De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Onderwijs en kinderarbeid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Onderwijs en kinderarbeid"— Transcript van de presentatie:

1 Onderwijs en kinderarbeid

2 kinderrechten Wat is het kinderrecht dat hoort bij onderwijs en bescherming tegen kinderarbeid?: Recht op onderwijs en recht op bescherming tegen kinderarbeid

3 Werken in Nederland Klusjes thuis, zoals helpen met de afwas, de auto wassen of je kamer opruimen zijn geen kinderarbeid. Wel als je zoveel moet werken dat je niet naar school kunt of te moe bent om huiswerk te maken. In Nederland mag je vanaf je dertiende werken buiten schooltijd. Daar zijn wel speciale regels voor, zodat het niet te zwaar is.

4 kinderarbeid In arme landen moeten kinderen soms hele dagen werken omdat hun ouders niet genoeg verdienen. Ze werken in een fabriek, op het land, of hakken stenen. Ze kunnen niet naar school en leren soms niet eens lezen en schrijven.

5 Recht op onderwijs Er gaan wereldwijd honderden miljoenen kinderen naar school. Maar er zijn toch nog 115 miljoen kinderen tussen de 6 en 11 jaar die niet naar school gaan. Veel gezinnen zijn zo arm, dat ook de kinderen moeten werken. Alleen zo is er voldoende geld voor eten en drinken). School en werk zijn vaak moeilijk te combineren. De schooltijden sluiten niet op de werktijden aan. Daarbij is het basisonderwijs wel gratis, maar veel bijkomende kosten (zoals een schooluniform) niet. In verschillende landen zijn er te weinig scholen. De klassen zijn erg groot, soms wel honderd kinderen in één klaslokaal. De scholen hebben te weinig boeken en geen of weinig schoolmeubels. Vaak moeten kinderen samen een oud versleten boek gebruiken. Van computers en video’s in de klas kunnen deze kinderen alleen maar dromen. De kinderen leren er weinig en blijven dan maar weg. Ook de afstand tot de school is vaak een probleem. In het ene land zijn er geen goede wegen naar school. In het andere land is er geen openbaar vervoer. En geld voor een fiets is er vaak niet. Kinderen moeten soms meer dan een of twee uur lopen door gevaarlijk gebied, langs kloven en door eenzame oerwouden. En wie wel naar school is geweest, kan lang niet altijd naar een vervolgopleiding. Ze zijn er niet of veel te weinig of ze zijn zo duur dat alleen kinderen van rijke ouders deze kunnen volgen.

6 onderwijs Gaan alle kinderen in Nederland naar school : nee Nederlandsen kinderen gaan niet naar school. Bij ons gaan alle kinderen naar school die moeten.

7 school Hoe belangrijk is het dat ieder kind naar school kan? : heel belangerijk voor hem of haar toekomst. Hoe ziet jullie toekomst er uit ?: goed want wij leren goed op school. De toekomst van een kind in een arm land is niet goed diegenen heeft niks geleerd.

8 ideeën Een actie verzinnen voor kinderen in armelanden die niet naar school kunnen.

9 Filmpje


Download ppt "Onderwijs en kinderarbeid"

Verwante presentaties


Ads door Google