De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paragraaf 1: Land van onbegrensde mogelijkheden Go west, young men’, go west….. Beschrijf de kolonisatie geschiedenis van de VS. 1492 Frontier 1862 1492.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paragraaf 1: Land van onbegrensde mogelijkheden Go west, young men’, go west….. Beschrijf de kolonisatie geschiedenis van de VS. 1492 Frontier 1862 1492."— Transcript van de presentatie:

1 Paragraaf 1: Land van onbegrensde mogelijkheden Go west, young men’, go west….. Beschrijf de kolonisatie geschiedenis van de VS. 1492 Frontier 1862 1492 1862 Hindernissen ?

2 Welke landschappen zijn er, waar liggen ze en hoe ziet het er daar uit?

3 2 1 3 4 5 Meer info ? Klik op de foto.

4 Waarom valt er weinig neerslag in Central Valley?

5 Warme lucht kan VEEL / WEINIG vocht bevatten. Het vocht is als ZICHTBARE / ONZICHTBARE waterdamp in de lucht aanwezig. Als de lucht moet stijgen koelt hij af. De koude lucht kan MINDER / MEER waterdamp bevatten, waardoor VERDAMPING / CONDENSATIE optreedt. De waterdamp gaat over in zichtbare druppeltjes, die zweven op de stijgende luchtstroom. Dit is een wolk. Soms vallen de druppels tegen de stijgende luchtstroom in naar beneden  neerslag. Aan de andere kant van de berg gaat de lucht dalen. Deze lucht wordt WARMER / KOUDER en kan dus MEER / MINDER waterdamp bevatten. Eventueel in de dalende lucht aanwezige druppeltjes VERDAMPEN / CONDENSEREN. Aan de kant van het gebergte waar de lucht daalt is het dus HELDER / BEWOLKT weer. 4-Wolk(druppeltjes) 3-Condensatie 2-Afkoeling 1-Stijgende lucht 5-Dalende lucht 6-Opwarming 7-Verdamping 8-Helder weer

6 Hoe ontstaat regen, hagel en sneeuw? Verschillende oorzaken van neerslag.

7 Temperatuurfactoren: -Breedteligging -Hoogteligging -Land-zee verdeling -Wind- en zeestromen. (aanvoer warmte / kou van elders) -Ligging van gebergten (beschutting?)

8 1-Breedteligging: Afstand van een plaats tot de evenaar. De aarde is een bol, dus……vallen zonnestralen loodrecht op de evenaar en schuin op de polen. Een rechte zonnestraal geeft meer warmte af, want.. 1-verwarmt een kleiner stuk aardoppervlak. 2-legt een kortere afstand af door de dampkring. ( minder last van wolken / stofdeeltjes) << Klik op de tekening

9 De breedteligging van de VS en Europa

10 Hoogteligging: hoe hoger, hoe kouder. Bij iedere 1.000 m stijging daalt de temperatuur 6 graden

11 De zee (wind) heeft een matigende invloed ! Niet heel koud in de winter, niet heel warm in de zomer 3-Verdeling land en zee

12 IV- Zeestromen; aanvoer van warmte / koude van elders.. Warme of koude zeestroom? Welk verband is er met de richting van de zeestroom?

13 Gebergten liggen in de Noord-Zuid richting. Zee invloed Koude ´Northern` Warme ´Southern´

14 De VS ligt open voor de koude ‘Northerns’ en warme ‘Southerns’ + Niet veel matigende invloed van zee ↓ Grote temperatuur- verschillen tussen zomer en winter.

15 V-De ligging van gebergten: Loef- en lijzijde / regenschaduw. Wel / geen matigende invloed van de zee.

16 Wat zijn de verschillen tussen een hurricane en een tornado? Filmpje hurricane Filmpje tornado

17 Köppen  kennen ! Meer weten over het klimaatsysteem van Köppen? Klik HIERHIER

18 DUST BOWL Klik HIER voor een mooie (engelstalige) website over de dust bowl.HIER


Download ppt "Paragraaf 1: Land van onbegrensde mogelijkheden Go west, young men’, go west….. Beschrijf de kolonisatie geschiedenis van de VS. 1492 Frontier 1862 1492."

Verwante presentaties


Ads door Google