De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ZINTUIGLIJK WELBEVINDEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "ZINTUIGLIJK WELBEVINDEN"— Transcript van de presentatie:

1 ZINTUIGLIJK WELBEVINDEN
Pinball Wizard ZINTUIGLIJKE ARCHITECTUUR BEGIN COLLOQUIUM ZINTUIGLIJK WELBEVINDEN PATRICIA VAN DEN EERTWEGH mei 2007 Commisie: - Prof. ir. Bas Molenaar - dr.ir. Irene Curulli - ?

2 Inhoud Onderwerp Onderzoek Afstudeeronderwerp Planning

3 Zintuiglijke architectuur
Wat is Zintuiglijke architectuur? Wat is de link tussen de zintuigen en architectuur? Zintuiglijke architectuur zintuiglijke waarneming Stimuleren van zintuigen Welke elementen in de architectuur zijn belangrijk voor een optimale zintuiglijke waarneming?

4 Zintuiglijke architectuur
Zintuiglijke architectuur krijgt weer meer aandacht nadat ervoor een overheersende beeldarchitectuur heerste. Is er nog meer dan alleen de fysieke eigenschappen van architectuur die mensen een unieke ruimtelijke beleving doen ervaren?

5 Zintuiglijke architectuur
Zintuiglijke architectuur is niet alleen van deze tijd, het bestaat eigenlijk al eeuwen. Terug in de tijd: Waardoor worden deze gebouw als uniek ervaren?

6 Zintuiglijke architectuur
Piramide Vorm Afmeting Positie Oriëntatie Bouwwijze Doel Piramide van Chufupyr , Wikipedia.nl

7 Zintuiglijke architectuur
Romaanse Kerk Symbool Hoogte Nieuwe ontwikkelingen Afmetingen Materiaal Verhoudingen Plek Geluid Cathédrale Saint-Pierre de Beauvais , Wikipedia.nl

8 Zintuiglijke architectuur
Vormen Materialen Uitdrukking Muurschilderingen Texturen Kleuren Lichteffecten Geluid Barok Giovanni Battista Vaccarini , Wikipedia.nl

9 Zintuiglijke architectuur
Japans theehuis Vorm Materiaal Licht Kleur Doel Verhoudingen

10 Zintuiglijke architectuur
Kapel Notre Dame du Haut Vormen Materialen Licht Textuur Geluid

11 Zintuiglijke architectuur
EMOTIE EN GEVOEL Ruimtelijk ervaren is niet alleen lichamelijk, het innerlijke gevoel wordt ook geraakt. Emotionele ervaringen zijn niet voor mensen gelijk. Generaliseren van de invloed van architectuur op de emotie en gevoel van mensen. Zintuiglijke waarnemingen zorgen er ook voor dat we emoties gaan voelen.

12 Zintuiglijke architectuur
EMOTIE EN GEVOEL Ruimtelijk ervaren is niet alleen lichamelijk, het innerlijke gevoel wordt ook geraakt. Emotionele ervaringen zijn niet voor mensen gelijk. Generaliseren van de invloed van architectuur op de emotie en gevoel van mensen. De sociale en natuurlijke omgeving zorgen voor het welbevinden van de mens.

13 Waarnemen en Perceptie
Waarnemen - Perceptie (=gewaarworden) Gewaarwording / perceptie: is een elementair zintuiglijke ondervinding, deze is nog onbewerkt en zonder interpretatie. Ofwel een directe indruk van buiten ons lichaam. Waarneming: is een gewaarwording die wordt geïnterpreteerd door de hersenen, invloeden als verwachtingen, kennis en gevoelens spelen hier een rol. Hier wordt dus de informatie die door de zintuigen zijn opgenomen verwerkt. Er is meer dan alleen de zintuigen nodig voor een optimale ervaring.

14 Waarnemen en Perceptie
Waarnemen - Perceptie (=gewaarworden) Gewaarwording / perceptie: is een elementair zintuiglijke ondervinding, deze is nog onbewerkt en zonder interpretatie. Ofwel een directe indruk van buiten ons lichaam. Waarneming: is een gewaarwording die wordt geïnterpreteerd door de hersenen, invloeden als verwachtingen, kennis en gevoelens spelen hier een rol. Hier wordt dus de informatie die door de zintuigen zijn opgenomen verwerkt. De hersenen interpreteren de zintuiglijke prikkeling en zorgen ervoor dat je er een gevoel bij krijgt.

15 Interactie tussen de ruimte en het geestelijke.
Waarnemen Interactie tussen de ruimte en het geestelijke. Hersenactiviteiten Intuïtie: De oervorm van de ervaring. Ingeving, feeling of instinct Gekoppeld aan gevoelens. Herinnering: Achtergrond van de ervaring. Bepaald door opvoeding, opleiding, verwachtingen, gevoelens, dagelijkse ervaringen, ed. Kunnen later ook nog worden aangepast Bewustzijn: ‘Beseffen’ of ‘zich realiseren’. Zelfbewustzijn

16 Ruimtelijke waarnemen
Gestaltpsychologie ‘De mens ervaart meer dan een som van afzonderlijke zintuiglijke prikkels’. Dingen worden waargenomen in de meest eenvoudige vorm. We groeperen elementen die we zien, dit helpt ons om de wereld te ordenen. De ruimtelijke opbouw begint bij: punten, lijnen en vlakken. We ordenen ruimten, door het te zien in primaire vormen.

17 Een gebouw moet een diepere en zelfs emotionele betekenis hebben.
Standpunt Doel: om een gebouw met ruimten te maken met een betekenis voor de bezoeker, een gebouw met een rijke belevingswaarde. Met behulp van de ruimtelijke eigenschappen die invloed hebben op de belevingswereld van personen . Een gebouw moet een diepere en zelfs emotionele betekenis hebben.

18 Afstudeeronderwerp Een gebouw moet gebruik kunnen maken van de vele invloeden van de zintuiglijke waarnemingen. Ruimten met verschillende faciliteiten waarin verschillende sferen benadrukt kunnen gaan worden. Doelgroep: Mensen die toe zijn aan de rust Gebouw: Vrijetijds’park’ voor ontspanning en welzijn. Locatie: Drukte van de stad versus de rust van het ‘park’.

19 PLAN Literatuuronderzoek Vaststellen van de doelgroep en programma
Locatie zoeken Locatie analyse/onderzoek Ontwerpconcepten

20 PLANNING


Download ppt "ZINTUIGLIJK WELBEVINDEN"

Verwante presentaties


Ads door Google