De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bekeken vanuit fysisch-geografisch oogpunt

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bekeken vanuit fysisch-geografisch oogpunt"— Transcript van de presentatie:

1 Bekeken vanuit fysisch-geografisch oogpunt
India Bekeken vanuit fysisch-geografisch oogpunt

2 India is een land van contrasten
“De rivier de Ganges ontspringt op het hoogste gebergte ter wereld en stroomt daarna door een vlakte op zeeniveau.”

3 “Op de toppen van de Himalaya heersen arctische temperaturen, terwijl het in het zuiden tropisch warm is.”

4 “Als de moesson de deelstaat Assam tot de natste plek op aarde maakt, is de Thar-woestijn in het westen zo droog als de Sahara.”

5 India wordt verdeeld in 7 geomorfologische gebieden
Himalaya Indus-Gangesvlakte Tharwoestijn Centrale Hooglanden Oostkust Westkust De eilandengroepen

6 Ontstaan Himalaya India en het zuiden van Azië botsten ongeveer zestig miljoen jaar geleden op elkaar. De botsing duurt nog steeds voort. Het Himalaya gebergte groeit daardoor met ongeveer vier millimeter per jaar.

7 Himalaya Van noord naar zuid een serie parallelle bergruggen, die oplopen in hoogte: De eerste rug bestaat in India uit de Siwaliks. Het is de eerste opmaat uit de vlaktes van het noorden, maar deze heuvels komen nergens boven de 2000 m. Ten noorden daarvan ligt een hogere serie bergruggen, zoals de Pir Panjal en Dhauladhar, die toppen tot 5000 m hoogte bevat. De hoofdkam, de Grote Himalaya, ligt daarachter.  

8 Himalaya Tussen deze ruggen bevinden zich lagere zones van langgerekte valleien, die "duns" of "doons" genoemd worden Hier vindt je dorpen en steden bijv. Dehradun. 

9 Het centrale deel van de Himalaya, met Mount Everest, valt buiten Indiaas grondgebied. De hoogste bergtop van India is de Kangchenjunga (8586 m) op de grens tussen Sikkim en Nepal. 

10 Indus-Gangesvlakte De rivieren die in de Himalaya en op het Tibetaans Plateau ontspringen zorgen voor water voor de vruchtbare Indus-Gangesvlakte.  Laagland dat bestaat uit de riviervlaktes van de Indus, Ganges, Brahmaputra en hun zijrivieren.  Hier zijn vele miljoenensteden, de bevolking van dit gebied is ruim 1 miljard.

11 Indus-Gangesvlakte

12 Indus-Gangesvlakte Een van de intensiefst gebruikte landbouwgebieden van de wereld. Er wordt vooral rijst en graan verbouwd. Daarnaast vindt je er ook katoenplantages.

13 Tharwoestijn Een hete woestijn die zich uitrekt over een significant deel van het westen van India (vooral in Rajasthan). Dit is Jaisalmer.

14 Tharwoestijn Het gebrek aan neerslag is hoofdzakelijk het gevolg van de ligging ten opzichte van het Aravalligebergte, waardoor het gebied tijdens moesson vrijwel geen neerslag ontvangt. In het zuidwesten van de woestijn, ligt de Rann van Kutch, een onherberg-zame zoutvlakte en seizoensgebonden moerasgebied.

15 Rann van Kutch In India's zomermoesson wordt de vlakke woestijn van zoute klei en modder gevuld met stilstaand water, wat een broedgebied vormt voor enkele van de grootste zwermen flamingo's.

16 Tharwoestijn Het grootste deel is rots en een klein deel in het uiterste westen van de woestijn, bestaat uit zand. Het gebied wordt gekenmerkt door de extreme temperaturen van 45 °C in de zomer tot onder het vriespunt in de winter.

17 Centrale Hooglanden India kent drie belangrijke hooglanden en plateaus: Het plateau van Malwa in het westen. Het Hoogland van Dekan, in Centraal-India. Het plateau van Chota Nagpur in het oosten. Tegen de heuvels van de hooglanden vindt je veel thee- en koffieplantages.

18 Hoogland van Dekan Chota Nagpur Oppervlakte 1,9 miljoen km². Vrij vlak en golvend terrein. 100m – 1000m 65.000 km² Bebost plateau. Toevluchtsoord voor tijgers en olifanten. Veel ertsen en steenkool.

19 Oostkust De oostelijke kustvlakte is een breed stuk land tussen de Oost-Ghats en de Golf van Bengalen.  Het wordt gekenmerkt door delta’s van vele grote Indiase rivieren.

20 Westkust De westelijke kustvlakte is een smalle strook land, ingeklemd tussen de West-Ghats en de Arabische Zee. De westkust heeft een breedte van tussen de vijftig en honderd kilometer.

21 Eilandengroepen India heeft twee grote bezittingen buiten de kust: de Laccadiven, en de Andamanen en Nicobaren. Er leven nog verschillende inheemse bevolkingsgroepen. Deze worden wel met uitsterven bedreigd.

22 Moesson Zuidwestelijke moesson, die het grootste deel van India van regen voorziet. De regen dragende wolken worden aangetrokken door de lage druk die boven de Tharwoestijn ontstaat.

23 Moesson Begint op 1 juni in Kerala. Begin juli ontvangt het grootste deel van India neerslag van de moesson. De moesson trekt zich in augustus terug uit het noorden van India en in oktober uit Kerala.

24 Moesson wordt met vreugde ontvangen
De Indiërs zijn vaak heel blij met de moesson regens, zeker omdat het daarvoor vaak een halfjaar kurkdroog is geweest. https://www.youtube.com/watch?v=X4VGIC3Kn-0&feature=related

25 Overstromingen


Download ppt "Bekeken vanuit fysisch-geografisch oogpunt"

Verwante presentaties


Ads door Google