De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

het is een heel schattig dier

Verwante presentaties


Presentatie over: "het is een heel schattig dier"— Transcript van de presentatie:

1 het is een heel schattig dier
eend het is een heel schattig dier

2 soorten Wereldwijd zijn er een kleine 100 soorten eenden. Hiervan worden enkele tientallen soorten regelmatig in gevangenschap gehouden. Twee soorten zijn gedomesticeerd: wilde eend (Anas platyrhynchos) en muskuseend (Cairina moschata). De gedomesticeerde rassen van deze soorten zijn door selectie beter aangepast aan een leven in gevangenschap en stellen minder eisen aan hun leefomgeving. De niet-gedomesticeerde eenden kunnen worden ingedeeld op grond van leefgewoontes en verwantschap: grondelende eenden (wilde eend; muskuseend; mandarijneend Aix galericulata; Carolinaeend, Aix sponsa; talingen enz.) duikeenden (kuifeend, Aythya fuligula; rosse stekelstaart, Oxyura jamaicensis enz.) zeeëenden (eidereend, Somateria mollissima; zwarte zeeëend, Melanitta nigra; ijseend, Clangula hyemalis enz.) zaagbekken (Kokardezaagbek, Mergus cucullatus; nonnetje, Mergus albellus enz.)

3 voedsel Doordat eenden een zeefsnavel hebben halen ze veel voedsel uit het water. Dat zijn bijvoorbeeld watervlooien, larven, mosseltjes en kleine kreeftjes.

4 paring Paring en kweken
Het vrouwtje legt de eitjes, meestal elke dag 1 ei. De eieren zijn wit Daarna trekt ze dons uit haar eigen verenpak en legt ze die op de eieren Nu begint het vrouwtje te broeden: 30 dagen lang. Het vrouwtje gaat enkel van het nest om te eten en drinken. Maar intussen tijd worden de eieren warm gehouden door het dons die zij op haar eieren gelegd heeft Na die 30 dagen komen de kuikentjes uit het ei. Na 1 à 2 dagen verlaten zij het nest, maar als de moeder de kuikens roept, komen ze terug

5 vijanden Een klein diertje als de eend heeft dan ook relatief veel vijanden. mens: in België en Nederland is het wettelijk toegelaten om te jagen op de wilde eend. andere grote vogels: roofvogels of eksters en kraaien lusten wel een klein eendje. katten: katten lusten natuurlijk ook wel een eendje. Zowel de volwassen eenden als de kleine eendjes zou hij doodbijten honden: ook de hond ziet in een eend vaak een speelgoedje. Hou daarom altijd afstand tussen de hond en de eend! egels: egels zijn verlekkerd op de eieren van een eend. ratten en vossen: het ligt misschien niet zo voor de hand, maar zeker in landbouwstreken moet je opletten met ratten en vossen! soortgenootjes: jawel, ook eenden vallen elkaar aan. Ze kunnen elkaar afstoten.

6 uitzicht Het meest opvallend aan deze eendensoort is het héle grote verschil tussen het mannetje en het vrouwtje. Terwijl het mannetje heel wat opvallende kleuren heeft, is het vrouwtje effen bruin. Dat komt omdat het mannetje in de paartijd moet pronken voor het vrouwtje. Daarom heeft hij zo'n mooi verenpak. Het vrouwtje daarentegen heeft een effen kleur omdat zij zich tijdens de broedtijd moet kunnen verstoppen voor vijanden. Het mannetje heeft een groenglanzende kop en een blauw/bruin achterlijf.


Download ppt "het is een heel schattig dier"

Verwante presentaties


Ads door Google