De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zuurstof. De Longen De longen hebben eigenlijk twee taken. De longen hebben eigenlijk twee taken. Ze vervoeren zuurstof het lichaam in en voeren kooldioxide.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zuurstof. De Longen De longen hebben eigenlijk twee taken. De longen hebben eigenlijk twee taken. Ze vervoeren zuurstof het lichaam in en voeren kooldioxide."— Transcript van de presentatie:

1 Zuurstof

2 De Longen De longen hebben eigenlijk twee taken. De longen hebben eigenlijk twee taken. Ze vervoeren zuurstof het lichaam in en voeren kooldioxide het lichaam uit. Ze vervoeren zuurstof het lichaam in en voeren kooldioxide het lichaam uit.

3 Mindmap Zuurstof Ontdekking 1771 anatomiefotosyntheseobservatieziektengevaren O2 toediening toediening

4 De bloedsomloop De bloedsomloop

5 In- en uit ademen Om in te ademen krimpt het middenrif, het veranderd zijn vorm en trekt het naar beneden. Op hetzelfde moment zwaaien de ribben omhoog. Het resultaat is dat de borstholte vergroot wordt. Lucht stroomt door de mond naar binnen en de longen zetten uit. Om uit te ademen ontspant het middenrif, de ribben zwaaien naar beneden terug naar hun normale positie. De borstholte verkleint en lucht wordt uit de longen geduwd. In- en uit ademen Om in te ademen krimpt het middenrif, het veranderd zijn vorm en trekt het naar beneden. Op hetzelfde moment zwaaien de ribben omhoog. Het resultaat is dat de borstholte vergroot wordt. Lucht stroomt door de mond naar binnen en de longen zetten uit. Om uit te ademen ontspant het middenrif, de ribben zwaaien naar beneden terug naar hun normale positie. De borstholte verkleint en lucht wordt uit de longen geduwd.

6 De longblaasjes Wanneer lucht de longen binnenkomt dan vullen miljoenen longblaasjes met lucht. In minder dan een seconde moeten deze longblaasjes twee taken uitvoeren. Zuurstof innemen Koolzuur verwijderen. Het geheim is de rijke bloedvoorraad. Elke longblaasje heeft een netwerk van haarvaten om zich heen. Zuurstof beweegt van de longblaasjes naar het bloed en koolzuur beweegt vanuit het bloed naar de longblaasjes. Elke ademteug die je neemt maakt dat dit proces zich opnieuw herhaalt.

7 Fotosynthese Planten gebruiken hun bladeren om suikers aan te maken in een licht-afhankelijk proces dat fotosynthese (foto = licht; synthese = aanmaak) genoemd wordt. De vereenvoudigde reactievergelijking voor de fotosynthese laat zien dat water (H 2 O) en kooldioxide (CO 2 ) omgezet worden in een suikergroep (C 6 H 12 O 6 ) en zuurstof (O 2 ; afgegeven aan de dampkring).

8 Oefening

9 Longziekten Ontstekingen (longontsteking)longontsteking Longkanker COPD en astmaCOPDastma Longembolie

10 Zuurstofconcentrator Zuurstofconcentrator Gasvormige zuurstof Gasvormige zuurstof Vloeibare zuurstof Vloeibare zuurstof

11 Zuurstof toedienen zuurstofbrilletje zuurstofbrilletje Zuurstofmasker Zuurstofmasker Zuurstof slangetje Zuurstof slangetje

12 Zuurstof gehalte meten Een saturatiemeter is een apparaat wat de zuurstof en hartslag registreert. En wordt via en vingerpleistertje aangesloten. ( normaal grens = 93 of hoger ) Een saturatiemeter is een apparaat wat de zuurstof en hartslag registreert. En wordt via en vingerpleistertje aangesloten. ( normaal grens = 93 of hoger ) Astrupp = arterie punctie ter bepaling van 02 in het arteriele bloed. Astrupp = arterie punctie ter bepaling van 02 in het arteriele bloed.

13 Rekenen Druk in cylinder x inhoud van de cylinder : (gedeeld door) Aantal liters per minuut = Aantal minuten zuurstof dat nog in de fles zit Aantal minuten zuurstof dat nog in de fles zit


Download ppt "Zuurstof. De Longen De longen hebben eigenlijk twee taken. De longen hebben eigenlijk twee taken. Ze vervoeren zuurstof het lichaam in en voeren kooldioxide."

Verwante presentaties


Ads door Google