De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar."— Transcript van de presentatie:

1 SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar

2 HET PANEL Sander Breur:‘Als leerlingen van nu met elk land ter wereld kunnen chatten, waarom eisen we dan niet dat zij de taal van die native speakers leren?’ Kristi Jauregi:‘Leren in een virtuele wereld: is dat de toekomst?’ Helmut Rauschenberg: ‘Maakt de technologie een nieuwe manier van onderwijzen en toetsen in de toekomst mogelijk?’ Hayo Reinders:‘Autonoom leren: waarom en hoe bevorderen we dat?’ Jan Stroop:‘Het probleem is overigens niet van taalkundige maar van sociologische aard. Hun hebben ís niet fout maar wordt fout gevonden.’ Anne Vermeer:‘Hoe kunnen we multimodaler, interactiever en adaptiever leren en onderwijzen in de toekomst?’

3 DE VIJF THEMA'S 1. De leerplek van de toekomst 2. De docent van de toekomst 3. De leerling van de toekomst 4. De didactiek van de toekomst 5. De technologie van de toekomst

4 DE LEERPLEK VAN DE TOEKOMST Zitten er over honderd jaar nog altijd dertig leerlingen van dezelfde leeftijd en hetzelfde niveau in een leslokaal met een taalleraar die van hoofdstuk 1 van de leergang via het werkboek naar hoofdstuk 2 werkt? Of is er dan een school zonder klassen, want leren kan overal: in sociale netwerken, virtuele leeromgevingen, met een docent op afstand of met behulp van robots die spraak kunnen herkennen.

5 DE DOCENT VAN DE TOEKOMST Verdwijnen in de komende honderd jaar de taaldocenten met hun 26 wekelijkse lesuren? Wie of wat vervangt ze dan? Gerobotiseerde leerkrachten? Docenten op afstand? Buitenlandse docenten die als native speakers bij ons een vak onderwijzen?

6 DE LEERLING VAN DE TOEKOMST Leerlingen zijn in de loop der tijden veranderd. Ze zijn minder bereid het hun geboden onderwijs voor zoete koek te slikken. Ze gaan liever zelf op informatie uit, maar maken daarbij onderscheid tussen schools leren en leren voor zichzelf. Misschien gaan docenten de leerlingen wel minder traditioneel onderwijzen. Dan moeten de leerlingen dus kennis en vaardigheden zelfstandig verwerven. Welke gevolgen heeft dat voor de didactiek?

7 DE DIDACTIEK VAN DE TOEKOMST Wordt in de toekomst taalverwerving nog steeds bepaald door leergangen van educatieve uitgevers? Of ontstaat er een nieuwe manier om de leerlingen taalvaardig te maken? Wordt didactiek in de toekomst vooral gezien als webdidactiek waarbij interactieve digitale lessen en toetsen de traditionele leermiddelen gaan vervangen?

8 DE TECHNOLOGIE VAN DE TOEKOMST De technische ontwikkelingen gaan gewoon door in de komende honderd jaar. Wat betekent dat voor het taalonderwijs? Zullen wij in staat zijn om een moderne vreemde taal te leren spreken via van buiten komende signalen in de doeltaal of via een in onze hersens ingebouwde chip? Welke andere misschien realistischer technische ontwikkelingen kunnen docenten en leerlingen van de toekomst inzetten voor het verwerven van taal?


Download ppt "SYMPOSIUM En nu op weg naar het taalonderwijs van de volgende honderd jaar."

Verwante presentaties


Ads door Google