA vanaf 2016 regionale netwerken
Ruimte voor Gelderland Gebouwd erfgoed geeft energie!
De inzet van BPM en SOA in een organisatie
Aan de slag met de e-rally in Technopolis en in je klas Femke Gebruers.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
Opening Crossfit Marketingtoepassingen Vincent Jasper Thomas.
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Ontwikkeling en uitvoer MOOC bij de Hanzehogeschool Groningen Workshop - Open en online onderwijs is meer dan MOOC's.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
& Onze Staatvandienst Landelijk werkend, regionale focus – Hoofdkantoor Deventer – Kantoren in Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Doetinchem,
Workshop Verkiezing student-ondernemer maart 2013 Albert Kraaij Kamer ST 3.77 Tel. 070 – (ma en do)
Welkom Open podium GERRIT Thema: LSP 13 maart 2014.
JUNIOR COMPANY TRAINING LEERLINGEN. MISSIE Jongeren inspireren en uitdagen te bouwen aan een ondernemende toekomst.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
Vrijwilligersbeleid bij SVC’08.  Beoefenen en bevorderen van de voetbalsport in al zijn vormen. Wij doen dit door deel te nemen aan door de KNVB georganiseerde.
Recht voor zijn raap: Presteren in de zorg met het HPO-verbetertraject Chiel Vink en Lilian Kolker, Center for Organizational Performance Voorlichtingsbijeenkomsten.
Matching ideals stichting laluz & logo IO invoegen!! Contactgegevens account manager.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
15 september 2014 Help, ik heb geen e-depot Workshopleider: Jeroen Jonkers Begeleiding: Margriet van Gorsel.
UNESCO 2003 & 2005 Encounters in cultural (heritage) diversity and sustainable development – 25/1/2016 UNESCO en/in het digitale tijdperk.
Evaluatie experimenten ambulante hulp zonder indicatie 16 mei 2012 Lotte Vermeer Ewoud Jonker.
Een groep maatschappelijke organisaties hebben samen met het Rijk de handen ineen geslagen om waar mogelijk versnelling te realiseren Deze ‘RACE’ coalitie.
TOEGEPASTE INFORMATICA THIJS MARTENS. Onderzoeksdomeinen Digitale economie: Big data, Internet of Things, Sharing Economy, … Bedrijfsprocessen + ERP:
MOBILITY OF THE FUTURE 12 – 14 oktober m² 3 dagen Brussels Kart Expo (Groot – Bijgaarden) Studenten, professionals, beleidsmakers, onderzoekers.
van specialist naar generalist L&D-professional wordt Business Partner
Wie bestuurt Nederland
Conceptversterking Conceptversterking kun je inzetten om een bestaand concept te versterken. Om een concept te versterken moet je het concept eerst.
Co-creatie kan plaatsvinden met: Publiek Andere culturele organisaties
CIO 3.0: een gemeentelijk perspectief op de digitale transformatie
Vaeshartelt - Maastricht April 2018
POV-dag 2017: Delen, durven & doen!
Sandra: introductie van ons / de master / aanwezigen
Grote transities Versplinterde onderneming:
Samenwerking essentieel voor
The Future Teacher 3.0.
Transcript van de presentatie:

KNOWMADS VS ARCHIKNOWMADS START 9 DECEMBER 2015 BIJ HET KOPLOPERSOVERLEG IN HET UTRECHTS ARCHIEF

LIEVEN DE CAUTERS METAMODERNITEIT ALS KADER De explosie van het weten, complexiteit en interdependentie van de globalisering, versnelling van levensritme, versplintering van de geschiedenis en dualisering van de wereld Zijn uitdrukkingen van stormachtige versnelling “van” de technologie De mens is daarin een anachronisme dat achterloopt op de tijd en we voelen daardoor een ongrijpbare vluchtigheid Vervaging, angst, chaos is het gevolg doordat er een andere, een technologische, grensoverschrijdende dimensie is ontstaan Paradoxaal genoeg ontstaat daarmee ook een nieuwe, lege, ruimte die ons grote kansen biedt -> nieuwe sferen om in te experimenteren (het niets) Een concreet voorbeeld van zo’n uitgevoerd experiment is Estland Naar dat voorbeeld gaan wij ook die ruimte pakken en de archieffunctie opnieuw invullen

VERVAGENDE GRENZEN Aan de ene kant van het spectrum vervagen de grenzen tussen archiefinstituten en ‘de business’ (informatie- creatoren). Aan de andere kant van het spectrum vervaagt het onderscheid tussen archieven als opslagplaats van cultureel / politiek / sociologisch erfgoed en instellingen gericht op gebruikers van dat erfgoed.

REGERING ALS (TECH) START-UP: ESTLAND Estland vs. Nederland In 1997 is 97 procent van de scholen in Estland online. Sinds 2000 zijn vergaderingen in de regering papierloos. In 2002 bouwt deze overheid een gratis WiFi-netwerk dat de bewoonde gebieden grotendeels dekt en in 2007 introduceren zij e-voting. Daartegenover: Nederland. Het land waar de kosten van ICT- projecten vanuit de overheid gemiddeld tien keer over de kop gaan. Om uiteindelijk het niet werkende product in de ijskast te parkeren. Estland heeft zijn Unique Selling Point als land ontdekt: ICT.Unique Selling PointICT

HOE GAAN WE DE ARCHIEFFUNCTIE OPNIEUW INVULLEN? LIJN 1: KNOWMADS Buitenstaanders, KNOWmads, vinden de functie van archieven / archiveren opnieuw uit Aan studenten van KNOWmads wordt opdracht gegeven een nieuwe business te ontwikkelen voor de functie ‘archiveren’. Met de studenten zelf wordt de opdracht uitgewerkt. Kern is dat volstrekte buitenstaanders die volop in de nieuwe technologische ontwikkelingen staan niet, gehinderd door de mores van de sector, de sector als het ware opnieuw uitvinden. (In het KNOWmads programma Pieter Spinder, komen studenten van over de hele wereld samen om te leren ondernemen door te gaan ondernemen. Geen powerpoints met businessmodellen, excel sheets en marketingproposities. Maar werken met de kracht van een idee, overtuigings- en daadkracht, en durven fouten maken.)

HOE GAAN WE DE ARCHIEFFUNCTIE OPNIEUW INVULLEN? LIJN 2: ARCHIKNOWMADS Binnenstaanders, ARCHIKNOWmads, vinden de functie van archieven / archiveren opnieuw uit Een groep van maximaal 10 vernieuwers uit de archiefwereld gaat de uitdaging aan. Zij gaan ook de archiefwereld opnieuw uitvinden. Ook zij worden begeleid vanuit KNOWmads. In co- creatie sessies, inspiratiesessies gaan zij niet gehinderd door de ballast van het bestaande vernieuwende concepten ontwikkelen, die ze zelf graag in praktijk willen brengen. Ingrediënten voor dit traject : Onthechten: blik in de toekomst Geloven dat je het kan: Een blik in de keuken van succesvolle conceptontwikkelaars Aan de slag!

WELKE KWALITEITEN HEB JE NODIG? Human Centred Action Orientated Head, Heart & Hands focused Open & Appreciative Enquiry Power to Choose Unicorn

FIRST STEPS TAKEN AND THE ENDGOAL Inmiddels 5 binnendeelnemers: Vincent Robijn, Henk Huijtsing, Sylvia Bakker, (Frans Smits), Anouk Bavink en Sigfried Janzing Afspraak met Pieter Spinder voor presenatie voor KNOWMADS, 15 december Ondersteuning van Archief2020 (Léon Sonneschein) Kick-off in Januari bij Knowmads in Amsterdam, in het piratennest Op de slotmanifestatie van archief 2020 ………

REFERENCE Cauter, Lieven de, Metamoderniteit voor beginners. Filosofische memo’s voor het nieuwe millenium (Nijmegen, 2015) Ismail, Salim & Geest, Yuri van der, Exponentiële organisaties. (Amsterdam, 2014) Johnson, Steven, Future perfect. The case for progress in a networked age. (London, 2012) Kelly, Kevin, De wil van technologie. (New York, 2010)