De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom in de eerste kleuterklas!

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom in de eerste kleuterklas!"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom in de eerste kleuterklas!

2 Even voorstellen JUF ERIKA: klasjuf Nellie en Cezar JUF LIZE: turnjuf
JUF AMBER: kinderverzorgster

3 Klaspoppen Nellie en Cezar
Taalmethode TOK voor 3-jarigen Verschillende thema’s met veel nieuwe woordenschat waarbij steeds een verhaal hoort.

4 Thema’s We werken in de klas steeds rond een thema (belangstellingscentrum) Dit gedurende 1 of 2 weken. Het thema hangt af van de interesses van de kleuters of van de tijd van het jaar: Pasen, zomer, Sinterklaas,… Ik laat soms ook foto’s op de website zetten. Zo kunnen jullie zien wat jullie bengel allemaal zoal doet in de klas. Ballen en ballonnen

5 Hoe ziet een klasdag eruit
Hoe ziet een klasdag eruit? De kleuters hangen hun jas aan de kapstok en komen in de kring zitten. Ze leggen hun koek, fruit, flesje water of drinkbus en brooddoos in hun bakje en zetten hun boekentas weg. Nu volgt het onthaal en een impressieactiviteit rond het thema. Dit kan een verhaal, poppenspel, waarneming, spelletje,… zijn.

6 Onthaal Alle kleuters zitten in de kring op de bankjes
Onthaal Alle kleuters zitten in de kring op de bankjes. We noteren de aanwezigheden, gebruiken onze kalenders , … De daglijn is een heel belangrijke kalender voor jonge kleuters. Dit zijn kaarten waarop de activiteiten van die dag staan. Zo weten de kleuters wat er nog moet komen en wanneer het tijd is om naar huis te gaan. Dit geeft kleuters een veilig gevoel en biedt hen structuur wanneer ze er nood aan hebben.

7 Vriendje van de dag Iedere dag mag er iemand anders ‘vriendje van de dag’ zijn. Deze kleuter mag ‘s morgens Nellie en Cezar wakker maken, zorgen voor de kalenders, kaarsje uitblazen na geloofsmomentjes, lichten aan- en uitdoen, deur opendoen,… Heksemie tovert hiervoor een kindje uit haar doosje.

8 Dag- en weerkalender maandag traandag dinsdag prinsdag woensdag zoensdag donderdag zonderdag vrijdag eidag zaterdag waterdag zondag tondag dagkalender: Geeft de dagen van de week aan met symbooltjes. Dit gaat via een versje: Cezar kwaakte in de klas, hij wist niet welke dag het was. Maar Nellie zei toen met een lach, het is vandaag: maandag – traandag, dinsdag- prinsdag, woensdag- zoensdag, donderdag- zonderdag, vrijdag- eidag, zaterdag- waterdag of zondag- tondag. weerkalender: Het kindje van de dag mag het juiste weerkaartje ophangen en Nellie en Cezar de juiste kleedjes aandoen.

9 Daarna volgt er een activiteit begeleid door de juf
Daarna volgt er een activiteit begeleid door de juf. Er wordt gewerkt met een klein groepje om elke kleuter voldoende ontwikkelingskansen te bieden, naar eigen kunnen en volgens eigen tempo. Ondertussen spelen de anderen in de speelhoekjes.

10 De kleuters spelen in de speelhoekjes van de klas.

11 Hoekjes in onze klas

12 Boekenhoek Hierin staan prentenboekjes, infoboekjes, kijkboeken, … rond het thema.

13 Verteltafel In dit hoekje mogen de kleuters met Nellie en Cezar, Fisher Price, … spelen. Het thema bepaalt welke extra materialen er aangeboden worden. (bv. een fruitkraampje bij het thema ‘Fruit’, boerderijdiertjes, …) De kleuters zijn zo onbewust bezig met het leren van nieuwe woordjes, het leren communiceren met anderen, fantasiespel ontwikkelen, …

14 Puzzelhoek Je kleuter leert aan de hand van stappenplannen en volgens eigen tempo steeds moeilijkere puzzels maken. De puzzelrups helpt en stimuleert hen daarbij. Elk niveau heeft een andere kleur, moeilijkheidsgraad en puzzelmethode.

15 Magneetborden In de oefenhoek zijn kleuters bezig met bepaalde materialen om gericht specifieke vaardigheden of specifieke kennis te oefenen. Dit kunnen activiteiten zijn rond wiskundige of taalkundige vaardigheden. In deze hoek kunnen kleuters bijvoorbeeld bezig zijn met puzzels, sorteerspelletjes, behendigheidsspellen, gezelschapsspellen, enz.

16 Bouwhoek Bouwen en construeren ontwikkelen een groot aantal belangrijke vaardigheden, zoals: – het bevorderen van eigen initiatief, samenwerken, samen overleggen, plannen maken, redeneren, oplossen van problemen en reflecteren; – het ontwikkelen van de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie; – het ontwikkelen van het waarnemen; – het ontwikkelen van rekenvaardigheden als: schatten, tellen, passen, meten, combineren, samenstellen, ordenen, vergelijken en splitsen; – het ontwikkelen van de ruimtelijke oriëntatie en het hanteren en begrijpen van de begrippentaal (hoog, laag, onder, boven, lang, kort, enz.).

17 Huishoek In elke kleuterklas tref je wel een poppenhoek of verkleedhoek aan. Ik opteer voor de ruimere term 'huishoek'. Omdat in die hoek veel meer kan of zou moeten kunnen dan zich verkleden of met de poppen spelen: niet alleen alle mogelijke varianten van rollenspel, maar ook het manipuleren en exploreren van allerhande werkinstrumenten, kleding, …

18 Muzehoekjes Hier maken ze werkjes met de juf of mogen ze zelf muzisch aan de slag : knippen, plakken, scheuren, kleuren, schilderen, …

19 Ontdekhoek Kinderen leren door doen
Ontdekhoek Kinderen leren door doen! Wat is er nou mooier voor kleuters dan een echte ontdekhoek in de klas? Maar, een gewone bak 'spullen' neerzetten werkt niet altijd! Het wordt dan gauw teveel en de kinderen nemen niet de tijd om ergens écht mee bezig te gaan. Daarom zal de juf vooraf een vraag stellen, de dingen afzonderlijk aanbieden, of bepaalde proefjes in de kring voordoen. Zo gaan de kleuters gericht aan de slag en kunnen ze de wondere wereld van de techniek ontdekken. Enkele voorbeelden: waterhoek – knopen en ritsen – gaatjes – steentjes – magneten – dik en dun

20 Luisterhoek In de luisterhoek mogen kleuters naar allerlei cd’tjes luisteren. Er zijn verhaaltjes, liedjes, versjes, opdrachtjes, … die de kleuters kunnen beluisteren en bekijken in de bijhorende boekjes. Fijn voor de kleuters maar ook voor de juf die de zingende kleutertjes kan beluisteren, zonder dat ze het zelf beseffen. Grappige momenten !

21 Computerhoek De kleuters maken op een speelse manier kennis met de wereld van de multimedia. Er zijn heel wat ontwikkelingskansen: - Ze wekt de nieuwsgierigheid en nodigt de kleuters uit om aan de slag te gaan. - Ze stelt kleuters in staat van alles zelf te ontdekken. - Ze biedt mogelijkheden voor zelfstandig werken. - Levensechte thema’s zijn het uitgangspunt voor het leren. - Er zijn kansen naar zorgverbreding toe: individuele oefeningen op maat, remediëring en differentiatie. - Er zijn zowel kansen om met een taakje bezig te zijn als om samen plezier te maken en op ontdekkingstocht te gaan. (sociale aspect)

22 Dramahoek Deze hoek kan aansluiten op een prentenboek, een liedje, ... De kleuters kunnen dan het verhaal, … verder naspelen in deze hoek. Deze hoek kan ook een themahoek zijn, passende bij een thema zoals 'het circus', ‘carnaval', ‘vakantie', enz. De juf stelt de materialen (poppenkastpoppen, vingerpopjes, verkleedkleren, …) in deze hoek eerst voor, ze vertelt en toont de mogelijkheden, en daarna mogen de kleuters vrij ontdekken en spelen.

23 Plasticinehoek Doel  Verbetering van  de kleine motoriek en versteviging van de handspieren, vingers, duimen, … Een stevige grip is nuttig om te leren tekenen en schrijven Bevordering van de psycho-motoriek van handgebaren en fijne bewegingen Muzisch omgaan met allerlei materialen en technieken Actief leren door eigen leerproces in handen te nemen, mits ondersteuning van materialen en technieken

24 Rond 10 uur gaan we samen naar het toilet
Rond 10 uur gaan we samen naar het toilet. We doen onze jas aan en gaan in de kring zitten. Daar eten we samen onze koek of fruit op en drinken we water uit onze meegebrachte drinkbus of flesje.

25 Tijd om buiten te spelen

26 Na het opruimen doen we nog een klassikale activiteit: dansen, zingen, versje aanleren, verhaal vertellen, telspelletje,… Daarna is het tijd om naar huis te gaan of om boterhammetjes te gaan eten. samen dansen

27 Waar werken we aan? Leren omgaan met andere kinderen, met de juf, afscheid nemen van ouders,… Zelfstandigheid: zelf jas aan- en uitdoen, boekentas open en dicht doen, broek optrekken, jas aan de kapstok hangen,… Leren opruimen: daarom hangen er op de speelgoedbakken overal foto’s van de materialen. Zo weten de kleuters wat waarin moet. De kleuters moeten zich goed voelen in de klas! Zich aan regels en afspraken leren houden. Dit is belangrijk voor het samenleven in groep.

28 Zelfstandigheid – zelfredzaamheid

29 Regels en afspraken Op de rode lijn wachten voor we gaan spelen of voor we naar de poort gaan.

30 In de rij gaan staan als de bel gaat.

31 Praktische tips Naam of symbooltje overal opzetten: op jassen, brooddozen, koekjes, fruit, sjaal, muts,… Flesje water of drinkbus meegeven Fruit geschild in een potje meegeven Woensdag is fruitdag Geen speelgoed, tutje,… meegeven tenzij we het vragen

32 Extra info Donderdag is wieltjesdag: de kleuters mogen dan net voor de speeltijd begint op de grote speelplaats even fietsen of steppen Elke kleuter krijgt een tasje mee wanneer er brieven, liedjes, info, … zijn. Meestal gebeurt dit op vrijdag. Op maandag worden de tasjes terug in de klas verwacht voor eventuele nieuwe post. Voor de vakanties krijgen de kleuters hun knutseltas mee naar huis met al hun werkjes in. Deze werkjes mogen thuis blijven. De zak liefst zo snel mogelijk weer mee naar school geven. De liedjes en versjes die de kleuters leren, krijgen ze mee naar huis en mogen ze in hun liedjes- en versjeskaft stoppen.

33 Wanneer je kleuter bijna jarig is, mag je met de juf afspreken wanneer hij of zij mag gevierd worden in de klas. De dag ervoor krijgt je kleuter de verjaardagskoffer mee naar huis. Mag ik vragen om de koffer na het feestje zo snel mogelijk weer mee naar school te geven. Het is nl. mogelijk dat er de volgende dag al een nieuw feestje voor een andere jarige is.

34 Twee keer per week gaan de kleuters met juf Lize 1 uurtje turnen: op woensdag en vrijdag

35 Observatiemomenten Ieder schooljaar worden er 3 observatieweken voorzien. We observeren dan gericht naar motoriek, zelfstandigheid, taal, denkontwikkeling,…. In november is er een oudercontact waar dit zal besproken worden. wiskundige initiatie – sorteren volgens kleur

36 Dit is in het kort de werking van ons klasje.
Indien jullie nog iets wensen te weten, mogen jullie dit steeds komen vragen. Je mag je kleuter ook altijd een briefje meegeven wanneer je niet langs kan komen. Groetjes, Juf Erika


Download ppt "Welkom in de eerste kleuterklas!"

Verwante presentaties


Ads door Google