De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 BK Lesweek 3

Verwante presentaties


Presentatie over: "Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 BK Lesweek 3"— Transcript van de presentatie:

1 Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 BK Lesweek 3
Mens en Maatschappij Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 BK Lesweek 3 Blz. 56 in het handboek.

2 Vorige les: Ik kan in eigen woorden uitleggen wat slavernij is en ik kan vertellen wat mijn mening hierover is. Ik weet wat de Driehoeks handel is en ik kan dit met afbeeldingen en woorden uitleggen. Ik weet hoe slaven behandeld werden en kan hier een mening over vormen. Ik weet hoe er tegenwoordig over slavernij gedacht wordt en kan hier iets over vertellen. Ik kan mijzelf in het leven van een slaaf verplaatsen en kan hier iets over vertellen. Je leert de volgende begrippen: Plantage, Kolonialisme, West-Indische Compagnie(WIC), Driehoeks handel, afschaffers en kan deze ook in eigen woorden uitleggen.

3 Wat ga ik vandaag leren:
Maken: Opgaven: 1 t/m 6, 8, 10, 12, 13 Klaar? 7, 9, 14 Test Jezelf: Blz t/m 12 Wat ga ik vandaag leren: Ik kan tabellen en diagrammen lezen en hier informatie uit halen. Ik kan in eigen woorden uitleggen wat kapitalisme is. Ik kan bronnen lezen en hier een mening over vormen. Ik weet wat de begrippen: Kapitalisme, Investeren, Wereldeconomie, Aandelen, Naamloos Vennootschap, betekenen en met elkaar te maken hebben.

4 Vorige Les: Driehoekshandel

5 Vorige Les: Driehoekshandel
Kolonialisme Vul op de juiste plek in: WIC, Driehoeks handel, Afschaffing, Plantage, Kolonialisme

6 Ondernemen Handelaren werden rijk van de Driehoeks handel.
Veel andere mensen wilden ook graag rijk worden en gingen geld uitgeven aan de plantages. Dit zijn: ondernemers. Geld uitgeven aan een bedrijf noem je investeren. Waarom deden zij dit? Wanneer je geld investeert: en een bedrijf maakt winst-> krijg jij zelf ook meer geld van dit bedrijf. Als je geld investeert om winst te maken noem je dit kapitalisme.

7 WIC, aandelen en de Koloniën
De VOC heeft in 16e eeuw veel plantages aangelegd. Ondernemers gingen ook investeren in de WIC. Zo kregen zij een deel van de winst. Zij kochten een deel van de WIC, dit noem je een aandeel. Wat is een plantage ook al weer? Ondernemer Investeren WIC Aandeel

8 Aandelen Ondernemer Naamloos Vennootschap Investeren Aandeel WIC
Als je geld wil investeren koop je aandelen. Een aandeel is een brief waarop staat dat je geïnvesteerd hebt. Met een aan-deel, bezit je een deel van een bedrijf. Een bedrijf met een aandelensysteem noem je een Naamloos Venootschap (NV) Ondernemer Investeren WIC Aandeel Naamloos Vennootschap

9 Aandelen

10 Wereldeconomie Handel drijven was winstgevend  Steeds meer mensen werden ondernemer of handelaar.  Zij gingen producten uit verre landen halen en verkopen.  Zij probeerden meer winst te behalen. Doordat steeds meer ondernemers en handelaren over de hele wereld met elkaar samen gingen werken. Ontstond een wereldeconomie. Wereldeconomie = Mensen over de hele wereld handelen met elkaar.

11 Bronnen Om iets te weten te komen over het verleden. Kijken we naar bronnen. Een bron vertelt iets over het verleden. Een bron moet betrouwbaar zijn: 1. De maker van de bron? 2. Wanneer is de bron gemaakt? 3. Wat voor soort bron is het? 4. Ziet de bron er echt uit? (is hij bijvoorbeeld oud, of lijkt het op wat jij van het onderwerp weet?) 5. Is degene die de bron gemaakt heeft echt erbij geweest?

12 Bronnen Bronnen

13 Samengevat Ondernemer Naamloos Vennootschap Investeren Aandeel WIC
1. Ik kan in eigen woorden uitleggen wat kapitalisme is. Kapitalisme = geld investeren om meer winst te maken. 2. Ik kan beoordelen of bronnen betrouwbaar of onbetrouwbaar zijn. Ik kan een bron beoordelen als: 1. De maker van de bron? 2. Wanneer is de bron gemaakt? 3. Wat voor soort bron is het? 4. Ziet de bron er echt uit? (is hij bijvoorbeeld oud, of lijkt het op wat jij van het onderwerp weet?) 5. Is degene die de bron gemaakt heeft echt erbij geweest? Ondernemer Investeren WIC Aandeel Naamloos Vennootschap


Download ppt "Cursus 2.3 Een Wereldeconomie Klas 2 BK Lesweek 3"

Verwante presentaties


Ads door Google