De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Presentatie Hans Eimers Ontmoeting-centrum Nieuwegein 13 februari 2015

Verwante presentaties


Presentatie over: "Presentatie Hans Eimers Ontmoeting-centrum Nieuwegein 13 februari 2015"— Transcript van de presentatie:

1 Presentatie Hans Eimers Ontmoeting-centrum Nieuwegein 13 februari 2015
Dementie

2 Missie Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland streeft er naar dementie te genezen en te voorkomen. Zolang dit voorkomen en genezen nog niet kan, probeert Alzheimer Nederland de leefsituatie van dementerenden en hun familie zo goed mogelijk te maken.

3 Wat doet Alzheimer Nederland?
Het laten verrichten van wetenschappelijk onderzoek (geld). Het ondersteunen en in stand houden van lokale afdelingen, die zich b.v. bezighouden met Alzheimer cafes en theehuizen. Het geven van informatie en advies, lotgenotenforum, Alzheimer telefoon: , heel veel brochures en digitale informatie. Opkomen voor dementerenden op politiek niveau, zowel op plaatselijk als landelijk niveau.

4 Welke vormen van dementie komen het meest voor?
Alle vormen van dementie zijn progressieve ziekten van de hersenen. Dit komt door beschadiging en afname van zenuwcellen in de hersenen. De ziekte van Alzheimer, komt het meest voor (70%) Vasculaire dementie, vaak ook ander vaatlijden. Vaak snelle achteruitgang. Fronto temporale dementie (ziekte van Pick). Al vanaf 40 jaar. Lewy body dementie (sterk wisselend beeld, hallucinaties en wanen) Parkinson dementie

5 Geamputeerd been

6 Uitleg achteruitgang van de hersenen
Beschadigde hersenen

7 Gedragsveranderingen
Vergeetachtigheid Stemmingsveranderingen Karakterveranderingen Hallucinaties en wanen Lusteloosheid, gebrek aan initiatief Depressies en angsten Onrustig gedrag Agressief gedrag dwaalgedrag Iedere dementerende is anders, er zijn grote verschillen tussen een beginnende en een gevorderde dementiepatient. Maar ook tussen de verschillende patienten.

8 Hoe kun je hier nu mee omgaan?
Omdat iedere dementerende anders is, is er niet 1 duidelijke regel. Wat helpt vaak? Lichaamsbeweging, wetenschappelijk bewezen Muziek Niet confronteren, maar respect geven. Geef aandacht, ga voor de patient staan. Spreek duidelijk. Versterk het zelfvertrouwen van een dementerende.

9 Waar kun je hulp vinden? Huisarts Casemanager dementie
Medisch specialist Wijkverpleegkundige Predikant of priester Familie Buren Maatje

10 Wat zie je nog meer bij dementie?
Afasie (woord en geschrift niet meer herkennen) Apraxie (handelingen niet meer kunnen uitvoeren) Agnosie (voorwerpen niet meer herkennen)

11 Veel voorkomende voorbeelden
Ik wil naar mijn moeder Ik wil naar huis Ik wil naar mijn kinderen Suggesties: Doorvragen Afleiden Ander onderwerp aankaarten Je kunt altijd opnieuw beginnen

12 Tips Familiefoto’s of een levensboek Vaste dagindeling
Beweeg zo mogelijk een half uur per dag Zoek passende activiteiten Denk aan regelmatige rustmomenten Denk als mantelzorger aan uw eigen rust en ontspanning

13 vragen?

14 Dank u voor uw aandacht.


Download ppt "Presentatie Hans Eimers Ontmoeting-centrum Nieuwegein 13 februari 2015"

Verwante presentaties


Ads door Google