De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Geologie blz 25 t/m 28.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Geologie blz 25 t/m 28."— Transcript van de presentatie:

1 Geologie blz 25 t/m 28

2 Transforme breuken Leerdoelen van deze les:
-Op de kaart met plaatgrenzen kan je transforme breuken herkennen. -Je weet waarom er langs een transforme breuk veel aardbevingen voorkomen. -Je kan uitleggen waarom een deel van Californië ‘afdrijft’ van de rest van het continent. -Je kan uitleggen waarom er in Turkije regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Transforme breuken

3 Als je dan nog verder inzoomt zie je dat er niet alleen divergente zijn, maar ook transforme breuken zijn !!! Als je inzoomt op de M.O.R. zie je dat het geen doorlopende lijn is, maar dat er stukken verspringen. Daar wordt nieuwe oceanische korst gevormd (zie WB blz 14-15), waardoor de oceaan breder wordt. Op de kaart van blz 10 in je werkboek heb je gezien dat er grote spreidingszones lopen door de oceanen.

4 Transforme plaatgrens bij Midoceanische rug
Transforme plaatgrens bij Midoceanische rug. Transform = horizontaal in tegengestelde richting. spreidingszone (bij M.O.R.) bewegingsrichting van de platen. transforme breuk

5 San Andreasbreuk ? Pas toe wat je al weet !
Divergentie (M.O.R.) Pas toe wat je al weet ! Zet de bewegingsrichting in de kaart. Convergentie / Subductie Transforme breuk Divergentie / M.O.R.)

6 Turkije: De Anatolische breuklijn.
Euraziatische plaat Arabische plaat De Arabische plaat beweegt naar het noorden. Eurazië ligt min of meer vast op z’n plek. (dunne rode pijl) Door de ‘wigvorm’ van de Anatolische plaat wordt deze tussen de Arabische en de Euraziatische plaat naar het westen gedrukt. De Anatolische plaat beweegt daardoor – schoksgewijs- naar het westen t.o.v. de Euraziatische plaat = transform!


Download ppt "Geologie blz 25 t/m 28."

Verwante presentaties


Ads door Google