Praktijklessen SWLOM1 PERIODE 3
Inhoud Procedure Voor de les Tijdens de les Na de les
Voor de les Voorbereiding compleet: Theorie over apparaat en technieken Werkwijze bij practicum Veiligheid chemicaliën Fysische eigenschappen van chemicaliën Literatuur Voorbereiding niet compleet: AFMAKEN!!
Theorie Bij gebruik apparaat: Hoe werkt het apparaat? Welke theoretische grondslagen heeft de werking van het apparaat? Bij volgorde werkwijze: Waarom vindt de werkwijze op deze volgorde plaats? Welke fouten kunnen ontstaan en hoe voorkom je dit? Uitwerken experimenten: Op welke wijze ga je het experiment uitwerken?
Voorbeeld Spectrofotometie Onderdelen benoemen Functie onderdelen
Veiligheid (Voorstel tabelvorm) Wat zijn de symptomen bij contact met chemische stof? Wat is de EHBO bij de chemische stof? Zoeken: ‘’MSDS + naam chemische stof” Voorstel: tabelvorm, leest makkelijker
Fysische eigenschappen (Voorstel tabelvorm) Molmassa (g/mol) Dichtheid (g/ml) indien van toepassing Kookpunt (⁰C) Smeltpunt (⁰C) MAC-waarde Titratie: pKa
Tijdens de les Uitvoeren experimenten Aanwijzen zaalwacht. Verantwoordelijk voor schoon achterlaten van lokaal Vertrek personen: Laatste persoon klaar met experiment. Meetrapport + eventueel Regexcel ingeleverd bij docent Lokaal compleet schoon + alles opgeruimd
Bijna einde praktijkles Uitwerken uitgevoerd experiment in logboek Nooit losse papiertjes Logisch en leesbaar. P2: vaak onnavolgbaar Meetrapport direct inleveren Opruimen en schoon achterlaten (zuurkast, balans.. Elkaar helpen Volgende les toegang indien: Compleet uitgewerkt experiment vorige week Compleet voorbereid experiment van die dag
Einde Zijn er nog vragen? Laatste periode P3 moet voldoende zijn Verschil niveau III of IV
Welke experimenten ? A1Bepaling melkzuur in karnemelk. A2Bepaling zuurgehalte in vruchtensap + stellen NaOH B1 Oxaalzuur in rabarber (titratie) B2 Grondonderzoek ( pH metingen e.a.) C1 Verdunningsreeks Universeel indicator C2 Mosdoder bepaling van ijzer(II) via spectrometrie. INHAAL