De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eieren Vakleer/warenkennis 10-03-14 L. van der Meer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eieren Vakleer/warenkennis 10-03-14 L. van der Meer."— Transcript van de presentatie:

1 Eieren Vakleer/warenkennis L. van der Meer

2  Legbatterij (Sinds 2012 verboden in de EU)  Kippen leven in kleine hokjes; per dier 550 vierkante cm.  Scharreleieren  Kippen kunnen zich vrij bewegen.  9 kippen per vierkante meter  Vrije uitloop eieren  Kippen kunnen zowel binnen als buiten rondscharrelen.  Per dier 4 vierkante meter ter beschikking.  Biologisch (EKO)  Kippen leven in een stal met een vrije uitloop naar buiten.  De dieren krijgen biologisch voer.  De snavels van de kippen worden niet afgeknipt.  Per dier 4 vierkante meter ter beschikking

3 Opbouw van een ei

4 Dubbele dooier  6 maanden > kip begint met eieren leggen  Eileider geeft in het begin soms twee eicellen af: dubbele dooier  Oudere kippen geven vaak één dooier  Sommige rassen geven vaak dubbele dooiers, ook als ze ouder zijn  speciaal geselecteerd

5 Kwaliteit  Twee kwaliteitsklassen consumptie eieren:  A-klasse  vers, niet bebroed, positief door de schouwing controle, schaal moet schoon zijn en een perfecte vorm hebben, zonder scheurtjes > winkel/ groothandel  B-klasse  er mogen scheurtjes in de schaal zitten, de schaal mag misvormd zijn > voedingsindustrie

6 Kwaliteit  Kwaliteitsklasse voor consumptie eieren is altijd klasse A.  Vier gewichtsklassen:  XL = zeer groot; ten minste 73 gram.  L = groot; 63 tot 73 gram.  M = gemiddeld;53 tot 63 gram.  S = klein; minder dan 53 gram.

7 Ei stempel Ei stempel: Het eerste cijfer vertelt je hoe de leghen gehuisvest is: 0 = biologisch 1 = vrije uitloop 2 = scharrel 3 = legbatterij De letters geven het land van herkomst weer. De rest van de cijfers geven het bedrijf weer waar het ei gelegd is. AT = Oostenrijk BT = België DE = Duitsland DK = Denemarken FR = Frankrijk IT = Italië NL = Nederland

8 Probeer het zelf eens

9 Het bewaren van eieren  Koel bewaren  dagen houdbaar  Liefst met de punt naar beneden.  de dooier blijft zo het best op zijn plaats en de luchtkamer, die aan de brede kant zit, wordt zo niet samengedrukt.  Liefst in de originele verpakking.  dit beschermd tegen licht, lucht en geurtjes.  Niet naast sterk geurende producten  i.v.m. poreuze schaal.

10 Hoe vers is een vers ei  Een vers ei zakt naar de bodem; deze is het zwaarts.  Een ei van 6-8 dagen oud gaat op zijn punt staan.  Een ei van 11 dagen oud hangt in het midden.  Een oud ei gaat drijven.

11 Een vers ei herken je aan:  Wanneer het heel is:  Het ei zakt naar de bodem in een bak met water.  Wanneer het gebroken is:  Het eiwit is compact en stevig (ei bakken).  Het eiwit is mooi doorschijnend.  Mooie bolle dooier.

12 Een oud ei herken je aan:  Wanneer het heel is:  Het ei drijft in een bak met water.  Je ziet de dooier bewegen wanneer je het tegen fel licht houd.  Wanneer het gebroken is:  Het eiwit is niet meer stevig maar heel erg vloeibaar (ei bakken)  Platte dooier of zelfs gebroken dooiervlies.

13 Eidooier als emulgator  Olie en water mengen van nature niet met elkaar  bijvoorbeeld dressing: altijd schudden voor gebruik  Olie en water mengen tot homogene massa (emulsie) > emulgator  Lecithine in eidooier is een emulgator  bindt zich aan olie èn aan water

14 Gepasteuriseerd ei  Komt voor als: -Eigeel -Ei wit -Heel ei  Voor warme bereidingen kun je het beste verse eieren gebruiken.  Voor koude bereidingen kun je het beste gepasteuriseerd ei gebruiken.  Bacteriën zoals Salmonella worden tijdens het pasteuriseren gedood.  Hierdoor kun je veilig rauw maar gepasteuriseerd eiwit verwerken.


Download ppt "Eieren Vakleer/warenkennis 10-03-14 L. van der Meer."

Verwante presentaties


Ads door Google