Begroting 2015 Cie. EFTR 29-10-2014 Bijdrage E. Ruijgers.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
Advertisements

2 juli 2013 Voorjaarsnota 2013: algemene beschouwingen in een notendop Eigen verantwoordelijkheid eerst.
1 TOEKOMST PARKMANAGEMENT Presentatie raad d.d. 9 april 2009.
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Ontwikkelplan MFC De Kreek Visie en rendement Presentatie Commissie Samenleving en Financiën Gemeente Maasdriel, 21 augustus 2012 door Leendert de Jonge.
Aanbesteden WMO Max. 21 gemeenten SRE Bizob. Inleiding Samenwerking tussen de SRE- gemeenten. Faciliterend: SRE en Bizob.
Motie Bij politiek relevante aanbestedingen de gemeenteraad in de gelegenheid stellen vooraf kaders te stellen ten behoeve van het op stellen van het Programma.
Innovatieve facilitaire dienstverlening
Uitvoering toekomststrategie Essent Harm Assies en Henk Kosmeijer Portefeuillehouders nutsvoorzieningen en financiën Informatieavond Essent, 17 maart 2009.
De kracht van SBA Business Solutions Vanuit een oplossingsgerichte gedachte, waarbij de klant altijd centraal staat, koppelen wij innovatieve producten.
Planning & Control in (naam van uw gemeente) voor raadsleden
Hoe doede gúllie dè? Driek van de Vondervoort Fijnaart, 12 november 2008.
Hoofdstuk 1 Geld en Welvaart
Presentatie Gemeenteraad
Zieuwent, Wi‘j doot ‘t samen!. Zieuwent? 1 van de 6 dorpen in gemeente Oost Gelre, Achterhoek Ca 2100 inwoners Ca 800 huishoudens Sociaal, actief betrokken.
Aansluiting participatiewet op de jeugdwet en de Wmo (in wijkteams)
Perspectiefnota 2015 J. Pauwels 2 juli 2015 Perspectiefnota 2015 Algemene beschouwingen in een notendop.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
Grondstof terugwinning met nascheiding - financiële afwegingen -
 A-94 A-94.
PERSONEELSMANAGEMENT 2. 1 Onderdeel : 2. Omgeving PPT : 1
Krimp biedt kansen ! 3 november 2015.
Stappenplan transparantie
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
50.
Ondernemingsraad IGSD Steenwijkerland & Westerveld.
Financieringsplan bouw en verbouw van een accommodatie.
Financiën 3 decentralisaties 1 e half jaar 2015 Valkenburg aan de Geul.
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Door de bomen het bos weer zien Henk Post Bedrijfsanalist ISZF November 2005.
Even voorstellen Aad van Fulpen Stichting Herrie.nu 1.
Onderzoek netto-lasten onderwijs Lansingerland Raad 25 november 2014.
Presentatie: Financiële verordening 2013 Notitie Reserves en Voorzieningen 2013.
Conceptbegroting Presentatie EFT Commissie Valkenburg a/d Geul, 15 oktober 2014.
4 juni 2015 presentatie aan de Raad over: (concept) Jaarrekening e Bestuursrapportage 2015 Voorjaarsnota 2015.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Takentoets 11 februari 2014 Kadernota Agenda 1. Toelichting op proces - tot nu - vervolg 2. Toelichting op documenten 3. Gelegenheid stellen van.
Transitie oprichten beheerstichting Sport Alblasserdam Han de Krijger Tonia Ruybroek 9 oktober 2012.
As50+ SAMEN AAN ZET!. 1.De regionale opgave 1.Aantallen vluchtelingen 2.Soorten locaties 3.Draagvlak 2.Organisatie 3.Het regionale plan van aanpak 4.Lokale.
Informatiebijeenkomst ORGANISATIE VAN MAATSCHAPPELIJK VASTGOED d.d. 19 november 2015.
Informatiebeleid, een basis voor beleidsresultaten Onderzoek door de Delftse Rekenkamer naar het informatiebeleid van de gemeente Delft 16 mei 2012.
Caspar Boendermaker Wissenkerke, 26 september 2013 Afwegingen MFA / Stadspolder.
Businesscase als sturingsinstrument Presentatie voor de raad op 10 november 2014 WELKOM.
Conceptbegroting Presentatie Commissie EFTR Valkenburg a/d Geul, 14 oktober 2015.
WestlandKoers Presentatie op de gezamenlijke ledenvergaderingen van ChristenUnie en SGP door: M. Otto Naaldwijk, 31 Mei 2005.
Op weg naar een financieel gezond Gouda ‘Op weg naar een financieel gezond Gouda’ Alternatieve begroting/beleidsvoorstellen e.v.
Financiële positie 2 september InleidingJaarrekeningenWeerstandsvermogen Oost-Groninger gemeenten Belastingdruk Omliggende gemeenten Toekomst.
Claire van Emmerik. Hoe zet je een stad op de kaart door middel van citymarketing? Deel 1  Het gebruik van citymarketing Deel 2  Dordrecht: Het citymarketingbeleid.
Verandertypen en invoeringsstrategieën Omgevingswet
Realisatie MFA Kortgene Fiscaal, governance en financieel
CIRCULAIRE ECONOMIE EN WERKGELEGENHEID BEST PRACTISE KRINGLOOP ZUID
Van Dordt, voor Dordt.
Richard de la Roy Eco-Makelaar.
Toelichting jaarrekening 2016
Oprichting van de BIZ Krabbepolder/Zeehavengebied (Zuid)
INTRODUCTIE: VERMINDERING Bijdrage Provinciaal Bestuur aan gemeenten
Stichting De Waaier Presentatie 30 november 2017.
Update financiële positie per eind 2015 – waarom nu een korte versie?
Uitdagingen voor lokale overheden
Gemeenteraadsverkiezingen
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Vergunningenmanagement
Het uitbesteden van overheidstaken aan de particuliere sector
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Fairtrade Gemeente Regiobijeenkomst Noord 19 april 2018
Fairtrade Gemeente Regiobijeenkomst Zuid 12 april 2018
1e Bestuursrapportage 2019 Open Huis 6 juni 2019.
Vzw Mechelen MeeMaken.
Gemeenschapshuis Asten
Transcript van de presentatie:

Begroting 2015 Cie. EFTR Bijdrage E. Ruijgers

Begroting 2015 D66 heeft geen technische vragen. De begroting is compleet. De gepresenteerde cijfers zijn duidelijk. De toekomst is voorspelbaar geworden.

Begroting 2015 D66 heeft geen technische vragen. De begroting is compleet. De gepresenteerde cijfers zijn duidelijk. De toekomst is voorspelbaar geworden. Complimenten aan de Wethouder (0,6 FTE), Hoofd Financieën (1 FTE) en het Team begroting en jaarrekening (3 FTE). Het kost wat, maar je krijgt ook wat.

There is an elephant in the room

Begroting en de plannen Veel plannen, onderzoeken, voorbereidingen, voorsorteren, voorspellingen, onzekerheden, zekerheden en twijfels. is niet onder de indruk. Het heeft een hoog “het komt wel” gehalte.

There is an elephant in the room In onze presentatie: De herkenbare producten voor onze inwoners. De gemeentelijke organisatie. Het Polfercenter.

Herkenbare producten In de kostprijs van het product is opgenomen: – Organisatiekosten via een uurtarief. – Ingekochte materialen en/of diensten. – Kapitaallasten. – Reserveringen. – Opbrengsten. Het uurtarief is niet uniform per product. Er is geen feitelijke urenregistratie. De toewijzing van uren aan een product lijkt meer door de ervaring ingegeven.

Inkomsten - Kosten gemeentelijk organisatie - Overige kosten per product

Netto kosten per product

Netto kosten per product per inwoner

Reserve ( spaarpot ) per product

Gemeentelijke organisatie Ondanks plannen en voornemens geen merkbaar resultaat. Geen kostendaling zichtbaar. Uit de cijfers blijkt dit ook de komende jaren niet zal gebeuren. Reservepotjes, veel tijdelijk personeel, ruim begroten maakt het mogelijk “taakstellingen” te halen. In 2014 is uit de reserve “exploitatie reserve personeel” euro ingezet.

Gemeentelijke organisatie

Citaat: Integriteit, Klantgericht, Resultaatgericht, Samenwerking en Passie. De gemeente Valkenburg aan de Geul werkt samen aan duurzaam welzijn en welvaart, behartigt optimaal de belangen van haar burgers en realiseert ambities. Inwoner Gast Ondernemer product Afd. Externe leveranciers Raad B&W Provincie Rijksoverheid product Evenement organisatie product Klanten van de Gemeente zijn niet alleen de burgers van Valkenburg. OR

Het Polfercenter inclusief openluchtbad, de Bosdries en de Gemeentegrot Geen zichtbaar effect van de lichtshow sluiting van het openluchtbad. Geen verlaging van de exploitatiebijdrage. Pappen en (als de tegeltjes blijven zitten) nathouden. Geen zichtbare plannen of acties om de situatie te verbeteren. Boekwaarde 6 miljoen euro Voorziening onderhoud euro

Het Polfercenter inclusief openluchtbad, de Bosdries en de Gemeentegrot We doen het toch goed? Niemand wilde het hebben. Nog 25 jaar = 38 miljoen

D66 wil van College van Burgemeester en Wethouders betreffende Gemeentelijke organisatie: – Organisatieplan – Formatieplan – Invoeringsplan – Doelstelling -/- 10% kosten organisatie – Benchmarken betreffende Polfercenter: – Mogelijkheden, keuzes en actie. – Niets is te gek, zelfs slopen is te overwegen.

D66 wil van College van Burgemeester en Wethouders Visie, beleid, plan, realisatie En niet: We gaan twee kunstgrasvelden aanleggen. Dat doen we daar. De een is in Berg, de ander is het grootste clubje. En dat zijn dan beste toekomstige centrale lokaties.

D66 wil van College van Burgemeester en Wethouders dat de Gemeente zelf het goede voorbeeld geeft en dat niet alleen de burgers belast worden.