De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3 Wat een klimaat!. Paragraaf 1 Het uiterste puntje van de aarde Chili: het uiterste puntje van de wereld. Het is het langste land ter wereld.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3 Wat een klimaat!. Paragraaf 1 Het uiterste puntje van de aarde Chili: het uiterste puntje van de wereld. Het is het langste land ter wereld."— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3 Wat een klimaat!

2 Paragraaf 1 Het uiterste puntje van de aarde Chili: het uiterste puntje van de wereld. Het is het langste land ter wereld en heeft verschillende landschappen: woestijn, het vruchtbare midden, regenwoud en gletsjers.

3 Paragraaf 2 Snikheet bij de evenaar, ijskoud bij de polen Hoe komt het dat het in het noorden van Chili zoveel warmer is dan in het zuiden?

4 Weer en klimaat. Weer: toestand van de lucht op een bepaald moment in een klein gebied. Klimaat: het gemiddelde weer over een periode van dertig jaar. Dit kun je weergeven in een klimaatgrafiek.

5 Paragraaf 3 Luchtstromen en zeestromen Van invloed op het klimaat zijn ook: 1 De zee. - Hoe verder van zee, hoe minder neerslag. - Hoe verder van zee, hoe minder invloed op de temperatuur. 2 De windrichting.- Zeewind: zomer koel, winter warm. - Landwind: droog. Zomer heet, winter koud.

6 3 Stijgende en dalende luchtstromen. Lagedrukgebied Hogedrukgebied

7 Paragraaf 4 Hoe hoger, hoe kouder Gebergten hebben invloed op het klimaat: 1Hoe hoger, hoe kouder. 2Hoe hoger, hoe natter: wolken zorgen voor stuwingsregens. De kringloop van het water:

8 Temperatuur en neerslag hebben invloed op de plantengroei.

9 Paragraaf 5 Klimaten op aarde De klimaten vanaf de polen naar de evenaar: ToendraklimaatLandklimaat

10 Zeeklimaat Middellandse Zeeklimaat

11 Woestijnklimaat Steppeklimaat

12 SavanneklimaatTropisch regenklimaat

13 Bijzonder klimaat: hooggebergteklimaat.

14 Paragraaf 6 Overleven in extreme klimaten Voorbeelden van natuurvolken: - De San, leven in de woestijn. - De Inuit, leven in poolgebieden. - De Papoea’s, leven in tropisch regenwoud. - De Aymara’s, leven in berggebieden. Rondtrekkende volken noemen we nomaden.

15 Het broeikaseffect:


Download ppt "Hoofdstuk 3 Wat een klimaat!. Paragraaf 1 Het uiterste puntje van de aarde Chili: het uiterste puntje van de wereld. Het is het langste land ter wereld."

Verwante presentaties


Ads door Google