EEN MANIER OM DE WAARDE VAN AANDELEN TE KUNNEN BEPALEN.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Organisatiekunde.
Advertisements

Het doen van eigen onderzoek
Rebound Salland. In deze PowerPoint… 1. waarom ik naar rebound ging 2. wat ik geleerd heb! 3. hoe ik terug wil naar school 4. wat ik nodig heb van.
H 22: Kosten van een duurzaam produktiemiddel (dpm)
Budgettering voor KMO’s: Agenda
Averechtse selectie & marktfalen “Een Experiment”
Ondernemingsplan van <Naam van jullie bedrijf>
Asymmentrische informatie
“Hoe kom ik aan klanten?”
We zijn toch allemaal gelijk…
Woorden en tijd.....
Naam: Mijn info : Klik op “Naam”. Vul je naam in. Doe hetzelfde met “sport” Hier kun je een foto / tekening Invoegen.
Moderne Media Marketing, verkoop, distributie Sessie 7.
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Missie Omgeving Identiteit Waarden & Overtuigingen Vaardigheden
Onderzoek 1: Enquête Gemaakt door Mike, Dylano, Iheb en Brain.
Temperatuur en volume Uitzetten of krimpen
Management en Organisatie
Herhaling Examenstof M&O
Agenda  Les 37 tm 40  wkn 02 en 03  hs 11 eigen vermogen  bestuderen par 11.1 tm 11.4 maken wb vragen 11.1 tm
6 februari 2007 SPK HOE BEPAAL JE DE WAARDE VAN EEN ONDERNEMING?
Geen natuurlijke kleur. Het moet groen,bruin, zandkleurig etc. zijn. Maar geen blauw. Logo en plaatjes van het bedrijf.

Lagoonia.
Interpreteren van data
Social media Gemaakt door: Hassie en Sanne. 1.De rol van social media in marketing & internetstrategie De rol van social media in marketing & internetstrategie.
De kunst van het fouten maken
Heb je vandaag een slechte dag?
Groep 6A Wat is de gang van zaken in die groep?. ‘s morgens vroeg in de kring.
Investeringen Klik om verder te gaan. Hoe gebruik je deze uitleg? Je kunt in deze presentatie ‘bladeren’ door de pijltjestoetsen te gebruiken. Vooruit.
Het opbouwen van een data base
Financiering en inkoop
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
De stilte is een prachtige taal die weinig mensen kennen.
Orchies met.....spreuken De orchideeënfamilie is één van de
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Iedereen gebruikt social media.
 Om te kijken of je belegging echt beter is als je geld op de spaarrekening zetten, moet je het rendement berekenen.  Bij rendement wordt de winst vergeleken.
OF IK JE TERUG ZAL ZIEN Benny Neyman.
Ondernemen moet je doen
de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus:
Buy Your Pin | Why do it yourself? |. Koop de DIYs die je nooit zou maken Bij Buy your Pin kan je eindelijk al die leuke pins die je opgeslagen hebt maar.
De bitcointrade Ontwikkeld en toegepast door Luc lcdnlf.
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
MIJN WEBSHOP YANAH PRUYM, MEB D. HOME PAGINA
WAT maakt ons UNIEK?. We houden van aanpakken! We leren door gewoon te doen de praktijk We houden niet van boeken We zijn schatten We willen graag nu.
VIDEOCLIP MAKEN. Stapje voor stapje een film van een minuut.
Woordjes leren.
Reactievergelijkingen Een kwestie van links en rechts kijken.
1 Hoofdstuk 8 Investeringsselectie 8.1 Lange- en korte termijnbeslissingen 8.2 Investeringsselectie 8.3 Beoordelen 8.4 Methoden 8.5 Keuze uit projecten.
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
Informatievaardigheden Sectorwerkstuk TLH – Zwolle – Mw. G. Scheper Schitteren in Zijn licht.
Bijeenkomst 5. Terugblik  Wat hebben we vorige bijeenkomst besproken?  Alles gelukt met het persoonlijk profiel?  Liepen jullie nog tegen dingen aan?
H3 Financiering van een bedrijf
Welkom VWO 5..
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Havo 4 Lesbrief Vervoer.
Beste Havo 4..
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Ondernemerschap E43.
Welkom Havo 5..
Beste ath 4..
Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 BK Lesweek 3
Beste ath 4..
Vmbo 2 economie Goede producten?
Financiering Onderneming
Financiering van de onderneming
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Presentatie van: Logo van je bedrijf.
Transcript van de presentatie:

EEN MANIER OM DE WAARDE VAN AANDELEN TE KUNNEN BEPALEN

RULE 1: DON’T LOSE MONEY DON’T LOSE MONEY

Basisregels voor gebruik Rule #1

Vind een mooi bedrijf wat je zelf wel zou willen bezitten Zoek uit wat het waard is Koop het als het 50 % onder die waarde noteert Herhaal dit totdat je rijk bent

1MEANING 2MOAT 3MANAGEMENT 4MARGIN OF SAFETY

JE PASSIE JE TALENT WAAR GEEF JE JE GELD AAN UIT

Heeft het bedrijf een soort van moat ? Een streepje voor op de concurrentie ? Kan of heeft het iets wat een ander bedrijf niet kan of heeft ? Bedrijven als bv Google, Dolby Surround, Coca Cola, maar ook een bedrijf als bv Ebay en Microsoft hebben zoiets. Moat is ook, Merk. Gillette, Disney, McDonalds, Nike, Pepsi Een patent, Pfizer, 3M, Intel, Dolby

Hoe ziet het management van het bedrijf eruit ? Zijn het mensen die hun sporen hebben verdiend als manager ? Zijn het misschien nog de founders van het bedrijf ? Bill Gates, Ray Dolby, Steve Jobbs, Jan Aalbers, Michael Dell Heeft het management zelf aandelen en dus geld in het bedrijf zitten, zgn “Insiders ” Kortom, hebben ze belang bij het goed functioneren en winstgevend zijn van het bedrijf, en dan niet alleen op de korte termijn ?

Bepaal wat het bedrijf waard met de Big Five Numbers Het gebeurd regelmatig dat Mr. Market de prijs van een aandeel verkeerd inprijst. Maak daar gebruik van en koop het aandeel minstens 50 % onder de berekende werkelijke (intrensieke) waarde. Daarmee beperk je het neerwaarts risico.

Return on investment Sales growth rate Earnings per share Equity or Book value growth rate Free cash flow growth rate Alle 5 de numbers het liefste minimaal 10 % p/jaar, het liefst voor de laatste 10 jaar.

De return die een bedrijf maakt op zijn geinvesteerde kapitaal. Het belangrijkste nummer van de Big Five Als het bedrijf geen 10 % per jaar kan maken op zijn geinvesteerde kapitaal, zoek dan verder naar 1 die dat wel kan.

De groei van de verkoop als een percentage tov vorig jaar. Ook de groei van de verkoop dient minstens 10 % (gemiddeld) per jaar te zijn

Groei van de WPA als een gemiddeld percentage wederom minimaal 10 % per jaar

De waarde van een onderneming bij liquidatie Dus wat houd een mens over als het bedrijf wordt gestaakt, alle schulden zijn betaald en alle activa wordt vervreemd. Ook wel intrensieke waarde genoemd. Ook hier wederom gemiddeld 10 % over zoveel mogelijk jaren.(liefst 10 of meer)

Tenslotte de Cash Flow wat ons verteld of het bedrijf surplus heeft aan cash groei. Het vertelt ons of de groei van de cash meegroeit met de winst, of dat de winst alleen op papier bestaat. Wij willen echte groei van de cash. Als het bedrijf cash overheeft, dus zeg maar wat men niet nodig heeft voor de gewone bedrijfsuitoefening, kan men dit uitkeren als dividend. Ikzelf heb liever dat men het herinvesteert zodat men nog meer geld kan maken, waardoor het aandeel verder in waarde kan stijgen.

Als je alle berekeningen heb gemaakt, en je hebt 1 of meerdere bedrijven gevonden die aan de criteria voldoen, wil je natuurlijk weten wanneer dan te kopen, en natuurlijk ook weer verkopen ? Daar kan je natuurlijk technische analyse voor gebruiken.

Da’s heel simpel uitgelegd, dat doe ik. Zo gauw als ik iets koop, zakt het in elkaar. Als ik het niet koop, blijft het maar stijgen, totdat ik het alsnog koop, dan zakt het weer in elkaar……………

Instrument welke ik gebruik voor de entry en exits EMA 233 Phil Town gebruikt: MACD 8,17,9 Stochastic slow 14,5 MA 10 Ook exit als het bedrijf naar de intrensieke, eerder bepaalde koerswaarde is aangekomen, dus als Mr. Market het met ons eens is. Maar natuurlijk kan je daar ook je eigen draai aangeven.

Ik heb geprobeerd het hele verhaal zo simpel mogelijk duidelijk te maken. Maar het is niet compleet zonder handige adressen en andere waardevolle info.

Het boek met alle info en berekeningen: Rule #1 van Phil Town Websites :

Verder staat er op de site van de ROICcommunity.com een Exelsheet, die alle info van de sites van Yahoo en MSN afschraapt, en ze in een sheet zet, waar je alle info compleet hebt

Rule 1 gaat over investeren in kerngezonde bedrijven die door Mr. Market om een of andere reden verkeerd zijn ingeprijsd. Rule #1 is een andere kijk op investeren. Echte weelde komt tenslotte uit aandelen