De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spaarlampen Afgelopen jaren hebben wereldwijd mensen de overstap gemaakt in het aanschaffen van spaarlampen in plaats van gloeilampen. Waarom? De gloeilampen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spaarlampen Afgelopen jaren hebben wereldwijd mensen de overstap gemaakt in het aanschaffen van spaarlampen in plaats van gloeilampen. Waarom? De gloeilampen."— Transcript van de presentatie:

1 Spaarlampen Afgelopen jaren hebben wereldwijd mensen de overstap gemaakt in het aanschaffen van spaarlampen in plaats van gloeilampen. Waarom? De gloeilampen worden uit de handel gehaald (te veel energiegebruik) en de naam zegt het al, de spaarlamp is energiezuiniger

2 Spaarlampen, wat zit er in?
Spaarlampen blijken niet ongevaarlijk te zijn. In spaarlampen komen de navolgende giftige stoffen voor: Kwik (giftig bij inademen en bij contact huid) Naftaleen Fenol Styreen, deze 3 bovengenoemde stoffen zijn kankerverwekkend indien zij vrijkomen bij een breuk van de lamp

3 Kwik Indien bij een lampbreuk kwik vrijkomt kan men de dampen inademen en als bij het opruimen niet goed wordt opgelet kan er ook contact van kwik met de huid zijn. Het kwik wordt dan via de huid in het lichaam opgenomen.

4 Symptomen kwik vergiftiging
Milde vergiftigingsverschijnselen: tintelingen Jeuk, pijn of branderig gevoel Verkleuring van de huid (roze wangen vingertoppen en tenen) Overmatig zweten Ernstige vergiftigingsverschijnselen: Versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk migraine Desorientatie Desquamatie = loslaten van de dode huid

5 Ongeval met kwik Bij het verwisselen van een spaarlamp knalt deze uitelkaar, glasscherven vallen op de grond. Als de persoon van de trap stapt, trapt hij in de glasscherven met als gevolg een wond met kwikbesmetting (vergiftiging).

6 Schadelijk effect spaarlamp
Tijdens het opruimen van resten van een kapotte spaarlamp met de stofzuiger zijn de resten van de giftige afvalstoffen juist verspreid en op de huid terecht gekomen met als gevolg een allergische reactie van de huid. Deze gelijksoortige allergische reactie kan ook ontstaan als mensen regelmatig te dicht in de buurt zijn (werk) van een brandende spaarlamp. De spaarlamp stoot namelijk giftige dampen uit als de spaarlamp langdurig wordt gebruikt.

7

8 Hoe verwijder ik de resten van een spaarlamp
Indien intact, afvoeren via chemiebox Defect: Gebruik geen stofzuiger!! Gebruik veger en blik en werk voorzichtig Gebruik van een mondkapje is geen overbodige luxe Doe het afval een afsluitbaren plastic zak Afvoeren via chemiebox en niet bij het normale huisafval deponeren.

9 VRAGEN?


Download ppt "Spaarlampen Afgelopen jaren hebben wereldwijd mensen de overstap gemaakt in het aanschaffen van spaarlampen in plaats van gloeilampen. Waarom? De gloeilampen."

Verwante presentaties


Ads door Google