De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De schaal Hoe bereken je die?. Wat is de schaal? De schaal is de verhouding tussen de afstand op de kaart en de werkelijke afstand. De schaal is de verhouding.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De schaal Hoe bereken je die?. Wat is de schaal? De schaal is de verhouding tussen de afstand op de kaart en de werkelijke afstand. De schaal is de verhouding."— Transcript van de presentatie:

1 De schaal Hoe bereken je die?

2 Wat is de schaal? De schaal is de verhouding tussen de afstand op de kaart en de werkelijke afstand. De schaal is de verhouding tussen de afstand op de kaart en de werkelijke afstand. De schaal wordt altijd aangegeven in centimeters! De schaal wordt altijd aangegeven in centimeters! Het schaalgetal is het aantal cm in werkelijkheid. Het schaalgetal is het aantal cm in werkelijkheid.

3 1: 15000 Alles op deze kaart is 15000 keer kleiner dan in werkelijkheid. Alles op deze kaart is 15000 keer kleiner dan in werkelijkheid. Dus 1 cm op de kaart is in werkelijkheid 15000 cm Dus 1 cm op de kaart is in werkelijkheid 15000 cm Het getal 15000 is in dit geval het schaalgetal Het getal 15000 is in dit geval het schaalgetal

4 De schaal omrekenen In 1 meter zitten 100 centimeters In 1 meter zitten 100 centimeters In 1 kilometer zitten 1000 meters, dus 100.000 centimeters. In 1 kilometer zitten 1000 meters, dus 100.000 centimeters. Als je de schaal van een kaart wilt omrekenen naar kilometers, streep je Als je de schaal van een kaart wilt omrekenen naar kilometers, streep je 5 nullen weg!

5 Grootschalige kaart Op een grootschalige kaart staat alles groot afgebeeld. Op een grootschalige kaart staat alles groot afgebeeld. Je ziet dan een klein gebied met veel details. Je ziet dan een klein gebied met veel details. De kaart heeft dan een klein schaalgetal De kaart heeft dan een klein schaalgetal Bijvoorbeeld: 1: 50.000 Bijvoorbeeld: 1: 50.000

6 Kleinschalige kaart Op een kleinschalige kaart staat alles klein afgebeeld. Op een kleinschalige kaart staat alles klein afgebeeld. Je ziet dan een groot gebied zonder details. Je ziet dan een groot gebied zonder details. De kaart heeft dan een groot schaalgetal De kaart heeft dan een groot schaalgetal Bijvoorbeeld: 1: 50.000.000 Bijvoorbeeld: 1: 50.000.000

7 Het schaalstokje Hiermee kan je zien hoeveel 1 cm op de kaart is in meters of kilometers. Hiermee kan je zien hoeveel 1 cm op de kaart is in meters of kilometers. Je hoeft hierbij niets om te rekenen! Je hoeft hierbij niets om te rekenen!


Download ppt "De schaal Hoe bereken je die?. Wat is de schaal? De schaal is de verhouding tussen de afstand op de kaart en de werkelijke afstand. De schaal is de verhouding."

Verwante presentaties


Ads door Google