Uw aansprakelijkheid als zaakvoerder Een bedreiging voor uw privé vermogen ?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H.2.3 ondernemingen met rechtspersoonlijkheid
Advertisements

Ondernemen in de fysiotherapie is oorlog
Organisaties en Verzekeringen Vormingplus
Ouderwerking – School Verzekeringen
2. Onderneming, eenmanszaak maatschap en vof
2.1 de rechtsvorm van de onderneming
Motivering van het ontslag
Hoofdstuk 17 Rechtsbescherming.
SUBROGATIE Aon Risk Services.
VZW: to be or not to be? Kiwanis Avelgem – Land van Streuvels
Aansprakelijk? Reken maar…!.
Verzekeren.
Wat voor zelfstandig ondernemer u ook bent (ZZP, DGA, freelancer, andere eenmanszaak, of bv MKB) of wat voor onderneming u ook heeft... wij hebben voor.
Business Economics Handels –en financiële technieken
FINANCIEEL PLAN voor toekomstige collegae (lees : concurrenten)
Namaak in ICT Illegale software. Wat is illegale software? Vraag: “Mag u een programma downloaden van het internet, zonder hiervoor te betalen, dit installeren.
Juli ’14AFDO-NCI Persoonlijke aansprakelijkheid van vrijwilligers en bestuurders Dronten 5 oktober 2009 Wietze Smit.
Personenvennootschappen
BELGISCHE VERENIGING ZONDER WINSTOOGMERK Wettelijk kader Kathleen Deboutte Consulente bij het Kunstenloket.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Nieuw in België Exclusief via ADMB
Onafhankelijkheid en Loyauteit Deontologie E. Boydens en E. Nieuwdorp.
Statuut van de vrijwilligers, knelpunten en oplossingen
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
Of u nu een ZZP, freelancer, DGA of een andere ondernemer bent, en in welke beroepstak u ook werkzaam bent, wij hebben voor elke soort ondernemer een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
De Beroepsaansprakelijkheids-verzekering van artsen
DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE TRUSTEE
Commercieel beleid en recht
 Geen stappen bij een notaris ◦ Wettelijk stelsel  Stappen bij een notaris ◦ Scheiding van goederen ◦ Algehele gemeenschap.
MAATSCHAPPELIJKE DIENSTVERLENING AAN ZELFSTANDIGEN Provinciale ontmoetingsdagen– herfst 2014.
Minor Financieel advies en ondersteuning Verzekeringen, week 6 bedrijfsverzekeringen W.H. Korthouwer Week 5 Zorg-en inkomensverzekeringen.
Vorming Verenigingsadministratie
Preek Lucas 18: 1-17 Preek Lucas 18: 1-17 Slide 1
Blok 4verbintenissen.
Bij niet-nakoming verbintenis uit wederkerige overeenkomst
Verzekeraar De verzekeringsmaatschappij. 4.1 Wie betaalt de schade? © Noordhoff Uitgevers 2011.
Verkoop en marketingplan
4.1 Pijn in je eigen portemonnee? ↗ Verzekerde ↗ Degene die zich verzekert bij een verzekeringsmaatschappij ↗ Verzekeraar ↗ De verzekeringsmaatschappij.
Sociaal Zekerheidsrecht
Het was God keek naar de wereld en zag dat het helemaal niet goed was. Hij besloot de wereld opnieuw te laten ondergaan in een zondvloed.
Commercieel beleid en recht H5 Overeenkomsten en verbintenissen Certificeerbare Eenheid Ondernemerschap.
Verzekeren 4.1 Wie betaalt de schade?
Situatie 1 Ik ben iemand die graag zelfstandig blijft, maar heel veel informatie over de veranderingen gaat tegenwoordig met de computer en ik heb geen.
Minervastraat ZAVENTEM T +32 (0) F +32 (0) Help, ik ben aandeelhouder De rol van de aandeelhouder Bart.
Valkuilen van de blokpolis
Even over vrijwilligers. De VNG Vrijwilligersverzekering. Alle vrijwilligers binnen uw gemeente goed verzekerd Albert Meijer Accountmanager Overheid.
AANSPRAKELIJKHEID IN HET VERKEER. AANSPRAKELIJKHEID Inhoud 1.De vergoeding van de zwakke weggebruiker. 2.De aansprakelijkheid van en voor de leerlingen.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Van harte welkom Voorstelling van de verzekeringspolissen Ruddervoorde 10/09/09 Voorstelling van de verzekeringspolissen.
Verzekering vrijwilligers Verzekering vrijwilligerswerk.
HET NIEUWE BV-RECHT: WAT BETEKENT DAT VOOR U? 30 MEI 2016.
Wegenwerken voor uw deur? Uw winkel voor een lange periode onbereikbaar voor het verkeer? Dan kan u financiële steun krijgen van de Vlaamse en federale.
Zicht op verzekeringen voor verenigingen en instellingen 21 april 2016, Mart Hanssen.
Bedrijfseconomie voor het besturen van organisaties (Heezen) Hoofdstuk 2 Ondernemingsvormen (rechtsvormen) © 2008 Noordhoff Uitgevers en Economie Leer.
NVZD Bestuurdersaansprakelijkheid 3 maart Agenda 1.Wettelijke omgeving 2.Risicobeheer 3.Risico overdracht 4.Verzekering 5.Aandachtspunten.
Juridisch, administratief en boekhoudkundig kader van een vereniging Kick Off voor Presidia 2016.
1 Beweging Academie Groepsactiviteiten organiseren / Goed verzekerd!
Klachten en claims doorkijk naar de afhandeling van klachten en claims 26 november 2013.
Toezicht en bestuurlijke handhaving 1 Jaap IJdema Bianca d’Hooghe.
Aansprakelijkheid & verzekering Contactraad 2 februari 2014.
Het spanningsveld tussen het recht op informatie van de patiënt, het recht op verdediging van de zorgverlener, de leiding van het verweer door de verzekeraar.
Levensverzekering als belegging ?
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
De decenale verzekering
Belasting en wetgeving
Test Jezelf.
ASGB-symposium voor de startende arts Elewijt Center - Zemst
Financiering Onderneming
Studiedag Veilig organiseren van sportieve evenementen
De Huisartsenkring en Amma
Transcript van de presentatie:

Uw aansprakelijkheid als zaakvoerder Een bedreiging voor uw privé vermogen ?

inhoud 1.Situering (smaakmaker) 2.Het probleem 3.Een eerste oplossing 4.Een tweede oplossing 5.Tijd voor uw vragen

Situering

probleem Bestuurder/zaakvoerder aansprakelijk gesteld voor ‣ Fouten ‣ Schade die daaruit voortvloeit Ver van mijn bed ?

probleem Bestuurder aansprakelijk gesteld voor ‣ Fouten ‣ Schade die daaruit voortvloeit Ver van mijn bed ?

Probleem : nog dichter bij uw bed bouwbedrijf ‣ Dodelijk arbeidsongeval ‣ Schadeclaim weduwe ‣ Persoonlijke aansprakelijkheid zaakvoerder verffabriek ‣ Slechte belegging door CFO ‣ Schadeclaim door andere bestuurder

Probleem : nog veel dichter bij uw bed Doe het zelf zaak ‣ Geen licenties voor software ‣ Persoonlijk aansprakelijk Opvangtehuis gehandicapten ‣ Te grote aankoop bedrijfswagen CEO

Waar kan het in de praktijk misgaan? Het niet of bewust onvoldoende verzekeren van bedrijfsgebouwen tegen brand onvoorzichtig beleggingen met middelen van de vennootschap Het stellen van concurrerende handelingen Het niet betalen van bepaalde schuldeisers Onredelijke uitgaven doen of overdreven bezoldigingen toekennen Het verder zetten van een verlieslatende handelsactiviteit Het nastreven van eigenbelang door de bestuurder : misbruik van vennootschapsgoederen Het aangaan van verbintenissen waarvan men weet dat de vennootschap ze niet zal kunnen nakomen Het niet voeren van een boekhouding

Voorbeeld Een bedrijf met € omzet krijgt een belangrijke bestelling van een klant voor € De factuur wordt echter niet betaald. De klant heeft ernstige cashflowproblemen. Die problemen waren al gekend op het moment van de bestelling. Er wordt een klacht neergelegd tegen twee bestuurders omdat ze die bestelling niet mogen aanvaarden hadden. Een bouwonderneming met € omzet wordt getroffen door een dodelijk ongeval op een werf. De weduwe en haar kinderen zetten een procedure in tegen de afgevaardigd bestuurder. Bij een normale communicatiestructuur in het bedrijf had het ongeval zich niet voorgedaan, maar door slechte communicatie werd het ongeval niet verhinderd. De afgevaardigd bestuurder moest privé € schadevergoeding betalen aan de nabestaanden. Een collega-ondernemer is bestuurder van de locale sportclub en is er hoofdsponsor van. Na enkele jaren gaat hij met pensioen en stopt hij ook zijn sponsoring via zijn bedrijf. Enkele maanden later beslist de ploeg tot de veel te dure aankoop van twee spelers. De sportclub geraakt in financiële nood. Hoewel uw collega-ondernemer op dat moment niet meer in het bestuur zat, wordt hij toch aangesproken. Hij was namelijk vergeten om zijn uitschrijving als bestuurder in het Belgisch Staatsblad te laten vermelden.

Het gevolg

Risico van de bedrijfsleider (een beetje juridische theorie) Burgerrechtelijke aansprakelijkheid Strafrechtelijke aansprakelijkheid Tewerkstellingsfouten

Juridische theorie U heeft twee statuten : Vennoot : het risico op uw inbreng is (eventueel) beperkt ‣ Uitzondering : oprichting Bedrijfsleider : u blijft onbeperkt aansprakelijk voor uw daden ‣ Goed huisvader ‣ 1382 ev BW

Risico van de bedrijfsleider Wat is nu precies aansprakelijkheid ? ‣ Franse revolutie ‣ Burgerrechten en plichten ‣ Weg met Mozes ‣ Potje breken potje betalen

Risico van de bedrijfsleider Aansprakelijkheid ‣ Intern ‧ Aandeelhouder ‧ Andere bestuurders ‧ personeel ‣ Extern ‧ Personeel ‧ Fiscus, RSZ, overheid ‧ Curator ‧ Iedere derde

Risico van de bedrijfsleider Burgerrechtelijke aansprakelijkheid ‣ Beheerfouten ‣ Overtreding statuten, wetgeving, Wb Venn. ‣ Gemeenrechtelijk ‧ 1382 e.v. : ook voor personeel ! ‣ Bijzondere aansprakelijkheden ‧ Faillissement ‧ RSZ, BTW,...

Risico van de bedrijfsleider Strafrechtelijke aansprakelijkheid ‣ Beheerfout ‣ Gemeenrechtelijke fout ‣ Overtreding in ‧ Strafwetboek ‧ Wb. Venn ‧ Milieurecht ‧ Arbeids- en sociaal recht ‧...

Risico van de bedrijfsleider Tewerkstellingsfouten ‣ Pesten ‣ Ongewenst seksueel gedrag ‣ Discriminatie ‣ racisme

Een eerste oplossing Niet van toepassing voor mij want ‣ Ik ben enige zaakvoerder ‧ Maar : –Curator –Derden –Overheid ‣ Ik krijg kwijting van de AV ‧ Maar : –Niet tegenstelbaar –Alleen kwijting voor gekende feiten

Een eerste oplossing Niet van toepassing voor mij want ‣ Verjaring ‧ 5 jaar onzekerheid ‣ Pensioen of ontslag ‧ Ontslag nemen kan zelfs schuld bewijzen ! ‣ Managementvennootschap ‧ Poort is gesloten ‣ Contractueel beperkte aansprakelijkheid ‧ Niet tegenstelbaar ‧ Alleen zeer beperkt mogelijk : tegen openbare orde

Conclusie : Als zaakvoerder loopt u steeds het risico op aansprakelijkheid Vennootschap beschermt u niet

Conclusie 2 : Er zijn oplossingen : aansprakelijkheidsverzekeringen

Een tweede oplossing Verzekeringen wettelijk verplichte niet verplicht maar noodzakelijk

Verplichte verzekeringen Arbeidsongevallen Objectieve aansprakelijkheid Autoverzekering... (201)

Noodzakelijke verzekeringen Verzekering BA Uitbating Verzekering BA na levering Specifieke verzekeringen : ‣ verzekering D&O ‣ Milieuaansprakelijkheidspolis ‣ beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Noodzakelijke verzekeringen Verzekering D&O : ‣ Dekking alle bestuurders ‣ Voor fout als bestuurder ‣ Vergoeding van schade ‣ rechtsbijstand

Enkele tips Premie is aftrekbaar Vraag offerte bij minstens 2 verzekeraars Werk met een tussenpersoon Verzekerd kapitaal Rechtsbijstand moet Juiste omschrijving activiteit...

Verzekering aansprakelijkheid Belangrijkste dekking : rechtsbijstand

Uw aansprakelijkheid als zaakvoerder vragen ?