De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale."— Transcript van de presentatie:

1 Sowebatraining bovenbouw

2 Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale inzichten Het leren voor jezelf op te komen Het aangaan en onderhouden van contacten met leeftijdgenoten en volwassenen

3 Wat leren we tijdens de Sowebalessen Daarin gaan we leren hoe je goed met jezelf en elkaar kunt omgaan. Goed omgaan met anderen klinkt eenvoudig maar er komt heel wat bij kijken. Je moet als kind bijvoorbeeld durven vragen of je met anderen mee mag doen. Je moet op je beurt kunnen wachten, spelregels volgen, tegen je verlies kunnen, durven zeggen wat je niet bevalt en problemen samen kunnen oplossen. Maar ook moet je leren op de juiste toon en met de juiste woorden te zeggen wat je ergens van vindt. Hier gaan we het in deze lessen allemaal over hebben. Ook gaan we leren dat je jezelf een doel kunt stellen. En kunt kiezen hoe je reageert op moeilijke dingen.

4 Fasen van de Sociaal Emotionele ontwikkeling Van 4 tot 6 jaar: Het uitbreiden van de fysieke en sociale omgeving en het vervolmaken van taal. Je bent gericht op jezelf. Van 6 tot 8 jaar: De ontwikkeling van het denken maakt abstracties mogelijk, waardoor er omvangrijker inzicht ontstaat. Je ziet nu ook de ander meer. Van 8 tot 10 jaar: Kinderen zien en vergelijken verschillen tussen henzelf en de ander en gaan verbanden hierin zien. Je krijgt inzicht in jezelf en de ander. Van 10 tot 12 jaar: De (pre)pubertijd begint. Je krijgt een sociale identiteit. Het is belangrijk erbij te horen en een eigen mening te vormen over zaken.

5 Waarom in de eigen groep Er heeft zich al een groepsproces plaatsgevonden van forming, storming, norming en performing. Er moet een gevoel van veiligheid zijn en jezelf durven zijn. Het kind moet in die groep goed kunnen functioneren en kan het daar dan ook oefenen. De groepsleerkracht is bij alle lessen en kan het proces goed volgen en vervolgen.

6 Onderwerpen Les 1: Als je je sterk voelt, ben je sterk! Les 2: Als je iemand een compliment geeft, krijg je er vaak een terug. Les 3: Ik bepaal zelf mijn grenzen en laat zien hoe ik me voel. Les 4: Leren negeren en impulsbeheersing Les 5: Ik vind mezelf belangrijk en daarom kom ik voor mezelf op. Naar kritiek luisteren is iets leren over jezelf. Les 6/7: Pesten…hoezo stoer???? Les 8: Vragen of je mee mag doen. Les 9: Je persoonlijke leerdoel evalueren en afscheid nemen.

7 Rots en Water Dit is een psycho-fysieke sociale competentie training voor kinderen van groep 1 t/m 8 en ouder. Onlangs heb ik zowel de basistraining als de tweedaagse training gevolgd over de leerlijn van “Rots en water” Basisschoolbreed. Hierin staan de elementen Rots en Water centraal, als metafoor voor twee elkaar aanvullende strategieën, die je nodig hebt voor je eigen ontwikkeling als mens en in interactie met anderen. Rots staat voor de kracht van opkomen voor jezelf en bewust worden van je eigen weg. Water staat voor de kracht van flexibiliteit en zorgen voor elkaar. Voor het ontwikkelen van een eigen identiteit is een goede balans nodig. Deze ontwikkeling omvat twee deelgebieden: de fysiek-emotionele ontwikkeling: leren door ervaren, doen en bewegen, om te komen tot bewustwording van eigen lichaam en fysieke kracht en die van een ander en de verbaal-emotionele ontwikkeling: leren door verwoorden en verbale uitwisseling om te komen tot zelfreflectie. Deze methodiek ga ik ook gebruiken bij de Sowebalessen en sluiten naadloos aan bij de verschillende onderwerpen die tijdens de Sowebalessen worden behandeld.

8 Begeleiding thuis en Huiswerkopdrachten Bij deze lessen horen ook huiswerkopdrachten voor de kinderen en ouders. Je merkt dat als er thuis serieus over gesproken wordt, dat dat zijn uitwerking heeft op school en dan snijdt het mes aan twee kanten. Het is heel fijn als het huiswerk uiterlijk op de woensdag vóór de volgende Sowebales bij mij wordt ingeleverd.

9 Op naar een positieve groep en een fijn schooljaar!


Download ppt "Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale."

Verwante presentaties


Ads door Google