De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ROUW, ook na scheiding? Scheiden doe je toch uit vrije wil?

Verwante presentaties


Presentatie over: "ROUW, ook na scheiding? Scheiden doe je toch uit vrije wil?"— Transcript van de presentatie:

1 ROUW, ook na scheiding? Scheiden doe je toch uit vrije wil?
Scheiden heb je zelf toch invloed op? Scheiden ben je zelf toch schuldig aan?

2 De ‘donkere nacht van de ziel’ na een scheiding kent vele gezichten
van gezamenlijke vrienden van een systeem van verbondenheid met één ander SCHEIDING van materiele voorspoed van innerlijke onbevangenheid van een schoonfamilie van een gezinsleven

3 Twee kanten van de echtscheiding:
De emotionele kant: de innerlijke wond, de pijn van de afwezigheid van de liefde, de weerstand tegen de ander, het teruggeworpen worden op je eigen identiteit, de veroordeling van de omgeving, de pijn van je kinderen; De praktische kant: verdeling van inboedel, regelen van financiën, zoeken van huisvesting, verhuizing, juridische afwikkeling,

4 WANHOOP BIJ EEN SCHEIDING IS INTENS

5 Wie een scheiding wil begrijpen, moet het moeras van het huwelijk en de liefde kennen…
De ziel houdt de intimiteit uit het huwelijk voorgoed vast. Aan de oppervlakte is echtscheiding een einde, in de diepte is het een begin. De intimiteit van een huwelijk dat verbroken wordt, draagt een extra last mee: het onvermogen tot intieme harmonie

6 Hoe kan de verdwenen intimiteit met je ex een plek krijgen in je leven?
Wegduwen, verdringen  vroeg of laat explodeert het in een depressie of burn out of dezelfde relatieproblemen Voortdurend de pijn ervan voelen, onrealistisch hopen op een hereniging  dit verteert levensvreugde Transformeren naar een nieuwe plaats in je hart en in een vernieuwde verhouding met je ex.

7 HOE DAN VERDER? VAN SCHEIDING VAN DE ANDER, NAAR VERBINDING MET JEZELF…HOE IN VREDESNAAM?

8 Een paar tips voor mensen in een scheiding:
Leer jezelf kennen en aanvaard jezelf  je mooie kanten én je schaduwkanten; Stap uit de slachtofferrol; besef dat de ander – ook al lijkt het misschien anders – ook geen makkelijk leven heeft; Neem je boosheid serieus, maar laat je er niet door verteren; Laat de verantwoordelijkheid voor keuzes van de ander ook bij de ander  het is zijn of haar leven waar hij of zij zelf mee in het reine moet komen.

9 Een paar tips voor hulpverleners:
Geef aandacht aan de factor tijd en het groeien van inzicht; Probeer de problematiek voor je cliënt te structureren: Emotioneel Zakelijk/praktisch Religieus Benadruk het perspectief van kinderen, geef informatie over de valkuilen  empower ex-partners in de ouderrol; Zorg voor een kwalitatief goed ontwikkeld netwerk van professionals die begrijpen wat een echtscheiding betekent.

10 World Cafe Vragen: Wat vind je in je eigen leven/werkervaring het lastigste rond het thema echtscheiding? Herken je de stelling dat echtscheiding aan de oppervlakte een einde lijkt, maar in de diepte een begin is? Wat is ervoor nodig om mensen te helpen om te transformeren naar een nieuwe relatie met de ex?

11 Thomas Moore in ‘de donkere nachten van de ziel’, een boek over de positieve kracht van een crisis in je leven: “ Aan de oppervlakte is echtscheiding een einde, in de diepte is het een begin…..”

12 Verbinding met jezelf…


Download ppt "ROUW, ook na scheiding? Scheiden doe je toch uit vrije wil?"

Verwante presentaties


Ads door Google