De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

In dit hoofdstuk komt aan de orde: Volgorde van handelen Snelle kantelmethode Hevig bloedverlies.

Verwante presentaties


Presentatie over: "In dit hoofdstuk komt aan de orde: Volgorde van handelen Snelle kantelmethode Hevig bloedverlies."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 In dit hoofdstuk komt aan de orde:
Volgorde van handelen Snelle kantelmethode Hevig bloedverlies

4 1.1 Volgorde van handelen Beoordelen: ● levensbedreigende letsels → alarmeren en indien mogelijk hulp ter plaatse. ●Daarna behandel je eventuele andere letsels.

5 Meerdere slachtoffers Handelen als enige hulpverlener: ● Welk slachtoffer eerst en welke volgorde van handelen. ● Bij een levensbedreigende stoornis → bel direct 112. ● Acties moeten weinig tijd vergen en een goede kans van slagen hebben. ● Reanimeren en beademen kosten teveel tijd.

6 Zes minuten Elke dag overlijden mensen aan een circulatiestilstand buiten het ziekenhuis. Er is een grote kans om te overleven als er binnen zes minuten mensen ter plaatse zijn die kunnen reanimeren en een AED gebruiken.

7

8 1.2 Snelle kantelmethode Bij een bewusteloos slachtoffer op de rug die: Moet braken. Bloed in de mond heeft.

9

10 Demonstratie en inoefenen:
Snelle kantelmethode

11 Bel 112 of laat een omstander 112 bellen.
1.3 Hevig bloedverlies Bel 112 of laat een omstander 112 bellen. Leg een steriel kompres of snelverband op de wond. (hand/theedoek, kleding, plastic zak, blote hand) Laat (indien mogelijk) het slachtoffer of een omstander druk op de wond geven tot: • het bloeden stopt • professionele hulpverlening het overneemt • wonddrukverband of traumazwachtel aangelegd kan worden.

12

13 Wanneer het vreemde voorwerp nog in de wond zit en/of eruit steekt kan men geen druk uitoefenen op de plaats van de wond. Als de wond hevig bloedt, kun je aan weerszijden van het voorwerp druk uitoefenen. Probeer verdere schade te voorkomen door het voorwerp niet te bewegen.

14 Samenvatting: Als je de enige hulpverlener bent en er zijn meerdere slachtoffers moet je die hulp verlenen die het minste tijd kost. Alarmeer 112 als het slachtoffer in een levensbedreigende situatie verkeert. Gebruik de snelle kantelmethode als een bewusteloos slachtoffer dat op zijn rug ligt moet braken of veel bloed in zijn mond heeft. Bel 112 bij hevig bloedverlies. Oefen druk uit op de wond.

15 Zijn er nog vragen?


Download ppt "In dit hoofdstuk komt aan de orde: Volgorde van handelen Snelle kantelmethode Hevig bloedverlies."

Verwante presentaties


Ads door Google