De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Paul van der Hart Gemeente de Bilt Manolito Beyne Lasent.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Paul van der Hart Gemeente de Bilt Manolito Beyne Lasent."— Transcript van de presentatie:

1 Paul van der Hart Gemeente de Bilt Manolito Beyne Lasent

2 Viag 2008 Thema: hoelang laten we de “O(rganisatie)” nog in de kou staan?
Hoe koud is het in uw computerruimte ??

3 Viag 2008 Agenda Lasent stelt zich kort voor
Voor welke uitdagingen staan gemeenten Case; Gemeente de Bilt Wat zien we in de computerruimte vandaag de dag bij gemeenten Wat zijn de minimale ruimte voorwaarden volgens Lasent (NEN samenwerking) De Groene computerruimte?

4 Lasent BV stelt zich kort aan u voor
Ons specialisme behelst het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van computerruimtes Met 11 jaar ervaring en een lange lijst van gerealiseerde projecten, mogen wij ons tot de meest ervaren computerruimte specialisten van Nederland rekenen. Als projectverantwoordelijke bij turn-key projecten, dragen wij zorg voor de aansturing van en samenwerking met derde partijen. Relatie heeft 1 aanspreekpunt. In de afgelopen jaren is Lasent bij meer dan 30 gemeenten betrokken geweest bij de realisatie van de computerruimte of deelgebieden van onze product & dienstverlening

5 Voor welke uitdagingen staan gemeenten
Centralisatie databases in relatie tot basisregistraties > gevolg storage-groei Strengere eisen gegevensopslag (in het kader van basisregistraties) Single point of failure door centralisatie Binnen oplossen of (deels) outsourcen Samenwerken met omliggende gemeenten (zowel functioneel als operationeel)

6 Een sterk beveiligde computerruimte
Case Gemeente de Bilt Een sterk beveiligde computerruimte

7 Gemeente de Bilt mei 2007

8 Gemeente de Bilt mei 2007

9 Gemeente de Bilt mei 2007

10 Gemeente de Bilt mei 2007

11 Gemeente de Bilt mei 2007

12 Case Gemeente de Bilt Besef van huidige status van de ruimte
Risico analyse College/Raad draagvlak scheppen ICT- Team mee “op weg naar de nieuwe ruimte” PR binnen de gemeente (intranet) En dan……….

13 Mei 2007

14 Mei 2007

15 Mei 2007

16 Mei 2007

17 Mei 2007

18 Downflow tot 5 kW/rack

19 Koude straat

20 Downflow tot 10 kW/rack

21 Nu

22 Wat zien we in de computerruimte vandaag de dag bij gemeenten
Geen standaardisatie Verschillende koeloplossingen (veel comfort-kantoor units) Servers in kelders, kantoren, bij de brandweer kazerne…… Opslag en werkplekken in de serverruimte Verschillende hardware vormen (towers/1U servers/blades enclosures) Soms rookmelders Vloerbedekking/waterleiding

23 Trends in relatie tot koeling
Het virtualiseren van automatiseringsprocessen. De groei van de inzet van blade / 1U technologie. De sterke groei van (centrale) Storage. De sterke toename van het vermogen per 19” rack. Het gebruik van dak- en deurelementen in zowel warme als koude gang configuratie. (energiebesparing)

24 Feiten en ontwikkelingen
De ICT sector is verantwoordelijk voor net zoveel CO2 uitstoot als de burgerluchtvaart. Het tussen de ICT branche en de overheid getekende Convenant verplichten deze partijen om te komen tot een energiebesparing van 30% voor 2020. De grootste besparingen zullen van de datacenters en de locale computerruimtes moeten komen. U kunt dus een bijdrage leveren aan een gezondere en efficiëntere samenleving.

25 Actie Goed beheer van de computerruimte kan een grote kostenbesparing realiseren op de energiekosten, welke de komende jaren met een reële verwachting sterk kunnen gaan stijgen.

26 Minimale voorwaarden voor Gemeenten volgens Lasent
Geen comfort, maar computer Airco’s Redundante koeling (storing/onderhoud) Logische indeling kasten (warm/koud) UPS en eventueel NSA (let op autonomie) Aspiratiedetectie (Actieve rookmelder) Doormeldingen bij storing naar bemande post op kritische onderdelen (geen SMS/mail)

27 Afhankelijk van risicoprofiel, de volgende zaken
Fysieke beveiliging van de ruimte zelf (brandwerendheid wanden e.d.) Brandblusinstallatie Toegangsbeveiliging Generator-set KVM (toetsenbord/beeld/muis overname) Flexibel koel/stroom systeem (N+1 of 2N) Back-up faciliteiten inrichten buiten de core-systeemomgeving

28 Houvast als u zich bezighoudt met de (ver-)bouw van uw computerruimte
Nu “best practice”, specialisme & ervaring met de bijvoorbeeld de NEN NEN EN & 2 DIN 4102* NEN voor computerruimtes in ontwikkeling Lasent heeft zitting in de NEN commissie welke zich bezighoud met het formuleren en zetten van een standaard voor computerruimtes. * voor een volledig overzicht aan normeringen :

29 De groene computerruimte
Hoe koud laten we het in de computerruimte zijn ?? Zijn er hier nog mensen aanwezig waar de airco(‘s) nog op ca. 19o in de computerruimte staan ingesteld??

30

31 Toepassen van “Best Practices”
Koude en warme straten toepassen Serverrij opstelling aaneensluiten Gebruik lange serverrijen Gebruik blanking panels Positioneer de airconditioners juist Dicht gaten in de vloer af Werk met een goede verhoogde vloer Creeer medium- en high density gebieden Lager energie verbruik Constante server inlaat temperaturen Hogere efficiëntie Hogere beschikbaarheid Lager uitval risico Langere functionele levensduur van het datacenter Resulteert in

32

33 Tip om te werken aan het 30% energiereductieconvenant
Eenvoudig, goedkoopst en snel uit te voeren…………server utilization

34 U bent welkom in onze hut voor meer informatie
Viag 2008 Dank voor uw aandacht! U bent welkom in onze hut voor meer informatie


Download ppt "Paul van der Hart Gemeente de Bilt Manolito Beyne Lasent."

Verwante presentaties


Ads door Google