Taalkennis les 7. Talen in Friesland Welke taal wordt het meest gesproken in Friesland, denk je? Hoe veel mensen spreken thuis vooral Fries, Nederlands,

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Feodalisme en het hofstelsel
Advertisements

Interactum Lectoraat Kantelende kennis
Boeken voordat de drukpers werd uitgevonden
H3 Industralisatie en Ismen.
Historische helden Edward Jenner werd geboren in 1749 in Engeland. Als kind hield Edward al van wetenschap en natuur. Hij bracht uren door aan de oevers.
Paragraaf 4. Schaalvergroting na 1945.
Karel en grote problemen
Het oude Egypte Farao’s en piramides.
Hoofdstuk 4 De middeleeuwen 1
Hst 4: De wereld indelen.
Burgers regelen het zelf
Het socialisme Paragraaf 7..
Godsdienst 1.
De middeleeuwen: cultuur en literatuur
Hoofdstuk 3.
Middeleeuwen: Monniken en Ridders
Machtige heren, halfvrije boeren
Romeinen, Germanen en Kelten
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
Wet inburgering Heleen Veringa
De Republiek in een tijd van vorsten
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
Hoofdstuk VI: De Middeleeuwen Les 2: Karel de Grote
De visie is Jezus One for all.
tot Romeinen jaar voor Christus
…..overrompeld door verdriet
Dit is mijn boekbespreking
Kijk niet in de spiegel. Boekbespreking van Romy Vonk
Europa wordt christelijk
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Godsdienst 1 1.
Wetenschappelijke revolutie
Thema voor vanavond is:
DE MIDDELEEUWSE STAD.
Gemaakt door Mila en Luuk
1 havo/vwo H1 §4 – Cultuur in Nederland
Werkverslag. Inhoudsopgave Pag.1 wat hebben we gedaan in deze lessen?
Wormpje wordt wormpjesmoes
Meertaligheid en taalpolitiek: De Nederlandse provincie Friesland
De Romeinen en het christendom
Copyright © 2014 Tommy's Window. Alle rechten voorbehouden.
De doorbraak van de volkstaal Nieuwnederlands in de zestiende eeuw < Jan W. de Vries, Roland Willemyns & Peter Burger, Het verhaal van het Nederlands.
LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Woordenschat groep 5 Thema 2 Les 2
Alexander, Napoleon en Joséphine
Geschreven door: Quinty Merel en Daphne. kerstmis.
Paragraaf 1.2 De Renaissance.
Wat de Nederlandse Opstand is
Hoofdstuk 4 De Nederlanden
Dankzij de welvaart van de Republiek konden de Gewesten ook steeds meer een vuist maken tegen Spanje. Ook zat het mee dat de Spanjaard op meerdere fronten.
De politie van vroeger.
Een Christelijke samenleving
Madagaskar is een eiland in de Indische Oceaan, 430 km van Mozambique. Zo’n 2000 jaar geleden zetten de eerste bewoners ‘voet aan wal’ op dit eiland.
Piet Mondriaan Jeugd en opleiding.
Context 1 De Republiek der Zeven Verenigde Nederland
1 hv 3 Cultuur, vreemd en vertrouwd § 2-4
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
Het lied van Ora een kerstverhaal. Ara, Era en Ora waren drie zusjes, alle drie op dezelfde dag geboren, precies één jaar en één minuut na elkaar.
Taalkennis les 4. Vragen 1 Met welke taal is het Fries het meest verwant? En het Nederlands? Hoe noemen we de taalfamilie waar Nederlands en Zweeds samen.
Wat weet jij van meertaligheid? Wat witsto fan meartaligens? What do you know about multilingualism? TAALKWIS.
College 5: Vroegnieuw -nederlands TAALGESCHIEDENIS DT JAAR 1, , PERIODE 3.
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
Wist-je-datjes Gebaseerd op de reeks Het Onzevader Doorgelicht van G. V AN H OOF  Wist je dat: het onzevader nooit in Jezus’ moedertaal teruggevonden.
Taalkennis les 1.
Taalgeschiedenis DT Jaar 1, , periode 3
Wij hebben (al heel lang) een Bijbel.
OPKOMST VAN HET CHRISTENDOM
THEMA 3 – LES 3 HET KLOOSTERLEVEN.
invloed van de Kerk op de Middeleeuwse cultuur
KA 12 - Het ontstaan van feodale verhoudingen in het bestuur KA 09 - De verspreiding van het christendom in geheel Europa Les 22: Karel de Grote.
Transcript van de presentatie:

Taalkennis les 7

Talen in Friesland Welke taal wordt het meest gesproken in Friesland, denk je? Hoe veel mensen spreken thuis vooral Fries, Nederlands, dialect of een buitenlandse taal? Hoe veel mensen spreken er meer dan één taal in hun dagelijks leven?

Moedertalen Moedertaal is de taal die mensen als kind als eerste leren. Cijfers van 2011 in Friesland: Fries: 54% Nederlands: 35% Anders: 11%

Taalbeheersing Mensen leren ook talen bij. De beheersing van Nederlands en Fries: Fries (spreken): 75% Fries (verstaan): 94% Nederlands: 100%

Talen door de tijd? Welke talen beheersten de Friezen rond 1400? En rond 1600? En rond 1900? En rond 1970?

Middeleeuwen Tussen 1000 en 1250 spreken de mensen Fries en schrijven ze Latijn. Vraag: wie zijn die "ze" die Latijn schreven? Na 1250 wordt er steeds meer geschreven, door meer mensen. Dat gebeurt in het Fries Vraag: wie schrijft er dan nog meer en waarom?

Middeleeuwen Na 1250 worden er eerst wetboeken in het Fries geschreven. De rol van hat Latijn wordt steeds kleiner. Mensen schrijven onderling ook Fries. Voor contacten met het buitenland wordt het Hollands gebruikt. Tussen is het Fries de normale schrijftaal bij gemeenten, rechtbanken enz.

Saksische tijd Vraag: wat gebeurde er in 1498?

Saksische tijd In 1498 werd Albrecht van Saksen de baas in Friesland. Hij voerde het Nederduits als bestuurstaal in. In de praktijk was dat Hollands. Tot 1515 schreven de mensen in Friesland nog vooral in het Fries. Daarna ging het heel snel over op het Nederlands. Ook de spreektaal werd Nederlands.

16 e eeuw Rond 1550: *schrijftaal: Hollands * spreektaal: Fries (platteland), Fries en Hollands (steden) Rond 1580: * schrijftaal: Hollands * spreektaal: Fries (platteland), Hollands (steden)

Het Bildt Rond 1500 werd de Middelzee ingepolderd. Dat werd gedaan door arbeiders uit Holland. Zij bleven daar ook wonen en hielden aan hun Hollandse dialect vast. Hoe heet dat dialect?

17 e eeuw Tussen is de schrijftaal bijna altijd Hollands. Dat verandert dan sterk. Het Standaardnederlands ontstaat. Vraag: wie hebben in de 17 e eeuw sterk bijgedragen aan de vorming van het Standaardnederlands?

17 e eeuw Vraag: hoe heet de bekende Friese schrijver van wie in de 17 e eeuw (1667) voor het eerst in lange tijd weer een Fries boek verscheen?

20 e eeuw Tot in de jaren 1950: Het Bildt: Bildts Stellingwerven: Stellingwerfs/Fries Platteland: Fries Steden: Hollands (Stadsfries) Schrijftaal: Standaardnederlands Vraag: wat denk je dat er in de jaren 60 veranderde?

Moderne tijd Het Bildt: Bildts en Fries Stellingwerven: Nederlands en Stellingwerfs Platteland: Fries -> Fries + Nederlands Steden: Hollands (Stadsfries) -> Nederlands + Stadsfries Schrijftaal: Standaardnederlands en Fries

Ontwikkelingen Hollands en Standaardnederlands groeien uit elkaar. Hollands wordt Stadsfries genoemd. Stellingwerfs verdwijnt. Het Fries wordt schrijftaal. Vraag: wat gebeurde er in 1951? En in 1955? En in 1980? En in 1985? En in 1993? En in 1997?

Ontwikkelingen De kennis van het Nederlands wordt tussen 1950 en 2013 steeds groter. Friezen worden tweetalig. Er komen ook eentalige Friezen. Het Fries is sinds de jaren 60 de moedertaal van 55% van de Friezen. Sinds de jaren 60 spreekt zo'n 75% fan de Friezen Fries en kan zo'n 95% het verstaan. De kennis van het Engels neemt toe. Er komen anderstalige buitenlanders naar Friesland. (Vraag: waar komen die vandaan?)

Vragen Welke talen beheersten de Friezen rond 1400? En rond 1600? En rond 1900? En rond 1970?

Vragen Wanneer was het Fries de belangrijkste schrijftaal in Friesland? Wanneer verdween het Fries als schrijftaal? Welke taal werd toen de schrijftaal? Hoe wordt die taal nu genoemd?