De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SOTOS: Stichting Ontwikkeling Technisch Onderwijs Senegal SOTOS is opgericht in mei 2003. Oprichters: Haegens Bouw te Horst Bouw Opleidings Centrum te.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SOTOS: Stichting Ontwikkeling Technisch Onderwijs Senegal SOTOS is opgericht in mei 2003. Oprichters: Haegens Bouw te Horst Bouw Opleidings Centrum te."— Transcript van de presentatie:

1 SOTOS: Stichting Ontwikkeling Technisch Onderwijs Senegal SOTOS is opgericht in mei 2003. Oprichters: Haegens Bouw te Horst Bouw Opleidings Centrum te Horst Dendron College te Horst Situatie oktober 2013: einde partnerschap Haegens Bouw vanwege faillissement.

2 SOTOS visie en missie De visie van SOTOS op ontwikkelingssamenwerking is gebaseerd op: Ondersteuning van (technische) onderwijsontwikkeling op het Senegalese platteland. Structurele contacten / gemeenschappelijke educatieve projecten tussen docenten en leerlingen uit Senegal en Horst. Om continuïteit van de projecten te waarborgen zijn vanaf de start afspraken gemaakt en vastgelegd met de regionale en landelijke overheden waarin de wederzijdse taken en verantwoordelijkheden zijn omschreven. In 2013 is de discussie over de visie op ‘de ondernemende school’, die producten en diensten gaat aanbieden in de regio, opgestart op beide scholen CFP en CEM te Sindian. Zodra financiering mogelijk is, wordt het CEM gecompleteerd met drie leslokalen.

3 Relatie visie met Millenniumdoelen De hulp/ondersteuning moet direct aansluiten op bestaande activiteiten in de regio. In 2015 gaan alle jongens en meisjes naar school en hebben mannen en vrouwen gelijke rechten = Senegal en Gambia De verspreiding van hiv en aids moet in 2015 niet alleen zijn gestopt, ook moeten mensen die hiv hebben een behandeling kunnen krijgen (waterput) In 2015 moet het aantal mensen dat geen toegang heeft tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen zijn gehalveerd. In 2015 kent de wereld geen handelsbarrières meer, is de schuldenlast van ontwikkelingslanden verlicht en krijgen ze meer hulp van rijke landen.

4 De landen: Senegal en The Gambia = Sindian = Bussura

5 Sotos Projecten Het CFP - de praktijkschool door SOTOS gebouwd en uitgebreid van 2005 – 2012 Het CEM - een middelbare school uitgebreid door SOTOS sinds 2009 Bussura - een kinder- dagverblijf, medische post en praktijkschool in The Gambia herbouwd in 2009

6 Waarom Sindian? SOTOS wilde een praktijkschool bouwen, maar waar ? In overleg met de regering is gekozen voor Sindian, een centrumdorp op het platteland Reden: de trek naar de grote steden zoals Ziguinchor verminderen en door scholing / opleiding ook de werkgelegenheid op het platteland verbeteren. Voordat de school in Sindian gebouwd werd, liepen leerlingen dagelijks tientallen kilometers naar de stad, om daar naar school te kunnen of werk te zoeken. Dat deze school op het platteland gebouwd is, heeft dus veel voordelen. = Sindian

7 Het centrumdorp Sindian

8 Centrale waterput in Sindian

9 Plattelandsvervoer in Sindian Motoren, scooters en bush-taxi’s

10 Boodschappen doen in Sindian Dorpswinkeltjes voor eerste levensbehoeften

11 Confectieatelier in Sindian

12 Dagelijks leven in Sindian

13 Spelende kinderen in Sindian

14 Blij met knuffels uit Nederland

15 Het lokale SOTOS-basketball-team met leerlingen van CFP en CEM

16 De projecten CFP en CEM in kaart Sotos projecten in Sindian: CFP en CEM

17 Bouwen in eigen beheer met lokale aannemer

18 Project 1: Centre de Formation Professionnelle. Het CFP, de praktijkschool in 2005 gebouwd door SOTOS, met de opleidingen: - Elektrotechniek - Metaaltechniek - Motorvoertuigentechniek - Confectie / kleding - Informatica - Bouwtechniek In 2009 heeft SOTOS een waterput gebouwd en kan er aan hygiënevorming worden gedaan en is gestart met een opleiding landbouw / veeteelt In 2013 heeft SOTOS de lokalen voor Informatica en Confectie vernieuwd en uitgebreid, vanwege de grote behoefte aan deze twee opleidingen. Er is gestart met uitbreiding van het onderwijsaanbod met consumptieve techniek en het inrichten van een medische hulppost

19 De praktijkschool (CFP) Achterzijde CFP met metaallokaal, confectieatelier en landbouwproducten

20 De praktijkschool (CFP)

21 De praktijkschool (CFP) de eerst oogst van de afdeling landbouw

22 De praktijkschool (CFP) Een souvenir als blijk van dank voor het Dendron College in 2013

23 De praktijkschool (CFP) timmerlokaalconfectieatelier

24 De praktijkschool (CFP) confectieatelieruiterlijke verzorging

25 De praktijkschool (CFP) metaalbewerken

26 De praktijkschool (CFP) motorvoertuigentechniek

27 De praktijkschool (CFP) installatie netwerk door Dendron leerlingen 2013

28 Project 2: Collège d’Enseignement Moyen SOTOS heeft in 2009 gebouwd: - Een Informatica lokaal - Een standaard leslokaal SOTOS bouwde in 2012: 3 nieuwe leslokalen, ter vervanging van de bestaande noodlokalen. In 2012 financierde SOTOS een uitgebreid leermiddelen- en boekenpakket Het CEM ligt tegenover het CFP en hierdoor kunnen ze profiteren van een aansluiting van de waterput. Zodra financiering mogelijk is, wordt het CEM gecompleteerd met drie leslokalen.

29 Le CEM noodlokalen voor 2012 Huidige situatie: 5 nieuwbouwlokalen

30 Le CEM De Engelse klas Gymles bij +/- 40 Celsius

31 Le CEM interieur nieuwbouw leslokaal.

32 Le CEM Organigram CEM

33 Le CEM Spullen van de Dendron kledingactie voor de verkoop

34 De openingsceremonie van de nieuwe leslokalen op CFP en CEM 2013.

35 Regio vertegenwoordigers / bestuurdersDendron ICT werkgroep ontvangt Diplôme d’Honneur

36 De openingsceremonie van de nieuwe leslokalen op CFP en CEM 2013

37 Project 3: Bussura Bussura is een dorp in Gambia. Hier ligt een kindercentrum, dat enkele jaren geleden volledig is verwoest door hevige storm en regen. De stichting Fiokids kwam in contact met SOTOS en vroeg om hulp. SOTOS heeft met een financiële bijdrage de wederopbouw en uitbreiding kunnen realiseren.

38 Project Bussura

39

40

41 Indrukken van een andere wereld Krokodillenfarm en open riool in Bacau

42 Indrukken van een andere wereld

43

44 De atlantische oceaankust

45 Indrukken van een andere wereld

46

47

48

49

50

51

52

53 Indrukken van een andere wereld (vismarkt Tanji)

54

55 Indrukken van een andere wereld vissers in hun piroques

56 Indrukken van een andere wereld (vismarkt Tanji)

57 Acties Dendron College: Sponsorloop leerlingen 2014 Wafels bakken Spektakel 2013 Kledingactie 2012 Rozenactie 2011

58 Voir le monde avec d‘autres yeux! De wereld met andere ogen bekijken!

59 Jërë-jëf! Doei!


Download ppt "SOTOS: Stichting Ontwikkeling Technisch Onderwijs Senegal SOTOS is opgericht in mei 2003. Oprichters: Haegens Bouw te Horst Bouw Opleidings Centrum te."

Verwante presentaties


Ads door Google