De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hst 1: Het klimaatsysteem.  Oostenrijker: BaumgartnerBaumgartner.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hst 1: Het klimaatsysteem.  Oostenrijker: BaumgartnerBaumgartner."— Transcript van de presentatie:

1 Hst 1: Het klimaatsysteem

2  Oostenrijker: BaumgartnerBaumgartner

3  Wat is het verschil tussen weer en klimaat?  Weer: De toestand van de atmosfeer op een bepaald moment en voor een klein gebied  Klimaat: De gemiddelde toestand van het weer over een lange periode en voor een groot gebied.

4  Dit studieboek gaat over het klimaat en dan vooral over veranderingen van het klimaat in het verleden, heden en nabije toekomst.  De aarde is een complex systeem, wat bestaat uit 4 sferen.  Deze sferen hangen nauw met elkaar samen en beïnvloeden elkaar.

5

6  Atmosfeer ofwel dampkring  Wat hebben we eraan? 1. Regelt de temperatuur 2. Beschermt tegen meteorieten en straling 3. Bevat gassen voor leven (troposfeer bevat 80% van die belangrijke gassen)  Door de zwaartekracht word de lucht naar boven toe steeds ijler  (Zie ook fig 1.3).

7

8

9  Albedo  Albedo wil zeggen: In hoeverre reflecteert het ‘oppervlak’ zonlicht terug.

10

11  De hoeveelheid straling die een bepaald gebied op aarde ontvangt, is afhankelijk van; 1.De breedteligging 2.De albedo 3.Gesteldheid van het aardoppervlak

12  Is het land of water?! Water wordt namelijk langzamer warm en koud dan land, dit heeft 4 oorzaken; ◦ Zonlicht kan dieper het water doordringen ◦ Water is in beweging en warmte wordt dus beter verdeeld ◦ Het kost meer energie om water 1 graad te laten stijgen ◦ Bij verdamping gaat energie uit het water naar de dampkring.

13  Oefenopdracht windsystemen  Maken opdrachten paragraaf 1


Download ppt "Hst 1: Het klimaatsysteem.  Oostenrijker: BaumgartnerBaumgartner."

Verwante presentaties


Ads door Google