Le sacre du printemps – Les Ballets Russes 1913 Muziek: Igor Stravinsky (CD1-38) Choreografie/sterdanser: Vasiav Nijinski Veroorzaakt opschudding Oerritueel:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Niet Klikken, Er is muziek bij Oud mogen worden is een zegen Z e z e g g e n ….
Advertisements

ZINTUIGLIJK WELBEVINDEN
Jezus vol liefde, U wilt ons leiden. Wij prijzen U als onze Heer
De ontwikkeling van het ik
De twintigste eeuw Cultuur van het moderne en massacultuur in de 20e eeuw Herhaling van de stof met behulp van de stofomschrijving.
Cultuur van het moderne 20e eeuw, 1e helft Futurisme § 7
Expressionisme H3.
Als g´in nood gezeten Gezongen door mannenzanggroep ´´Sion´´
Kunstproject groep 8.
FRAGMENTATIE IN DE EERSTE HELFT VAN DE TWINTIGSTE EEUW
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft.
Sprookjesachtige wereld Zweven, gewichtloosheid Technisch
De twintigste eeuw Cultuur van het moderne en massacultuur in de 20e eeuw Herhaling van de stof met behulp van de stofomschrijving.
Kunst en gevoel Romantische kunstenaars:
Meer Moderne kunstenaars
Kunst bij de Mussen. Wij zijn de kunstenaars We bedenken zelf allerlei dingen.
De schaduw en het licht Tekst Toon Hermans Muziek James Galway
d Impressionisme – 1910 d Pointillisme / Divisionisme vanaf 1885
Harry Potter en de schepping
Meer Moderne kunstenaars
van IMPRESSIONISME naar EXPRESSIONISME
Moderne Kunst.
Zang: Dominus exsultemus U bent ons toevluchtsoord geweest o Heer, van generatie op generatie.
Deel II. Jona op de 3-de dag aan land de HERE daalt neer op de 3-de dag; Ex.19 de bruiloft op de 3-de dag; Joh.2 Israël volgt de ark door de Jordaan op.
4. Expressionisme Kunst en gevoel.
ABSTRACTIE inleiding.
EXPRESSIONISME.
Kunst!!! Ik heb samen met mijn oma een schilderij gemaakt met veel kleuren lees meer over in deze powerpoint.
Kunst.
Accenten binnen het onderwerp:
‘voor de kinderen’. Johannes 1 3 x een nieuw begin de wording van de wereld de(mens)wording van Jezus de wording van Gods kinderen In het begin.
Cultuur van het moderne
Advent 2014 Logo school.
Modernisme Havo 4.
Als mijn dromen werkelijkheid waren Zou alles er lieflijk uit zien Dan waren er geen gevaren Geen pijn,ellende of verdriet.
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
STRAVINSKY LE SACRE DU PRINTEMPS
Verbondenheid: met elkaar leven uit Gods liefde
( ) Beste vriend in Muziek: The Flower Of Schotland.
Vandaag is het 4e thema van het project aan de beurt. Het gaat over verdriet in huwelijken en gezinnen. Soms gaat het helemaal niet goed in een huwelijk:
10 verschillende kunststromingen
Beste vriend(in) Muziek : Francis Goya “Blue Moon”
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
Vergelijk het schilderij van Claude Monet met het Schilderij vanPaul Cezanne Claude Monet Boulevard de Capucine, Paul Cezanne Baai van Marsaille.
Wij ziin oud, maar voelen ons jong !!
Dada tegenover Popart Dia vervangen omdat het ik de opmaak lelijk vind en ik de werken op een actievere manier kan gebruiken Kenmerken Pop Art Figuratief.
Kerstproject 2011 Vertel Het Maar
Expressionisme Lizbeth Montano.
Het nieuwe paradijs Breken met de eeuwenoude traditie dat kunst een voorstelling moet hebben. Malevich - suprematie van de geest komt boven de materie.
Mariet Dijkema MM1B Modevorming: Kunstgeschiedenis
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
Uitnodiging - Door Oriah Mountain Dreamer Het kan me niet schelen hoe jij je brood verdient, ik wil weten waar je warm voor loopt en of je durft te dromen.
Op weg naar een nieuwe morgen Advent op weg Al 3 maanden op 3 maanden.
Podiumkunsten.
Futurisme ( ). Futuristische Manifest, februari 1909, het Franse dagblad Le Figaro. ‘Wij willen de musea, de bibliotheken en de academies op elk.
Elmer in groep 3 Muzikale ontwikkeling Hanny van Rens.
² INHOUD = idee VORM = zintuiglijke waarneembaarheid van de idee.
Fragmentatie in de eerste helft van de twintigste eeuw.
COMPOSITIE Wat is compositie?.
Expressionisme, kunst en gevoel Paragraaf 4
Expressionisme schilderkunst ( )
bing. com/videos/search
Expressionisme + Futurisme
NACHT WACHT Kunstliefde Nobelstraat 12
Genesis 1: God zei: ‘Ik wil mensen maken.
Expressionisme in de muziek
TOETS Kunst H4 periode1 oktober 2017
Jennifer Hartsinck en Lisa Kreuning
Inleiding Modernisme Eerste helft 20e eeuw.
Transcript van de presentatie:

Le sacre du printemps – Les Ballets Russes 1913 Muziek: Igor Stravinsky (CD1-38) Choreografie/sterdanser: Vasiav Nijinski Veroorzaakt opschudding Oerritueel: jonge maagd wordt geofferd om de god van het voorjaar gunstig te stemmen Muziek: Krachtig ritme Onregelmatig ritme Akkoorden op elkaar gestapeld Enorme uitbarsting van geluid

Expressionistische dansdans De dansers stampen (aarde wakker schudden) Dansstijl is revolutionair – academische stijl was sierlijk, zwevende dansers, gewichtloos. Zwaartekracht wint

Hexentanz Hexentanz (1914); Mary Wigman Gevoelens; Verdriet Woede Dansbewegingen: Ausdruckstanz Knielen Hurken Vallen Kruipen Negeren voorgeschreven regels van het academische ballet Muziek: ondergeschikte rol (slagwerk)

Sigmund Freud 1900: Die Traumdeutung Duistere wereld in dromen Nooit eerder beschreven Andere werkelijkheid boeit expressionisten en andere kunstenaars Wegstoppen van dierlijke driften en verlangens, vaak van seksuele aard Alles is onder controle; wat als die wegvalt (slaap, hypnose, dronken bui..) Edvard Munch; De Schreeuw 1885

ErwartungErwartung 1909 Arnold Schönberg Zangstuk lijkt op verslag van een droom/nachtmerrie Wanhopige vrouw dwaalt ‘s nachts door een ondoordringbaar bos opzoek naar haar geliefde Muziek volgt waanvoorstellingen van de vrouw Nauwelijks melodie of vast ritme Voortdurend tempowisselingen Sterke dynamiek Combinaties van tonen die in de harmonieleer niet mogen Opeenstapeling van tonen = chaotisch als de droom zelf (CD1- 39)

Abstractie Abstractie Kleuren, vlakken, lijnen lijken niet meer op de dingen om ons heen maar spelen een zelfstandige rol. Kandinsky: pionier van de abstracte kunst Muziek als voorbeeld ( = abstract) Concert Schönberg:  Atonaal  Vaste regels gelden niet meer  Abstracte kunst is geen doel opzich maar nodig om uitdrukking te geven aan het onderbewuste, innerlijke of geestelijke Begin van abstracte kunst heeft te maken met expressie

1910 Kandinski onderscheidt zijn werk in 3 categorieën: 1.Impressies: directe waarneming speelt nog wel een rol, wat hij ziet abstraheert hij. 2.Improvisaties: het gaat om de kleur, vorm en lijn, de voorstelling is minder belangrijk. 3.Composities

Futurisme Marinetti: Futuristisch manifest 1909 Geschreven in dronken bui Weg met bestaande regels Fascinatie voor snelheid en techniek Abstractie Expressie 20 e eeuw: Periode van wereldoorlogen Kunstenaars keren oude idealen de rug toe. Werkelijkheid is meer dan alles wat we met onze zintuigen horen en zien. Emoties zoals angst, agressie en passie. Expressionisme: rechtstreeks tot uitdrukking brengen van (heftige) emoties