De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France"— Transcript van de presentatie:

1 Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France
Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France De functies van straattaal in Nederland en Frankrijk Afstudeer onderzoek Katja Klip

2 Inhoud Inleiding onderzoek Theoretisch kader Onderzoeksopzet
Sociolinguistiek Integratie en immigratiepolitiek Onderzoeksopzet Resultaten Reflectie en tips Vragen

3 Inleiding onderzoek Welke verschillen en overeenkomsten bestaan er tussen de sprekers van straattaal in de grote steden in Frankrijk en in Nederland? Wat zijn de functies van deze vormen van spreken?

4 Theoretisch kader Sociolingiuistiek
Sociolinguistiek Aandacht gaat uit naar performances van sprekers en niet zozeer naar de compétences van de sprekers Vanaf jaren ’80: onderzoek naar jongerentaal Jongerentaal in Nederland en Frankrijk Verlan: veelgebruikte term voor jongerentaal

5 Sociolinguistiek (2) Citaat Lefkowitz: ‘Verlan is a subcategory of speech play in the form of a play language involving syllable inversion and varying in complexity according to the number of syllables in the word. The term Verlan is a metathesis of l’envers ‘backwards’, i.e. l’envers – versl’en-verlan.’ (Lefkowitz, 1991:1)’

6 Sociolinguistiek (3) Gelijke ontwikkelingen in Nederland en Frankrijk: immigratie zorgt voor multiculturaliteit in de grote steden Er ontstaat een nieuwe vorm van spreken onder jongeren Deze vorm van spreken bestaat uit het omdraaien van lettergrepen (in Frankrijk), het weglaten van voorzetzels en het gebruik van woorden en uitdrukkingen afkomstig uit andere talen.

7 Sociolinguistiek (4) Redenen voor spreken van straattaal: Geheimtaal
Bij de groep willen horen Het is van deze tijd Het is grappig Het is een protestmiddel

8 Theoretisch kader Integratie en immigratiepolitiek
Maier – van multiculturele samenleving naar een steeds grimmiger klimaat omtrent integratiepolitiek in Nederland ‘Falen’ integratiepolitiek leidt tot een nieuwe integratiepolitiek: ontmantelen immigrantenconcentraties in grote steden, bestrijden ‘zwarte’ scholen en soc. economische ongelijkheid etc.

9 Integratie en immigratiepolitiek (2)
D’Iribarne – Immigranten (veelal afkomstig uit landen uit het voormalige franse koloniale rijk) zijn fransen en dienen zich aan te passen. Desondanks ontstaan immigrantenpopulaties in de buitenwijken en doet het Verlan herintrede – een manier om een eigen identiteit te manifesteren.

10 Integratie en immigratiepolitiek (3)
Nederland: ontstaan straattaal door culturele uitwisseling tussen jongeren met verschillende culturele identiteiten Frankrijk: spreken van straattaal is een manier om een eigen (gemixte) identiteit te affirmeren.

11 Integratie en immigratiepolitiek (4)
(Maier) Allochtone jongeren in grote steden in Nederland bevinden zich vaker in slechte soc- economische omstandigheden dan autochtone jongeren. (Appel) Gebruik straattaal niet gerelateerd aan slechte beheersing Nederlandse taal (Goudailler) De Cités kunnen worden beschouwd als ‘linguistische ghetto’s’.

12 Onderzoeksopzet Onderzoeksvraag/hypothese:
‘Is straattaal in Nederland de manifestatie van een jeugdidentiteit en in Frankrijk het opeisen van een gemixte identiteit? Kwalitatief vergelijkend onderzoek IJsselcollege Capelle a/d IJssel (Rotterdam) Lycée Michelet Vanves (Hauts-de-Seine Parijs) Twee klassen jongeren (14-16 jaar)

13 Onderzoeksopzet (2) Onderzoeksmethode Enquete Interviews Corpus

14 Onderzoeksopzet (3) Plan
Data onderzoek Onderzoekspopulaties Benamingen Resultaten Resultaten literatuur verweven met resultaten van eigen onderzoek.

15 Resultaten Wat zijn de functies van straattaal in Nederland en Frankrijk?
Straattaal is een expressie van de jeugdidentiteit Straattaal is een expressie van de stedelijke identiteit Straattaal is een creatieve, originele, ludieke manier van de jongeren om zich te uiten Straattaal blijkt geen manier voor jongeren om zich te verzetten of een gemixte cultuur op te eisen. Jongeren zijn zich bewust van het negatieve imago dat vaak aan straattaal wordt toegeschreven

16 Reflectie/tips Goed afbakenen/ definiëren onderwerp
Resultaten in een helder betoog verwerken Soms afwijken van originele plan Indien er tegenstrijdigheden bestaan, niet aarzelen deze te be- of hernoemen Open staan voor resultaten die afwijken van de verwachtingen ten aanzien van het onderzoek Laat je niet ontmoedigen!


Download ppt "Les fonctions de la langue de la rue aux Pays-Bas et en France"

Verwante presentaties


Ads door Google