De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het reguleren van de ademhaling bij het gebruik van adembescherming

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het reguleren van de ademhaling bij het gebruik van adembescherming"— Transcript van de presentatie:

1 Het reguleren van de ademhaling bij het gebruik van adembescherming
Jeroen Vermeer 2008

2 De stofwisseling Door voedsel wordt er brandstof aan het lichaam toegevoegd. Dit voedsel wordt door de spijsverterings- organen (maag en darmen) omgezet tot voor het lichaam geschikte brandstof. Vandaar worden ze door de darmen aan de overige cellen doorgegeven. In de cellen worden deze stoffen met zuurstof verbrand.

3 De stofwisseling Afvalstoffen van de verbranding wordt aan het bloed afgegeven. De longen en nieren zorgen voor de afvoer van deze stoffen uit het lichaam. Het opnemen van zuurstof en voedings-stoffen in het bloed, de verwerking ervan en het afvoeren is de: Stofwisseling

4 De gaswisseling Zuurstof komt via neus en keelholtes via de luchtpijp in de longen. Via vertakkingen in de longen eindigen de kleinste takjes in de longblaasjes. In de longblaasjes vindt de gaswisseling plaats. Er wordt zuurstof opgenomen in het bloed en kooldioxide afgegeven.

5 Maar 4 % van de zuurstof die wordt ingeademd wordt gebruikt.
De gaswisseling Ingeademde lucht Uitgeademde lucht Stikstof 78% Zuurstof 21% 17% Overige gassen Kooldioxide 4% +overige Zoals koolmonoxide 1 % Gassen 1% + waterdamp 5 % Maar 4 % van de zuurstof die wordt ingeademd wordt gebruikt.

6 De gaswisseling Daling van het percentage zuurstof heeft ernstige gevolgen. Bij minder dan 17% zuurstof in de lucht kan het lichaam niet meer functioneren. Ook een verhoging van meer dan 4% van het percentage kooldioxide in de lucht kan dodelijk zijn.

7 Reguleren van de ademhaling
Normaal in rust adem je 16 keer per minuut 0,5 liter lucht in en uit. Wanneer er een plotselinge overgang van licht naar zware arbeid gaat stijgt het percentage kooldioxide. Ademhaling, bloeddruk en hartslag hebben 10 seconde nodig om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

8 De ademcrisis Als de ademhaling, bloeddruk en hartslag nog niet aan de nieuwe situatie zijn aangepast, kun je een benauwd gevoel krijgen dit noemen we: De ademcrisis. Om uit de ademcrisis te komen moet je rustig en diep ademhalen.

9 Vragen ????


Download ppt "Het reguleren van de ademhaling bij het gebruik van adembescherming"

Verwante presentaties


Ads door Google