De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 3 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/

Verwante presentaties


Presentatie over: "Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 3 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/"— Transcript van de presentatie:

1 Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 3 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/

2 Warming-up –Maak een foto van het smartboard Hoe groot is het smartboard? En op je foto? Wat is de schaal?

3 Warming-up antwoorden –Er zijn verschillende antwoorden mogelijk, afhankelijk van het inzoomen en de afstand. –Als de hoogte van een smartboard 1 meter is, en de hoogte van het smartboard op je foto 4 cm, dan is de schaal 1 : 25 (100 cm : 4 cm = 25, dus de schaal is 1 : 25).

4 Lesoverzicht Lesonderdelen –Het rekenen met schaal verwerking –Bestuderen van en oefeningen maken uit de reader

5 Terugblik Maten omrekenen… –0,004 m 3 = … cl –32000 dm 2 = … dam 2 Zijn er vragen over het huiswerk?

6 Doelen Aan het einde van de les: –weet je wat er met schaal bedoeld wordt –kun je aan de hand van een kaart van de omgeving museumpark de schaal, en lengtes op de kaart en in het echt bepalen. –kun je in het algemeen rekenen met schaal, lengtes en oppervlakten op de kaart en in het echt.

7 Overleg in viertallen Wat betekent 5 : 1? Geef er een praktijkvoorbeeld bij Wat betekent 1 : 1000? Geef er een praktijkvoorbeeld bij Is 2 : 30 ook een schaal aanduiding? En 1 : 0,25? Vertel in maximaal 3 zinnen wat ‘schaal’ is, waar je dat tegenkomt, en wanneer je het nodig hebt (alsof je dat aan groep 6 zou vertellen)

8 Afspraak –Hoe geven we de schaal weer? –Formuleer een algemene afspraak. –Voorbeelden om de algemene afspraak te kunnen formuleren: 3 : 12 of 1 : 4? 5 : 13 of 1 : 2,6? 1 : 0,5 of 2 : 1?

9 Opgave met een plaatje (duo’s) Hoe kun je erachter komen op welke schaal de afbeelding van google maps (zie hand-out) gemaakt is?

10

11 Opgave met een plaatje (duo’s) Op de volgende hand-out staat een kaart van hetzelfde gebied, op dezelfde schaal. Hoe ver is het van de rode druppel rechtsonder tot Het Nieuwe Instituut? Als je vanaf locatie museumpark (hoofdingang) naar locatie Academieplein gaat, moet je 250 meter lopen over de Rochussenstraat (staat niet op de kaart). Geef aan waar dat ongeveer is.

12

13 Opgaven met schaal Er zijn verschillende schaalopgaven, zoals: –De schaal en de echte lengte zijn gegeven, en de lengte op de kaart wordt gevraagd –De schaal en de lengte op de kaart zijn gegeven, en de echte lengte wordt gevraagd –De lengte op de kaart en de echte lengte zijn gegeven, en de schaal wordt gevraagd Hoe zouden we dat soort opgaven kunnen maken, welk schema/model gebruiken we? Zie volgende sheet voor opgaven.

14 Opgaven (viertallen) De schaal van een afbeelding van een mier is 20:1. De afbeelding is 15 cm lang. Hoe lang is de mier in het echt? De schaal van een kaart is 1:50000. Op de kaart is de afstand 6 cm. Hoeveel km is het in werkelijkheid? 2,5 cm op de kaart komt overeen met 20 km in het echt. Op welke schaal is deze kaart getekend?

15 Evaluatie –Hoe kun je rekenen met schaal? –Presentielijst + vragenlijst invullen –Werken uit de reader als er in de les nog tijd over is

16 Verwerking Oefeningen maken uit de reader : –H4 opgaven


Download ppt "Gecijferdheid 2 (Meten 1 – ME144X) week 3 Powerpoints staan op med.hro.nl/houmj/Klas_1BCEHI_Inductief/"

Verwante presentaties


Ads door Google