De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Verduidelijken en visualiseren vanuit de auti-werking in Het Vlot

Verwante presentaties


Presentatie over: "Verduidelijken en visualiseren vanuit de auti-werking in Het Vlot"— Transcript van de presentatie:

1 Verduidelijken en visualiseren vanuit de auti-werking in Het Vlot
Om de kinderen met ASS zo veel als mogelijk te laten integreren in onze school proberen wij om ons zo goed mogelijk aan te passen aan hun noden. Om een goede begeleiding te geven aan kinderen met autisme kunnen we de ruimte, de tijd en de activiteiten verduidelijken en visualiseren. De mate waarin visualisaties en verduidelijking noodzakelijk zijn, hangt af van leerling tot leerling en kan op verschillende niveaus.

2 Verduidelijking van de ruimte
Verduidelijking van de speelplaats Op de speelplaats is er een stille hoek. Daar kunnen de kinderen de speeltijd op een rustige manier doorbrengen. Op deze plaats mag er niet gespeeld worden met ballen en mag er niet gelopen worden.

3 Voor kinderen met ASS zijn speeltijden niet zo vanzelfsprekend
Voor kinderen met ASS zijn speeltijden niet zo vanzelfsprekend. Het is voor hen moeilijk om vrije, ongeorganiseerde momenten in te vullen. Je moet kunnen kiezen: wat ga ik doen? Waarmee kan ik me bezig houden? Een keuze maken is vaak heel moeilijk voor hen. Omdat ze moeilijk hun verbeelding kunnen oproepen, wordt hen een reeks concrete activiteiten aangeboden. Dit kan m.b.v. het keuzerad.

4 Deze blokken hebben als functie de voetbalruimte op de type 2-speelplaats duidelijk af te bakenen.

5 ’s Morgens moeten de kinderen niet met hun boekentas op hun rug op de speelplaats lopen. Omdat de kinderen van type 2 hun gerief niet zouden verliezen, is er een kast waar ze alles kunnen opbergen.

6 Kinderen met ASS hebben dikwijls een andere sensorische input
Kinderen met ASS hebben dikwijls een andere sensorische input. Zo kunnen ze soms moeilijk inschatten welke kledij past bij welke weersomstandigheden. Daarom hangt er op onze speelplaats een thermometer die duidelijk maakt welke kledij je draagt bij welke temperatuur.

7 Verduidelijking van de ruimte
Verduidelijking op de gang Op de gang maken we duidelijk welke leerkracht in welk lokaal zit met behulp van een foto. Ook de naam van die leerkracht en de klas hangt erbij. Bovendien maken we a.d.h.v. een pictogram duidelijk aan de leerlingen dat ze eerst moeten kloppen vooraleer ze een klas binnengaan.

8 Verduidelijking van de ruimte
Verduidelijking in de klas Elke klas heeft een duidelijke afgesproken plaats om materiaal te leggen. Soms wordt ook de plaats waar kinderen mogen zitten verduidelijkt. Jongere kinderen gebruiken vaak een symbool. Oudere leerlingen werken met hun foto of hun naam. plaats voor de koek plaats in de kring

9 met symbool, foto of met naam
plaats voor de jas met symbool of met naam plaats om te werken met symbool, foto of met naam symbool foto + naam naam

10 plaats voor materiaal met picto of met naam naam

11 Verduidelijking van de tijd
Verduidelijking van tijd - algemeen In sommige klassen wordt gebruik gemaakt van een time timer. Je ziet en “voelt” tijd verstrijken wanneer de rode schijf van de klok aanschouwelijk maakt hoeveel tijd er nog over is. Waarom een time timer? Om efficiënt gebruik van tijd te bevorderen. Om het begrip tijd te leren kennen. Om zelfstandigheid te stimuleren. Om verstreken tijd te zien.

12 Verduidelijking van de tijd
Verduidelijking van tijd in de klas In iedere klas wordt er gebruik gemaakt van een dag- en/of weekschema en/of van een maandkalender. Afhankelijk van het niveau van de kinderen zijn er verschillende mogelijkheden om die schema’s weer te geven. Voor jongere kinderen voorbeelden van een dagschema, weekschema en maandschema

13 De magneet duidt het moment van de dag aan.
Voor oudere kinderen Voorbeelden van dagschema’s De magneet duidt het moment van de dag aan.

14 Voor jongere kinderen Dit schema geeft links de daglijn weer en in het rooster wordt met foto’s duidelijk gemaakt welke leerling er naar logo of kiné moet op welk moment. Voor oudere kinderen Dit bord geeft een overzicht van de lees- , reken- en taalgroep uit deze klas. Ook wordt duidelijk gemaakt wie naar de logopediste moet en wanneer. Het lessenrooster hangt erbij en er is ook plaats voor de opvolging van de klasafspraken.

15 maandkalenders In heel wat klassen wordt de jaarkalender uit zonnekind gebruikt tijdens het onthaal. Daarop kunnen ook geplande uitstappen en verjaardagen aangeduid worden met prenten voor jongere kinderen of met tekst voor oudere kinderen.

16 Verduidelijking van de activiteit
Verduidelijking in de klas In de klas wordt een beloningssysteem soms verduidelijkt aan de hand van foto’s. Met dit beloningssysteem kan de foto van de leerling (op een wasknijper) naar een hoger of lager getal worden gezet. Wanneer het kind op nummer 8 belandt, krijgt hij een sticker. Deze schema’s zijn takenborden. Ze duiden aan wie deze week welke taak krijgt in de klas. Het verduidelijken gebeurt hier met foto’s van de leerlingen of met hun naam.

17 Bovendien worden klasafspraken (zoals vinger opsteken) of andere activiteiten soms verduidelijkt en visueel gemaakt. Dit kan opnieuw met behulp van pictogrammen of met een omschrijving.

18 Verduidelijking van de activiteit
Verduidelijking voor het maken van de klasrij Voor sommige leerlingen is het nodig de afspraken voor de klasrij te visualiseren. Hieronder zie je een voorbeeld: bij de eerste bel moeten we zwijgen, bij de tweede bel maken we onze rij. De tweede afbeelding maakt duidelijk welke volgorde er in de rij moet worden gehanteerd.

19 Verduidelijking van de activiteit
Verduidelijking in het toilet Aan de buitenkant van het toilet hangt een schema: Eerst kloppen. Horen we ‘bezet’ dan doen we de deur niet open. Horen we niets, dan mag je naar binnen. Aan de binnenkant van het toilet hangt er een duidelijk stappenplan met foto’s voor jongere kinderen die moeite hebben bij de volgorde van het toiletritueel.


Download ppt "Verduidelijken en visualiseren vanuit de auti-werking in Het Vlot"

Verwante presentaties


Ads door Google