De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

“Samenwerken is een keuze”

Verwante presentaties


Presentatie over: "“Samenwerken is een keuze”"— Transcript van de presentatie:

1 “Samenwerken is een keuze”
Martijn Koerhuis, psychiater en manager zorg, FPA Palier

2 “Samenwerken is een keuze”

3 Onze patiënten: Vaak een beperkt inzicht.
Niet gekozen voor behandeling. Bagatelliseren. Impulsief. Veel sociale problemen. Niet altijd vertrouwen Slechte ervaringen met de hulpverlening.

4 Onze patiënten: Niet altijd goed in staat om hulp te zoeken.
Beperkt netwerk. Affectieve verwaarlozing. Verbittering Moeite om zich te uiten. Moeite om aansluiting te vinden. Soms overschat, soms onderschat.

5 Kortom: samenwerken is niet vanzelfsprekend

6 Geschiedenis FPA Afgelopen jaren meer mensen met verslaving en persoonlijkheidsstoornissen, met een grote invloed op het afdelingsklimaat. Behandelaanbod sloot daar nog niet bij aan. In 2007 uitbreiding van het aantal bedden. Periode moeizame periode: relatief veel incidenten, veel verzuim.

7 Onze afdeling: Hoofddoel is mensen behandelen en op een goede manier te laten uitstromen. Het gevolg is een verlaagde kans op recidive. Binnen de FPA Palier wordt in beginsel gewerkt zonder contra-indicaties. Een patiënt moet het gevoel krijgen dat er wat te halen valt tijdens een opname en hij moet zich thuis voelen. Zijn doelen zijn net zo belangrijk als de andere behandeldoelen. Dit alles met duidelijke afspraken en regels.

8 “Zorgzame begrenzing”.

9 Spiegelbijeenkomsten
7 a 8 patiënten worden geïnterviewd door een humanistisch medewerkster. Medewerkers zijn aanwezig, maar mogen alleen luisteren. Ze zitten achter de patiënten. Per spiegelbijeenkomst een onderwerp: afdelingsregels, drugsbeleid, veiligheid. Interview is gericht op het vinden van wat goed gaat en wat beter kan.

10 Forensische Oefen Unit (FOU)
Vooral maar niet uitsluitend gericht op TBS-ers. Overgang TBS Kliniek / FPA naar de samenleving is groot. 13 woonplekken. 3 appartementen aan de afdeling vast. 5 woningen met elk twee patiënten op het terrein. Eigen huishouding. Leren omgaan met meer verantwoordelijkheid. Eigen budget, meer eigen regie, zelf het huishouden runnen.

11 Forensische Oefen Unit (FOU)

12 Woonprogrammering Binnen twee weken na opname gesprek en aanmelding voor vervolghuisvesting. Intensieve samenwerking met RIBW’s. Forensisch wonen. Woon coördinator: “Trouble shooter” voor moeilijk uit- plaatsbare mensen. Voordeel is dat er gelijk iets gedaan wordt met het probleem van de patiënt.

13 “Om mensen te houden moet je van ze houden”.

14 Onze afdeling Kort als het kan maar ook langdurig als het moet.
Iedereen verdient een tweede en derde kans. Uithoudingsvermogen is belangrijk. Geen mensen tussen wal en schip. Doorbehandelen als forensische titel is afgelopen. Z.n. BOPZ maatregel naast justitiële maatregel. Zorgvuldig oversteken.

15 Einde

16 https://www.youtube.com/watch?v=s22Dir2dtCI


Download ppt "“Samenwerken is een keuze”"

Verwante presentaties


Ads door Google