De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht."— Transcript van de presentatie:

1 De huisarts en dementie

2 Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht voor de mantelzorger 5.Wat kunt u betekenen 6.Alzheimer Nederland en de huisarts

3 1. Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk ? Voorbeelden: Bezorgdheid over vergaande vergeetachtigheid Ontkenning, het niet willen weten Diagnostiek vraag: depressie, huwelijksproblematiek, burn-out etc. of toch dementie? Wat doe ik hiermee in mijn praktijk? En hoe ga ik daar mee om?

4 2. Verwijzing en diagnostiek Wie stelt de diagnose? En wanneer? Het belang van de vroeg diagnose: - de patiënt weet waar hij/zij aan toe is, - de omgeving van de patiënt kan ondersteunen waar nodig, - het verwerkingsproces kan direct starten, - zo nodig kan professionele hulpverlening ingeschakeld worden, - de patiënt/omgeving kan actief op zoek naar informatie en ondersteuning bijv. Alzheimer Café, Alzheimer Telefoon etc. -des te sneller de diagnose des te minder kosten voor de samenleving, Wat doe ik hiermee in mijn praktijk? En hoe ga ik daar mee om?

5 3. Het vervolg van het ziekteproces: wie heeft de regie en welke uitvoerende rollen zijn er? De huisarts De praktijkondersteuner De wijkverpleegkundige De casemanager/ zorgbegeleider dementie De rol van de medisch specialist - heeft deze nog een rol?

6 4. Aandacht voor de mantelzorger Wie zijn de mantelzorgers? Mantelzorgers bijna altijd overbelast De rol van de huisarts ten opzichte van de mantelzorger Preventieve zorg!

7 5. Wat kunt u verder betekenen? Contact met collegae huisarts of specialist bij ingewikkelde problematiek Vertellen over uw praktijkervaringen aan anderen bijv. het Alzheimer Café Het bespreken van het verloop van dementie en het eventuele levenseinde met de patiënt en de mantelzorger

8 6. Alzheimer Nederland en de huisarts De zorgstandaard en de NHG Laat de patiënt en de mantelzorger niet in de kou staan

9 Hartelijk dank voor uw aandacht! Steun ons werk en SMS nu! Sms ‘alzheimer’ naar nummer 4333 en geef eenmalig € 2 euro (na aftrek van kosten ontvangt Alzheimer Nederland hiervan € 1,75). Uw bijdrage wordt verrekend met uw telefoonrekening of beltegoed.


Download ppt "De huisarts en dementie. Programma 1.Wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk 2.Verwijzing en diagnostiek 3.Het vervolg van het ziekteproces 4.Aandacht."

Verwante presentaties


Ads door Google