BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
….een blik achter de schermen van “BedenkTV”
Advertisements

Lessen uit het Noorden 2 februari 2011 “Op weg naar huis bijeenkomst”
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Regelhulp Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
Zonder BGT werkt de gemeente niet
Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
Portfolio Website Tim Klijn Klas: MBI m1 Datum: 21 november 2007
Workshop harde schijf indelen
VOORSTELLING WILLEM VAN RAVENSTEIN 56 jaar 25 jaar onderwijs… HML lerarenopleiding sinds 2011 terug…
Dienstencatalogus 24 november Programma Wat is een productencatalogus Alle componenten op een rij – De generieke informatie – De specifieke informatie.
Gegevensbeheer Karin Diederiks KOAC•NPC.
Congres Dataland Ernst Koperdraat, wnd-directeur SVB-BGT
Thuis leren en studeren. Tip Oktober © Have Tip November Tip December Tip Januari Tip Februari Tip Maart Tip April.
Pilot gebruik RSGB op landelijke schaal:
Tim Versluijs Leerdoelen.
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
Hoe kun je de hoogte van gebouwen uitrekenen?
Digitaal Sociaal Huis Samenwerkingsproject Vlaams-Brabantse sociale huizen 2 februari 2009.
Interpreteren van data
Producten & Werkprocessen
Dordrecht Open Data Nu écht aan de slag! Dordrecht, maart 2015
Onze doelen en visie in beeld
Nationale DenkTank 2014 De DataWijzer In één oogopslag zien wat apps en websites met je data doen.
De Rode Knop van Viattence
Workshop Portret Fotografie. Tips voor betere portretfoto’s 1. Stel scherp op de ogen 2. Gebruik een grote diafragma opening 3. Fotografeer op ooghoogte.
Taakteam Kennisdeling bij PROF 8 december 2015 Aftrapsessie.
Ouderbetrokkenheid 3.0© E-book Van informeren naar samenwerken
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
BGT- & Geo- Cartoons Jaarbeurs Overheid 360° 22 & 23 april 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden. HR netwerkbijeenkomst Tineke de Visser In voor zorg!Merel van der Ham 13 april 2016Aafje Academie.
30 mei 2016 BGT: De handen uit de mouwen Alive & Kicking Ruud van Rossem, Programmamanager BGT.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Basisregistratie Grootschalige Topografie. Programma Stelsel van Basisregistraties Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) De BGT keten Bronbestanden.
31 mei 2016 BGT: De handen uit de mouwen 26 september 2013, Fort Wierickerschans Ruud van Rossem, Programmamanager BGT.
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
BGT Cartoons GeoBuzz congres 25 & 26 november 2014 Live tekensessie door Willem van Albeslo.
Geo Informatie in West 26 maart Waar staat WEST in het GIS? De Atlas van West Op de Kaart Pleio Knelpunten.
Ogo op de Achthoek Klik bij elke dia om verder te gaan!
1 MijnABP Ministerie van Defensie. Agenda Gemaakte opmerkingen n.a.v. eerdere presentatie 1.MijnABP geeft weinig specifieke informatie 2.Meetellingswaarde.
MAAK HET ONDERNEMERS MAKKELIJK! MET EEN REGELHULP IN 7 STAPPEN.
Uitgangspunten waterschappen Transitie en beheerfase fase
SVB-BGT.
Hoe helpen we de bezorgde burger op weg
Nedgraphicsdag 18 september 2012
Bijeenkomst transitieteam regio’s Noord-Holland Noord Zaanstreek-Waterland Gemeente Hoorn december 2012.
SVB-BGT.
BGT: Een integrale beheerkaart voor BOR en
SVB-BGT.
Nedgraphicsdag 18 september 2012
Nedgraphicsdag 18 september 2012
Hoe kijkt EZ naar Beheer BGT
Inleiding, stand van zaken COINS2.o
SVB-BGT.
Nedgraphicsdag 18 september 2012
‘Ontwikkelen doen we samen’
Nedgraphicsdag 18 september 2012
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Modelkeuze BGT Opties voor transitie naar en beheer van de BGT
Nedgraphicsdag 18 september 2012
Marketing as a service ‘Hoe ziet de klantreis voor onze verschillende klanten eruit?’ Hoe wordt touchpoint ‘formulieren’ ervaren? ‘Zijn de formulieren.
Samenwerking waterbeheerders
Praktijkbeproeving ODS (Open Data Standaarden)
Digitaal Stelsel Omgevingswet Een Ketenuitdaging
De succesformule van Dienstverlening
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
Zonder BGT werkt de gemeente niet
BGT en Beheer&Onderhoud data op orde
Een lerende en adaptieve organisatie
Open Data gemeente Nijmegen
Transcript van de presentatie:

BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo

Delen en gebruiken van BGT-Cartoons Cartoontekenaar Willem van Albeslo deed op 11 juni 2015 verslag van het BGT congres ‘Tour de BGT’. De reacties van de bezoekers waren opnieuw zeer positief. Vele aanwezigen vroegen dan ook of zij deze cartoons mogen gebruiken in hun eigen communicatie over de BGT en geo-informatie. Het resultaat delen wij daarom via deze publicatie, zodat iedereen die zich bezighoudt met de BGT en met geo-informatie, de cartoons kan gebruiken om zijn verhaal te versterken en levendiger te maken, of op ludieke wijze aandacht te vestigen op specifieke geo- of BGT-thema’s. Het BGT congres was een initiatief van het Ministerie van IenM, SVB-BGT, Geonovum, Kadaster, KING, Dataland en GeoBusiness Nederland. Meer cartoons over de BGT? Eerder tekende Willem van Albeslo voor de BGT tijdens de Jaarbeurs Overheid 360° op 22 en 23 april 2015, en tijdens het GeoBuzz Congres in november De cartoons die hij daar tekende, vindt u via: Ook tekende hij voor ‘Mythbusting in de BGT’: om BGT misverstanden de wereld uit te helpen:

Met de BGT spreken we straks in Nederland één geografische taal. Die taal sluit aan op internationale standaarden, en is daarmee ook (deels) internationaal uitwisselbaar.

Gaan we 1 januari 2016 wel halen? Het wordt spannend. Maar… het is maar net hoe je het bekijkt: is het glas half vol, of half leeg? Het SVB-BGT en ministerie van IenM bekijken het graag positief en zien dat de kaart steeds groener kleurt, met bronhouders die op schema liggen. We blijven dan ook alle bronhouders aanmoedigen om de finish op tijd te halen!

Goed karteren en goed afstemmen is belangrijk, maar houd ook de vaart erin. Soms is het beter om tijdelijk kleine inhoudelijke verschillen te accepteren. Rechtzetten kan later nog met een mutatie.

Als de BGT in de Landelijke Voorziening zit, begint het eigenlijk pas. De BGT moet bijgehouden worden om actueel te blijven en er moeten steeds meer details worden toegevoegd, zodat de BGT bruikbaar wordt voor meer en meer gebruikerstoepassingen.

Onjuiste data in de BGT kan eenvoudig aangepast worden via een mutatie. Ook bij het muteren is samenwerking en afstemming tussen bronhouders belangrijk.

Ook bij het beheren en bijhouden van de BGT is samenwerking en afstemming tussen bronhouders belangrijk. Denk daarom tijdens de transitiefase ook al goed na over de samenwerking daarna en houd daarbij rekening met elkaars praktische uitgangspunten.

Mogelijk kunnen in de toekomst ook burgers een rol spelen in het bijhouden van de BGT, als daar behoefte aan is. Zij zouden wijzigingen in hun eigen omgeving dan bijvoorbeeld digitaal door kunnen geven.

Na de transitie van de BGT begint het eigenlijk pas: dan zal het gebruik van de BGT starten en zal pas duidelijk worden welke winst de BGT op gaat leveren.

Bestuurders en beleidsmakers krijgen beter zicht op vraagstukken van de maatschappij, door de BGT te gebruiken en alle benodigde informatie te bundelen en te plotten op de kaart.

Om betere beslissingen te kunnen nemen, heeft het sociale domein behoefte aan een koppeling van kennis en gegevens. De BGT biedt die mogelijkheid, door verschillende soorten informatie te bundelen en beschikbaar te stellen via een geografische kaart.

Ook in de Openbare Orde en Veiligheidssector kan het gebruik van de BGT veel opleveren. In een crisissituatie kijken verschillende hulpdiensten vanaf nu naar dezelfde kaart, en praten ze over dezelfde objecten in dezelfde taal. Dat levert tijdwinst en lagere foutmarges op.

Bij het koppelen van gegevens aan de BGT komen ook privacy-vraagstukken kijken. De BGT is openbaar toegankelijk, maar niet alle informatie die erop geprojecteerd wordt kan openbaar gemaakt worden. Daar ligt dus nog zeker een uitdaging voor BGT bronhouders én gebruikers.

Terwijl vele bronhouders nog hard werken aan de realisatie van 2D-BGT, wordt er vanuit verschillende partijen al verder gekeken naar de realisatie en toepassingen van 2,5 of 3D-BGT. Gelukkig biedt de BGT vele mogelijkheden voor de ontwikkeling van een 3D kaartbeeld.

Het standaard 2D BGT kaartbeeld, aangevuld met extra gegevens (IMGeo), kan worden gebruikt voor de realisatie van een 3D BGT kaartbeeld. Dat biedt vele mogelijkheden voor het analyseren van 3D vraagstukken rondom bijvoorbeeld lucht, geluid, wind, zon, en energie.

Soms zijn er nog niet voldoende gegevens beschikbaar om een 3D kaartbeeld te realiseren, dus wordt er gewerkt met 2,5D. Om modellen en berekeningen (bijvoorbeeld t.a.v. geluidshinder) echter te blijven optimaliseren, wordt er hard gewerkt aan de realisatie van volledige 3D data.

BGT- Cartoons BGT Congres ‘Tour de BGT’ 11 juni 2015 Live tekensessie door Willem van Albeslo