Lesavond 1 gevorderden Onderwerpen: Verslikking Beknelling Scherfwond

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LET OP !!! © 2011 Nederlandse Reanimatie Raad
Advertisements

Welke eis stel je aan de ondergrond als je aan uitwendige hartmassage begint Dat deze hard is.
LET OP !!! © 2011 Nederlandse Reanimatie Raad
Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen.
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Stoornissen in de ademhaling In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Controleren.
EHBO aan Ouderen.
WELKOM.
Achtergronden, principes en tips voor de schaatsinstructeur
EERSTE HULP Wat doe je in een noodsituatie?
Sportblessures en EHBSO
Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel.
Basic Life Support & automatische externe defibrillator
Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels.
Kleine ongelukjes.
Welkom !!!!! bij de Thema avond van Casa Dos EHBO voor kinderen.
Hoe gezond ben ik?.
Vergiftiging In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Behandeling van slachtoffers met een vergiftiging Vergiftigingen via het spijsverteringskanaal.
Workshop + EHBO bij de hond.
EHBSO Module voor BSM.
Cardiopulmonale Reanimatie
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten In dit hoofdstuk komt aan de orde: Vijf belangrijke punten bij het verlenen van Eerste.
Eerste Hulp aan stembandlozen In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Herkennen van een stembandloze Mond-op-halsbeademing Stembandloze.
Algemeen: Controleer altijd eerst de vitale functies.
Herhaling belangrijke punten EHBO
Herhaling belangrijke punten EHBO
Praktische E.H.B.O Voor leiding en scouts een praktisch inzicht in de theorie en praktijk tijdens opkomsten.
Herhaling belangrijke punten EHBO
SHOCK.
SHOCK.
EHBO D. LANG BN D. Lang 2015.
Shock flauwte E. Flink 2014.
LET OP !!! © 2015 Nederlandse Reanimatie Raad
Les 6.  Ongeveer 300 mensen per week krijgen een circulatiestilstand.  Hoe sneller en goed iemand gereanimeerd wordt, bepaalt de overlevingskans.
Eerste hulp bij dieren.
5 belangrijke punten EHBO
Lesavond 4 gevorderden Onderwerpen: Ophanging, verwurging
Slikproblemen Wat zijn dat?.
/ 51 LET OP !!! © 2015 Nederlandse Reanimatie Raad Deze PowerPoint en de afbeeldingen zijn auteursrechte- lijk beschermd. U mag deze PowerPoint.
Eerst water de rest komt later
Herhaling belangrijke punten EHBO
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Volgorde van handelen Snelle kantelmethode Hevig bloedverlies.
Ontwikkeling en benadering van kinderen
Herhaling belangrijke punten EHBO
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Hoeveel vitale functies kennen wij?
Natuurlijk leert de Koninklijke EHBO je helpen
Herhaling belangrijke punten EHBO
Actief bloedverlies en Shock
Eerst water de rest komt later
Quiz.  A. Slagen tussen de schouderbladen / controleren of het slachtoffer effectief hoest / buikstoten.  B. Controleren of het slachtoffer effectief.
EHBO.
Bloeddruk Systolische bloeddruk – bovendruk Diastolische bloeddruk - onderdruk 120 mm Hg 80 mm Hg Het moment dat de druk het hoogst is Het moment dat de.

Voel je wel in je vel !.

Tot welke toestand kan een groot bloedverlies leiden?
Verpleegtechnische vaardigheden
Het stompverband Een stompverband is een speciale uitvoering van een wonddrukverband. In eerste instantie bloed een wond bij een afgerukt lichaamsdeel.
Welke vijf belangrijke punten komen altijd aan de orde?


Algemeen: Controleer altijd eerst de vitale functies.
VPH Les 7 EHBO reanimatie.
LET OP !!! © 2015 Nederlandse Reanimatie Raad
Ben je er klaar voor? Druk dan op de knop:
ADL Les 1.
ADL Les 1.
CPR + AED  
EHBO bij Movares Is er meer dan pleisters en 112?.
Transcript van de presentatie:

Lesavond 1 gevorderden Onderwerpen: Verslikking Beknelling Scherfwond Volwassene, kind, baby en zwangere vrouw of dikke persoon Voordoen en oefenen Beknelling Wanneer wel bevrijden en wanneer niet? Scherfwond Theorie Verbandtechniek oefenen

Verslikking anatomie Bij verslikking schiet er een voorwerp, voedsel of vloeistof in de luchtpijp in plaats van in de slokdarm. Mogelijke oorzaak is dat het strottenklepje de luchtpijp niet goed afsluit bij het slikken.

Verslikking Wat stel je vast? Het slachtoffer kan nog hoesten en of spreken. Het slachtoffer kan niet hoesten en of praten en soms hoor je een piepende ademhaling.

Wat doe je?

Lichte verslikking Acties: Moedig slachtoffer aan om te blijven hoesten Blijf bij het slachtoffer tot hij normaal ademt Zo nodig ondersteunen met 5 slagen tussen de schouderbladen met de muis van de hand Als het voorwerp verwijderd is, stoppen met schouderslagen

Wat doe je?

Ernstige verslikking Slachtoffer hoest niet, soms piepende ademhaling 5 slagen tussen de schouderbladen (vertel wat je doet) 5 buikstoten Bij aanhouden probleem afwisselen 5 om 5 Bij bewustzijnsverlies 112 bellen (reanimatie) Start reanimatie

technieken

Verslikking bij kind Handelingen als bij een volwassene maar minder krachtig. Denk aan verschil lichaamsgrootte of omvang

Verslikking bij een baby Oorzaken: Tijdens het eten Inslikken van voorwerpen (speelgoed) Belangrijk!!, zacht rond fruit en groente zoals druiven en smaaktomaatjes eerst doormidden snijden

technieken 1 foutje zichtbaar, welke?

Bij alle handelingen bij een baby Wordt 1 beentje door de hulpverlener Afgeklemd tussen Bovenarm en romp

Verslikking zwangere vrouw of dik persoon Bij een ernstige verslikking altijd beginnen met 5 slagen tussen de schouderbladen De buikstoten lukken vaak niet omdat omvang buik bij het slachtoffer te groot is Overtuig slachtoffer op de rug te gaan liggen en start borstcompressies

zelfhulp Als je alleen bent! Blijf rustig Zoek een zitstoel/bankleuning van juiste hoogte Ga er met de buik overheen liggen en druk jezelf naar beneden.

Beknelling Een lichaamsdeel wordt tussen 2 zware of onbeweeglijke voorwerpen geplet. Verkeersongevallen (auto, trein, vliegtuig) Bedrijfsongevallen Ontploffingen Aardbevingen

letsels Weke delen (huid en onderhuids vetweefsel) Spieren Bloedvaten Kunnen ook dichtgedrukt worden zodat een deel van het lichaam geen zuurstof krijgt) Zenuwbanen Botbreuken

Letsels, vervolg Bij langdurige beknelling ( meer dan 15 minuten) zijn er grote gevaren. Bij het weghalen van de druk: Bloed- en vochtverlies (acuut shock) Afbraakstoffen (myoglobine) komen vrij in de bloedbaan waardoor ernstig nierletsel (zelfvergiftiging) kan ontstaan.

Wat moet je doen of niet doen? Minder dan 15 minuten: 112 bellen Eigen veiligheid Probeer slachtoffer te bevrijden Verleen eerste hulp bij de verwondingen

Wat moet je doen of niet doen? Langer dan 15 minuten: Nooit bevrijden 112 bellen en beschrijf de beknelling Blijf bij het slachtoffer Vertel dat hulp onderweg is Neem voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat er meer beknellingen worden veroorzaakt (2de beknelling slachtoffer, hulpverleners en omstanders)

scherfverwonding Voorwerp steekt uit de wond Diepte? Bloedverlies Vervuiling?

Eerste hulp Bloeding stelpen, ja Hoog houden, ja Schoon spoelen, zo nodig Verwijderen?? Ontsmetten?? Verbinden met snelverband Ruimte tussen scherf en snelverband opvullen Verwijzen, ja

Verbantechniek met scherf Stap 1 Stap 2 Stap 3