Vastgoedvennootschap met uitgesproken sociale ambities Presentatie Vlaamse Woonraad – 8 maart 2016.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Overzicht Inkomen en armoede bij Belgische ouderen, vergeleken met hun leeftijdsgenoten in buurlanden Niet-monetaire indicatoren van de levensstandaard.
Advertisements

Willen is Kunnen De centen Woonlasten en energiebesparende maatregelen
PERSPECTIEF WELZIJNSSCHAKELS Stedelijke en plattelandsarmoede.
De betaalbaarheid van de (eerstelijns) medische zorg
Bedrijventerreinen als economische motor Presentatie door drs. Gerrit Ybema Ybema Economy Solutions Bedrijventerreincongres 2006 Zutphen, 5 oktober 2006.
Sarah De Baets Julie Cokelaere
Onroerend Goed investeren en beheren
Breuklijnen: ontstaan (cursus p. 137)
De uitdagingen voor 2008 en verder door dhr. Hubert Lyben, gedelegeerd bestuurder VMSW.
Overheidsmaatregelen ter bevordering economische groei
GOED WONEN van LEVENSbeLANG! Ouderenweekcampagne 2011.
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Aanbevelingen voor een woonbeleid gericht op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting Wonen in armoede.
Overzicht relevante informatie voor sociaal wonen Vlaamse Wooncode.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Nieuwe uitdagingen nieuwe coalities Woningbouwnetwerk Amsterdam 1 november 2011 Henk Jagersma Directievoorzitter Syntrus Achmea Vastgoed.
18 december 2012 Het Energierenovatieprogramma 2020 De sociale aspecten van het programma
Armoede treft 1 op 5 ouderen
Verbist, G., & Vanhille, J. (2012). Een simulatie van huursubsidies voor huishoudens in Vlaanderen: een verdelingsanalyse. CSB berichten, (1), Geraadpleegd.
Huursubsidies Kimberly Deseure.
Huursubsidie en sociale huur
SOCIAAL HUREN IN VLAANDEREN Sien Winters. INLEIDING 1994: iedereen heeft recht op behoorlijke huisvesting 1997: recht opgenomen in Vlaamse Wooncode Sociale.
Kenmerken van de huurmarkt in Vlaanderen
De sociale economie als partner voor profitbedrijven en lokale besturen Uitdagingen voor de 5 november 2014.
Sien Winters. Een kleiner wordende markt in handen van vele kleine verhuurders Een diverse groep met gemiddeld zwak en zwakker wordend profiel De private.
Naar een aanbod voor de vlaamse private huurmarkt.
Lokale besturen en de Regierol in het woonbeleid.
Transparantie en prestatieverbetering in de corporatiesector
1 MET GEDEELDE KRACHT Symposium Bindkracht / GIPSO.
Wonen in Zuid-Oost-Vlaanderen Enkele kenmerken Informatievergadering Streekoverleg 5 maart 2015 Jeroen Van Pottelberge.
Armoede huisvesting.
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Kennissessie De woonvisie en uw woningcorporatie(s)
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Een eigen huis, een plek onder de zon? Recht op wonen voor iedereen Vanuit de onderzoekswereld Sien Winters.
Gluren bij de buren Bestrijding van thuisloosheid Lessen uit Amsterdam Alert, 36 (3),
Community Land Trust (CLT). FILMPJE CLT BRUSSEL nieuw woonmodel bedoeld voor mensen met een laag inkomen goedkoper: door enkel de woning en niet de grond.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Inhoud  Waarom een dak isoleren?  De Vlaamse dakisolatienorm  Hoe kan men een dak isoleren?  Het Sociaal Dak isolatie Project (SDIP): Wat en voor.
1 23 september 2008 Vastgoedontwikkeling Mark Nooij Woonwensen Senioren Son en Breugel.
Studiedagen ‘Wonen in Vlaanderen’ 1 Wonen in Vlaanderen Een nieuw beleid voor de private huurmarkt? 20 april 2007De Schelp, Vlaams Parlement Studiedagen.
AH WOON WONINGWET WOONVISIE. Algemene Huurdersvereniging WOON Algemene Huurdersvereniging WOON sinds belangenbehartiging voor de huurders van.
Woningmarktonderzoek 23 november. Regio-onderzoek Groningen-Assen Actueel beeld van de woningbehoefte in 2015, 2020 en 2025: Wat is de aard en omvang.
Aanbodbeleid op de private huurmarkt: enkele economische reflecties Erik Buyst Centrum voor Economische Studiën.
Drie perspectieven: geïntegreerd of gesplitst? Johan Conijn, ASRE/UvA en Ortec Finance IPD/aeDex Marktpresentatie, 26 april 2012.
Informatiebijeenkomst ORGANISATIE VAN MAATSCHAPPELIJK VASTGOED d.d. 19 november 2015.
De toekomst van de sociale huisvesting in Vlaanderen – 21 juni De resultaten van het onderzoek ter voorbereiding van het Kaderbesluit Sociale huur.
Nieuwbouw en bouwgrond Een economische analyse Frank Vastmans Centrum Economische Studies K.U.Leuven.
Naar een aanbodbeleid op de Vlaamse private huurmarkt? Erik Buyst Steunpunt Ruimte en Wonen.
Huisvesting Sarah De Baets Julie Cokelaere. Huisvesting 1. Algemene Informatie 2. Rollenspel.
Woningbedrijf Oirschot Privatiseren of handhaven vanuit financieel perspectief 16 januari 2007 Henk van Rens Leon van den Hoogen.
Prestatieafspraken.
Sociaal wonen, woonkosten en betaalbaarheid Wat vertelt het Grote Woononderzoek 2013 ons over de betaalbaarheid in de sociale huur in Vlaanderen? Dr.
Kosten en lasten in de sociale huur
Voorstelling kansarmoedeatlas
29/11/2017 SVK MEETJESLAND vzw.
ICKO-Guest UN: UVplcX PW: fjUfQk #overdemuur.
Wat leren de cijfers ons over de ouderen, de rusthuizen & de rusthuisbewoners? Observatorium voor Gezondheid en Welzijn Brussel Sarah Luyten
Groei dossiers/ lokale opleg
Doepakket "Kinderopvang voor iedereen"
Raadscommissie 8 mei mei 2014
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
LATEN WIJ ONS KISTEN DOOR DE CRISIS?
Richthuurprijzen als bruikbaar beleidsinstrument?
Welzijn in Cijfers Sjoert P. Holtackers.
DEUGDELIJK BESTUUR IS NOODZAKELIJK!
Defensie en fiscaliteit
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
De evolutie van de woonsituatie in Vlaanderen in de periode
Twintig jaar ontwikkelingen op de Vlaamse woningmarkt
Transcript van de presentatie:

Vastgoedvennootschap met uitgesproken sociale ambities Presentatie Vlaamse Woonraad – 8 maart 2016

Inhoudstafel I.Sociale huisvestingsmarkt in België II.Mission statement en business model III.Praktijkervaringen IV.Denkpistes Confidential – For discussion purpose s only2

Toenemende vraag naar betaalbaar wonen Vertrouwelijk3 Bron: FOD Economie (19 maart 2014) 30% van de Belgische gezinnen hebben een beschikbaar inkomen van minder dan € Gemiddelde huurprijs groeide met 20% ( ) Een groot deel van de Belgische gezinnen kan geen huur van 500€ per maand betalen Duurzame vraag naar betaalbaar wonen De Belgische bevolking kent een groeiverwachting van 800,000 inwoners (+7,2%) tegen 2030, met hogere groei in Brussel (+10,3%) De demografische tendens van bevolkingsaangroei en toename van het aantal gezinnen, gecombineerd met de gezinsverdunning, leidt tot een toenemende vraag naar huisvesting in het algemeen, en dit over quasi alle regio’s Toenemende vraag naar wonen … … hoewel huidig prijsniveau niet evident is qua betaalbaarheid.

Bestaande sociale huisvestingsoplossingen in België kunnen niet voldoen aan de vraag Sociale huisvesting in Vlaanderen vertegenwoordigt om en bij de woningen, hetzij de huisvesting van ongeveer 6 % van de gezinnen (% ligt hoger in grote steden als Brussel en Antwerpen) Sociale huisvesting is een belangrijk deel van de Vlaamse huurmarkt: ongeveer 21% van de huurmarkt bestaat uit sociale woningen Sociale huisvesting wordt in belangrijke mate ingevuld via huisvestingsmaatschappijen: ‐Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen / Sociale Huisvestingsmaatschappijen (Vlaanderen) Deze huisvestingsmaatschappijen hebben een veel grotere vraag dan wat ze kunnen aanbieden, en dienen hun beschikbare middelen in belangrijke mate aan te wenden voor de renovatie van hun bestaande woningenpark Op politiek niveau wordt dit tekort erkend maar het gebrek aan overheidsmiddelen maakt dat een toename van de voorraad sociale woningen via overheidsinvesteringen minder evident is →Sociale Verhuurkantoren (SVKs) in partnership met private eigenaars dragen bij tot een toename van het aanbod →Inclusio, als nieuwe speler op de markt, heeft - als private eigenaar - de intentie een stabiele lange termijn partner te zijn van de SVKs en de overheidsinstellingen Vertrouwelijk4 Gewest% huurders Voorraad sociale woningen (#) % sociale woningen op totaal woningen % sociale woningen op totaal huurwoningen Aantal gezinnen op de ‘wachtlijst’ Brussel59% %14% Vlaanderen27% %21% Wallonië32% %25% BELGIË32% %21% Inclusio’s analyse van de markt in Vlaanderen

Betaalbaar wonen is voor sommigen onvoldoende Vertrouwelijk5 Betaalbaar wonen Werkzoekenden Studenten Werkzamen en jongeren met laag inkomen Eénoudergezinnen met laag inkomen SOCIALE UITDAGING Financiële afhankelijkheid Immigranten Tijdsbeperking en financiële afhankelijkheid Financiële afhankelijkheid Gebrek aan sociale en economische integratie Tijd en middelen om werk en gezin te combineren Sociaal en economisch uitgesloten Moeilijkheden om volledig zelfstandig te leven NOOD Betaalbaar wonen & sociale steun Daklozen Personen met lichte vorm van handicap

Inhoudstafel Vertrouwelijk6 I.Sociale huisvestingsmarkt in België II.Mission statement en business model III.Praktijkervaringen IV.Denkpistes

Filmpresentatie Confidential7 Link naar video:

De missie van Inclusio is maatschappelijke integratie te bewerkstelligen door huisvesting te bieden, gecombineerd met ad hoc partners die effectieve steun bieden Vertrouwelijk8 Kwetsbare segmenten Personen of gemeen- schappen die de markt- prijzen niet kunnen betalen Personen die naast een woning, sociale begeleiding nodig hebben Non-profit organisaties Verrijkende huisvesting Nieuwbouw en renovatie Duurzaam wonen Goede ligging Nabijkheid van openbaar vervoer en faciliteiten Effectieve sociale dienst Door SVK of VZW of ander type Voorzien in diensten voor sociale integratie die bewezen zijn en effectief Missie van Inclusio Maatchappelijke integratie bewerkstelligen voor de kwetsbare segmenten van de samenleving, via: 1)Het aanbieden van betaalbare nieuwbouw- en gerenoveerde wooneenheden; 2)Actieve samenwerking met sociale dienstverleners met bewezen en effective sociale (her)integratiemethoden Sociale integratie - dimensies van impact Onderwijs Gezondheidszorg Toegang tot woning Voorzien in eigen financiering Mobiliteit Professionele integratie Autonomie

Inclusio is een ‘impact investing’ bedrijf Vertrouwelijk9 Inclusio biedt aan haar aandeelhouders een rendement dat een combinatie is van een financieel rendement en een sociaal rendement Onder sociaal rendement wordt verstaan dat de investering er moet toe bijdragen dat ze een positieve impact heeft op onze maatschappij 1 Impact investing 2 B Corp Certificaat Inclusio werd B Corp gecertificeerd door het non-profit B Lab omdat ze voldoet aan de strenge normen inzake sociale- en milieuprestaties, verantwoordingsplicht en transparantie De B Corps zijn een nieuw type bedrijven die werken aan het oplossen van sociale en milieu problemen dankzij hun activiteiten (zie

Inhoudstafel Vertrouwelijk10 I.Sociale huisvestingsmarkt in België II.Mission statement en business model III.Praktijkervaringen IV.Denkpistes

Kostprijs en rendementsberekening Standaard ontwikkelingsdossier: Confidential11 Moeilijkheden: Grondprijzen < 350 EUR/m² BTW ad 6% of 12%

Rendementsberekening Bruto vs Netto Bruto startrendement (via verhuring aan een SVK): +/- 3,48% Onroerende voorheffing:- 0,30% Leegstandhypothese op portefeuille:- 0,10% Renovatiekosten + verzekering:- 0,04% Externe kosten:- 0,02% Interne kosten:- 0,20% Netto rendement (op vastgoed) : +/- 2,82% Netto dividendrendement * : +/- 2,06% Moeilijkheid: Netto dividendrendement veel te laag in vergelijking met netto dividendrendementen van GVV’s (+/ %) Confidential12 * zonder hefboomeffect

Inhoudstafel Vertrouwelijk13 I.Sociale huisvestingsmarkt in België II.Mission statement en business model III.Praktijkervaringen IV.Denkpistes

Een sociaal beheer van het openbaar grondbezit verzekeren Probleemstelling: grondprijsniveau privémarkt te hoog om op een voldoende schaal investering in “betaalbaar wonen” aantrekkelijk te maken vicieuse cirkel: betaalbaar wonen alleen mogelijk in total verloederde buurten Overheid verkiest vaak tegen een hogere prijs haar gronden te verkopen aan klassieke ontwikkelaars/invsteerders Hoe drukken op niveau van de grondprijzen ? 1/ Via opzetting van een centraal beheerde grondbank ? Betaalbare grondprijs i.g.v. betaalbaar wonen Sociale mix Functionele mix 2/ Via stedenbouwkundige lasten 3/ Via PPP’s Confidential14

Fiscale voordelen i.g.v. lange termijn sociale verhuur 1/ BTW:  BTW voor nieuwbouw van “betaalbare woningen” of “sociale huisvesting” igv. lange termijn verhuur terugschroeven naar 6% (of 12%) 2/ Onroerende voorheffing:  onroerende voorheffing drastisch verminderen igv. lange termijn verhuur van “betaalbare woningen” of “sociale huisvesting” 3/ Onroerende voorheffing op dividenden:  O.V. op dividenden terugschroeven van 27% naar 0% voor GVV’s die minstens 80% van hun portefeuille beleggen in “betaalbare woningen” of “sociale huisvesting”. M.n. het vroeger gunstregime voor “residentiele bevaks”, dat logischerwijze onlangs werd afgeschaft, terug invoeren voor GVV’s die voor min 80% aan Social Impact Investereingen doen. 4/ Level playing field :  Zorgen voor een gelijke behandeling tussen privépersonen en vennootschappen voor de renovatiepremies, subsidies e.d. Confidential15

Privéinvesteringen mogelijk maken in de sociale woningbouw Werken op het bestaand patrimonium van de sociale huisvestingsmaatschappijen: Vlaanderen: bestaande sociale woningen gezinnen op de wachtlijsten sociale woningen leeg Quid via PPP-constructies : -de renovatie + verbetering energieperformanties van het bestaand patrimonium in de hand werken -nieuwbouwprojecten stimuleren Confidential16

Vetrouwen in solvabiliteit van SVK’s opschroeven via waarborgsysteem Probleemstelling: SVK’s zijn vzw’s: erkend + gesubsidieerd + gecontroleerd Maar zijn soms in een wankele financiele situatie (vb: vereffening Wonen Gent) Gevolgen: vetrouwen van de privésector is geschokt Mogelijke oplossingen: Een waarborgfonds opzetten voor de sector van de SVK’s, op zijn beurt gedekt door het Vlaams Gewest Confidential17

Contact Vertrouwelijk18 Xavier Mertens Chief Executive Officer T +32 (0)