De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verpleegtechnische vaardigheden

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verpleegtechnische vaardigheden"— Transcript van de presentatie:

1 Verpleegtechnische vaardigheden
Zwachtelen en verbinden Bij bloedverlies altijd handschoenen aan! ( Indien aanwezig)

2 Algemene regels zwachtelen /verbinden
Het is belangrijk dat algemene regels voor het aanleggen van een verband of zwachtel in acht worden genomen.

3 Algemene regels zwachtelen / verbinden
ga, om de zorgvrager goed te kunnen observeren, altijd recht voor hem staan de zorgvrager moet een gemakkelijke en ontspannen houding aannemen kies de juiste verbandmiddelen en leg alles binnen handbereik. houd het doel van het verband goed in het oog begin of eindig een verband nooit op of vlak bij de wond begin aan het uiteinde van het lichaamsdeel te zwachtelen om het terugstromen van het veneuze bloed niet te belemmeren kijk altijd in de afwikkeling van de zwachtel wikkel de zwachtel altijd van de binnenkant naar de buitenkant af. Dus bijvoorbeeld bij een rechterarm, van rechts naar links, bij een verstuiking of verzwikking naar de kant van de verstuiking/verzwikking rol de zwachtel niet te strak of te losjes. Laat vingers en tenen zoveel mogelijk vrij, zodat de controle van de circulatie en het gevoel mogelijk is bij een drukverband moeten de vette/synthetische watten onder het verband uitsteken. De druk wordt zo beter verdeeld.

4 De zwachtel kan op verschillende manieren worden aangebracht:
acht toeren principe: deze wijze van zwachtelen wordt gebruikt voor gewrichten, zoals knie, enkel en elleboog. Het dankt zijn naam aan de vorm van het getal acht die je bij het aanleggen van de slagen vormt. circulaire toeren: deze methode is toepasbaar bij min of meer cilindervormige lichaamsdelen, zoals de vingers, de pols en de bovenarm. De zwachtel wordt om het te verbinden lichaamsdeel gedraaid. Er mogen geen plooien ontstaan. De toer bedekt voor 2/3e de vorige toer. circulair-diagonale slagen (spiraal toer): de spiraal toer word toegepast voor een onderarm of -been en bovenarm of -been of vingerverband. Ook bij amputatiestompen wordt deze methode gebruikt. recurrente slagen: deze worden toegepast om het verste van het hart af aan het einde van een lichaamsdeel druk uit te oefenen, bijvoorbeeld bij een vinger, vuist, teen of amputatiestomp. Bij de recurrente of teruggaande slagen wordt het lichaamsdeel met lange slagen bedekt. Dus met zwachtels heen en weer.

5 Vingerverband Bij vinger, hand- en polsletsels altijd direct ringen verwijderen! Dit om afknelling te voorkomen. Bij iedere wond ontstaat zwelling. Vingerverband: Afhankelijk van het doel worden de benodigde materialen gebruikt. Tip: Denk aan het verschil tussen een schaaf- ,snijwond of een slagaderlijke bloeding. Op basis van het letsel kan het nodig zijn de zwachtel meerdere malen op de vinger te winden. Eventueel kan een hoge- of normale mitella worden aangelegd.

6 Vinger - duimverband Het duimverband lijkt op het vingerverband. Ook hiervoor geldt dat het letsel je verbandkeuze bepaalt en de wijze waarop dit wordt aangebracht.

7 Elleboogverband Indien je denkt dat de elleboog gebroken is leg dan zo mogelijk alleen een mitella aan. Afhankelijk van het letsel kunnen er verschillende soorten verbanden worden aangelegd b.v. druk-, steun of dekverband. Indien mogelijk probeer je de elleboog in een stand van 90 graden te brengen, maar forceer nooit!

8 Knieverband Of je kiest voor een gaasje met een hydrofiel zwachtel of voor het aanleggen van een drukverband is afhankelijk van het letsel en het doel wat je met het verband wilt bereiken.

9 Enkel drukverband Voor alle drukverbanden geldt dat de synthetische zwachtel of vette watten 1 cm onder de ideaal zwachtel uit moeten steken. Dit om afknellen of stuwing te voorkomen.

10 Snelverband Snelverband: geheel van steriel gaas, witte watten en hydrofiele zwachtels. Voordeel: alle benodigdheden om een wond te bedekken zitten verpakt in één verband.

11 Mitella Een mitella (driekantige doek) wordt gebruikt om een arm te ondersteunen, een spalk op zijn plaats te houden of een wondverband vast te zetten. Aandachtspunt: Leg een platte knoop aan de niet aangedane zijde. Eventueel kan een ‘hoge’ mitella worden aangelegd

12 Slagaderlijke bloeding
Bij een slagaderlijke bloeding gaat het erom dat er direct voldoende druk op de slagader wordt uitgeoefend. Hiervoor maak je gebruik van de op dat moment beschikbare materialen. Soms is een creatieve oplossing op dit moment het beste!


Download ppt "Verpleegtechnische vaardigheden"

Verwante presentaties


Ads door Google