De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Laaggeletterdheid: een probleem LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Laaggeletterdheid: een probleem LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID."— Transcript van de presentatie:

1 Laaggeletterdheid: een probleem LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID

2 Laaggeletterdheid Lesmodule met 4 delen: Wat is laaggeletterdheid? Hoe herken je laaggeletterdheid? Waar kan je naar verwijzen als je iemand tegenkomt die laaggeletterd is? Wat betekent laaggeletterdheid voor kinderen? Wat kun je op je BPV met het thema laaggeletterdheid doen?

3 Komt dit je bekend voor?

4 Laaggeletterdheid Bron: refdag.nl

5 Het verhaal van Jos Bron: streekjournaal.nu “Wat ik nu geschreven heb, kon ik vroeger niet lezen!?”

6 Laaggeletterdheid Waarom aandacht voor laaggeletterdheid in jouw opleiding? Op je BPV plaats en later in je werk krijg je te maken met kinderen en met ouders. Als ouders laaggeletterd zijn, lopen de kinderen ook kans laaggeletterd te raken. Wat kan jij doen in jouw werk? Voorkomen van laaggeletterdheid bij jonge kinderen. Bijdragen aan het bestrijden van laaggeletterdheid bij ouders.

7 Wat is laaggeletterdheid? Eerst zelf bedenken: wat houdt laaggeletterdheid in? Daarna informatie over laaggeletterdheid. Opdracht: Lees het verhaal van Jos. Vorm een tweetal. Praat met elkaar over wat het voor Jos betekent om laaggeletterd te zijn. Vul samen het werkblad in.

8 Wat is laaggeletterdheid? Het verhaal van Jos. Jos heeft moeite met lezen en schrijven. Waar heeft hij veel last van in het dagelijks leven? Wat is zijn belangrijkste probleem? Wat zijn de gevolgen van dat probleem?

9 Wat is laaggeletterdheid? Wat betekent LAAGGELETTERDHEID nu precies? Iemand is laaggeletterd of functioneel analfabeet als hij of zij niet in staat is gedrukte of geschreven informatie te gebruiken om: te functioneren in de samenleving; te functioneren op de werkplek; eigen doelstellingen te realiseren; eigen kennis en ontwikkeling te realiseren.

10 Wat is laaggeletterdheid? En wat is analfabetisme ? Laaggeletterd Analfabeet

11 Aantallen laaggeletterden Is het aantal laaggeletterden in Nederland hoger of lager dan 1.000.000? 1.500.000 Dit is ongeveer 13% van de bevolking (15-75 jaar)

12 Aantallen laaggeletterden Is het aantal laaggeletterden in Nederland hoger of lager dan 1.000.000? Minder, ongeveer 33% is allochtoon

13 Aantallen laaggeletterden Is het % laaggeletterde jongeren hoger of lager dan 5%? 7% van de jongeren 15-24 jaar Eén op de vijf schoolverlaters op mbo niveau 1 en 2 Eén op de vijf brugklasleerlingen is niet in staat lesmateriaal begrijpend te lezen

14 Aantallen laaggeletterden Hoeveel laaggeletterden telt de gemeente Arnhem? 16 % = ongeveer 24.000 inwoners 0 5 10 15 20 25 30 35 40 Laag opgeleid Niet-werkend werkloos allochtoon 55-74 jaar Percentage (%) ArnhemLandelijk

15 Oorzaken van laaggeletterdheid

16 Algemene leer- en gedragsproblemen, (concentratiestoornis, taalzwakte en dyslexie) Weinig opleiding (bijvoorbeeld door ziekte, lichamelijke handicap, spijbelen, voortijdig schoolverlaten of een reizend bestaan) Een taalachterstand, omdat thuis een vreemde taal/dialect wordt gesproken Opgroeien in een ‘taalarme’ omgeving Onvoldoende aandacht en begeleiding op school Het wegzakken van de vaardigheden. Bij lezen en schrijven geldt het motto “use it or loose it” Problematische thuissituatie

17 Gevolgen van laaggeletterdheid Voor wie een probleem? 20% van de laaggeletterden is werkloos. Van de laaggeletterden heeft meer dan 70% geen betaalde baan. 25% van de laaggeletterde mannen heeft een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Laaggeletterden maken vaker gebruik van de gezondheidszorg. Laaggeletterdheid kost de staat jaarlijks ongeveer 537 miljoen euro.

18 Gevolgen van laaggeletterdheid Zelfstandigheid Onafhankelijkheid Eigenwaarde Zelfstandigheid Onafhankelijkheid Eigenwaarde Wat betekent dit voor de kinderen van laaggeletterde ouders?

19 Terug naar Jos Je weet nu: Wat laaggeletterdheid is; Hoeveel laaggeletterden er in Nederland zijn; Wat oorzaken van laaggeletterdheid zijn; Wat gevolgen van laaggeletterdheid zijn. Wat is bij Jos de oorzaak van zijn laaggeletterdheid? Bespreek in groepjes van 3. Schrijf je ideeën op gekleurde kaartjes en plak ze op de flap.

20 Tot de volgende keer!


Download ppt "Laaggeletterdheid: een probleem LES 1 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID."

Verwante presentaties


Ads door Google